Która DIETA na Thermomix na START?

Dieta przy Hashimoto

data23 lipiec 2023
Dieta przy Hashimoto

Dieta w Hashimoto

Suplement hormonalny nie zatrzyma destrukcji tarczycy, do której prowadzą produkowane przeciwciała. Uzupełni tylko niedobór hormonów, ponieważ uszkodzona tarczyca nie wytwarza własnych. To tak, jakby dolewać wodę do dziurawego naczynia. Czy chcesz dolewać ją bez końca, czy może jednak podjąć próbę zatrzymania wycieku? 

Objawy choroby mogą ustąpić i to na drodze niefarmakologicznej, poprzez dokonywanie codziennych właściwych wyborów żywieniowych z odpowiednią suplementacją, wysypiając się i prowadząc spokojniejszy rytm życia. Dowiedz się więcej, jak doprowadzić do remisji choroby i czuć się świetnie.

Zacznijmy od zrozumienia Hashimoto, która jest chorobą autoimmunologiczną. Co to oznacza?

Hashimoto, zwane inaczej limfocytarnym zapaleniem tarczycy, jest chorobą autoimmunologiczną.

W chorobie autoimmunologicznej nasz układ odpornościowy błędnie rozpoznaje własne komórki, traktuje je jako obce, niszcząc je za pomocą produkowanych przeciwciał. Podczas gdy tarczyca pracuje na pełnych obrotach produkując hormony, jest niszczona przez nasz własny układ immunologiczny. Ten perfekcyjny atak można też opisać w następujący sposób:

  1. Komórki tarczycy są niszczone przez czynnik wyzwalający np. jod, fluor, infekcję wirusową.
  2. Obumierające komórki wysyłają sygnał o stresie.
  3. Komórki odpornościowe przybywają na ratunek
  4. Coraz więcej komórek tarczycy jest niszczonych
  5. Zdolność regeneracyjna komórek tarczycy zostaje wyczerpana.
  6. Tarczyca przestaje produkować wystarczającą ilość hormonów.

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto

Tworzymy diety BEZGLUTENOWE i są one przyjazne jelitom. Choć Madzi- autorce Waszych przepisów, eliminacja glutenu pomogła przyśpieszyć osiągnięcie remisji, to tylko celiakia determinuje zasadność stosowania diety bezwględnie bezglutenowej. Co oznacza w praktyce, że jeśli nie odczuwasz dyskomfortu po zjedzeniu pełnoziarnistych produktów zbożowych, mających w składzie gluten- to wcale nie musisz z nich rezygnować.

Eliminacja glutenu lub jego ograniczenie sprzyja leczeniu jelit, co ma działanie terapeuteczne przy chorobach immunologicznych. Choć eliminacja glutenu nie koncentruje się na leczeniu konkretnie tarczycy, to jednak jelita są źródłową przyczyną choroby i odgrywają fundamentalne znaczenie w terapii. Dlatego właśnie eliminujemy bądź ograniczamy gluten w naszych jadłospisach.

Jelita to nasz drugi mózg, który dodatkowo wyposażony jest w pokaźną kolonię drobnoustrojów. Jeśli jelita nie funkcjonują należycie bo są zaniedbane, możemy zapomnieć o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. 

Nasz przewód pokarmowy oprócz trawienia i wchłaniania pokarmów, chroni nasz ustrój przed substancjami szkodliwymi. Kiedy integralność bariery jelitowej zostaje naruszona, organizm traci zdolność do odróżniania co jest szkodliwe, a co nam służy. Co jest ciałem obcym, a co własną komórką.

Eliminacja bądź ograniczenie glutenu oraz zastąpienie go naturalnymi produktami bezglutenowymi, konsumowanymi w towarzystwie warzyw, sprawdzonej jakości mięsa, ryb, moczonych strączków, owoców, nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów, orzechów i wszelkich innych super foods, eliminując przy tym mleko i produkty mleczne odzwierzęce to skuteczna dietoterapia w przypadku hashimoto, innych chorób autoimmunologicznych oraz chorób jelit. Jeśli zastosujesz ten model żywienia, to możesz spodziewać się remisji choroby i przypływu energii w bardzo szybkim tempie.

Proces gojenia jelita po wyeliminowaniu glutenu może trwać od 3 miesięcy do 2 lat. I powtarzam, że tylko celiakia determinuje żywienie bezglutenowe do końca życia.

Dietetyka daje nam tak wiele naturalnych rozwiązań- skorzystaj z nich. Przeczytaj ważne zalecenia!

Eliminacja glutenu - czego unikać ?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż: 

  • pszenicy,
  • żyta,
  • jęczmienia.

Jeśli podejmujesz się żywienia bezglutenowego lub ograniczania glutenu, to unikaj właśnie wyżej wymienionych zbóż oraz produktów wytworzonych z ich udziałem czyli np pieczywa, mąki, makaronów. W sklepach aż roi się od drogich produktów typu "gluten free", które choć faktycznie nie zawierają glutenu,  są produktami wysoce przetworzonymi, pozbawionymi wszelkich wartości odżywczych. Tych produktów unikaj. Jeśli wyjątkowo czujesz potrzebę zjedzenia pieczywa z glutenem, wybierz chleb żytni z ziarnami na zakwasie. To zdecydowanie zdrowsza opcja aniżeli pieczywo pszenne z wysokim IG. To pozwolenie oczywiście nie jest skierowane do chorych na celiakię. Jeśli jesz gluten- dobrze go tolerujesz, pamiętaj by zestawiać jego źródła z warzywami, orzechami, mięsem, rybą, dobrej jakości nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno. To dużo ważniejsze niż samo skupianie się na jego eliminacji.

Kasze naturalnie bezglutenowe to:

  • kasza gryczana
  • amarantus
  • kasza jaglana

Zwiększona przepuszczalność jelita + czynnika wyzwalającego = zaburzenie równowagi układu immunologicznego

Pakiet diet Hashimoto - 5 w 1Największym winowajcą rozszczelniającym jelita jest właśnie GLUTEN. Dlatego wszystkie diety w naszym pakiecie Hashimoto są dietami eliminującymi gluten. W ten sposób możemy szybciej osiągnać efekt wyleczonego jelita i zapanować nad Hashimoto. Eliminacja glutenu nie jest jednak najważniejsza, i na pewno nie na całe życie. 

Sprawdź na sobie diety, które rekomendujemy przy Hashimoto: Pakiet diet Hashimoto - 5 w 1 Stworzyliśmy pakiet diet, które poprawiają zdrowie i prowadzą do remisji Hashimoto, bo choć nie możemy zmienić genów, to możemy wpłynąć na inne czynniki, które leżą u źródeł choroby.

 

Na co zwrócić uwagę w przypadku choroby Hashimoto ?

  1. Wyeliminowanie czynników wyzwalających
  2. Wyleczenie przepuszczalnego jelita
  3. Dostarczenie organizmowi brakujących składników pokarmowych 

Już wiesz, że musisz wykluczyć gluten, co będzie służyło poprawie kondycji jelit (wyleczenie przepuszczalnego jelita). Co jeszcze?

Dieta przy Hashimoto - ważne składniki 

Dlaczego nadmiar jodu jest szkodliwy przy Hashimoto? I dlaczego tak ważny jest selen?

  1. Jod w komórce tarczycy zostaje utleniony do reaktywnego jodu, odbywa się to przy udziale TPO, a więc peroksydazy tarczycowej.
  2. Podczas utleniania powstaje szkodliwy nadtlenek wodoru.
  3. W normalnych warunkach (tj gdy nasza tarczyca jest zdrowa), TPO neutralizuje nadmiar nadtlenku wodoru, który zapobiega uszkodzeniu komórek tarczycy.
  4. Gdy brakuje selenu, nadtlenek wodoru nie jest neutralizowany i dochodzi do uszkodzenia tarczycy
  5. Znów powstaje stan zapalny, który dodatkowo nasila uszkodzenie tarczycy

Rekomendowana dzienna podaż jodu to 150 mcg dziennie. A podaż jodu, która jest niezbędna do pokrycia produkcji hormonów wynosi ok 52 mcg.

Niedobór jodu jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy, wola i uszkodzenia mózgu. Nadmiar jodu natomiast przeciąża tarczycę, co  prowadzić może do niedoczynności tarczycy typu hashimoto. 

W czasach 1924 roku, kiedy to wprowadzono sól jodowaną, zachorowalność na choroby tarczycy typu hashimoto zwiększyła się.  Co to oznacza w praktyce? Nie przesadzaj z jodem. Jeśli jadasz ryby morskie, uzupełniasz dietę w spirulinę, odwiedzasz polskie morze, ilość jodu jaką pozyskujesz jest wystarczająca. Nie potrzebna Ci dodatkowa suplementacja i sól jodowana.

• Źródła jodu

  • sól jodowana (285 mcg w łyżeczce soli/ 47,5 mcg w 1 g soli)
  • wodorosty (w 100 g- 160 mcg)

• Ryby

  • sardynki z puszki (w 100 g- 400 mcg)
  • dorsz z atlantyku (w 100 g- 360 mcg)
  • śledź w oleju (w 100 g- 200 mcg)
  • zupa z owoców morza (w 100 g- 198 mcg)
  • makrela wędzona (w 100 g- 98 mcg)

żółtko jaja (w 100 g- 89 mcg)

pokarmy mleczne (przez pasze, którymi karmione są zwierzęta)

W produktach roślinnych obecność jodu to sprawka gleb i stosowanych nawozów. Obecność jodu warunkuje też położenie geograficzne upraw. Obszary nadmorskie i nadoceaniczne będą miały więcej jodu w glebie, aniżeli te z obszarów górskich i nizinnych. 

Większość osób borykających się z Hashimoto ma niski poziom antyoksydantów, witaminy E, selenu, glutationu, cynku, ferrytyny, witaminy B12.

Dieta prowadząca do remisji powinna być zbilansowana tak, by właśnie te składniki odżywcze się w niej znalazły. Ponieważ jednak większość potraw w naszych jadłospisach jest wegetariańska, a Ty szczególnie Hashimotko potrzebujesz witaminy B12, pamiętaj, że dostarczysz ją w jajach i roślinnych mlekach dodatkowo fortyfikowanych. Jeśli jednak jadasz mięso, to stanowi ono doskonałe i wystarczające źródło witaminy B12.

Jeśli nie jesz mięsa, przy niedoborach oraz zaburzeniach wchłaniania polecamy Ci dodatkową suplementację preparatami B12 w postaci podjęzykowej, które powinny wynosić od 1 do 3 mg (tj 1000-3000 mcg).

Żelazo

Osoby z chorobą Hashimoto mają często niedobory żelaza i  ferrytyny. O ferrytynie więcej przeczytasz poniżej. Deficyt żelaza w organizmie powoduje zmniejszoną syntezę hormonów tarczycy w osoczu, zwiększenie wydzielania TSH, a także powiększenie tarczycy. Wykazano również, że długotrwały brak odpowiedniej jakości i ilości spożytego żelaza z dietą wpływa niekorzystnie na metabolizm tarczycy – obserwuje się zmniejszoną konwersję T4 do T3. Bez wątpienia, poziom żelaza w normie nie tylko oddala nas od anemii ale również warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. 

Dobrym źródłem żelaza, o najlepszej przyswajalności są podroby mięsne (wątroba) oraz wołowina, indyk i kurczak. Aby uzupełnić żelazo, zaleca się jeść te produkty przynajmniej 2 razy w tygodniu, w towarzystwie produktów obfitujących w witaminę C. To właśnie witamina C zwiększa przyswajalność żelaza z pożywienia. Ponieważ żelazo lubi środowisko kwaśne, zestawiaj na talerzu mięso z zielonymi warzywami, kiszonkami. W ten sam sposób zwiększamy też poziom ferrytyny.

Podczas tak skomponowanych posiłków NIE PIJ KAWY ani mocnej herbaty. Kofeina, teina, tanina i fityniany, przyczyniają się do ograniczania wchłaniania żelaza z pożywienia. Tak samo działa alkohol. Pity w nadmiarze przyczynia się do powstawania niedokrwistości. Ponieważ fityniany, należą do produktów ograniczających wchłanianie żelaza, to właśnie dlatego podpowiadamy nagminnie abyś moczył strączki- ta wskazówka także nie jest przypadkowa.

Cynk

Co 4 osoba może mieć niedobór cynku, a w przypadku niedoczynności tarczycy prawdopodobieństwo niedoboru jest jeszcze większe. Brak cynku zaburza przejście T4 do aktywnego T3, zwalnia metabolizm białek i jest też niezbędny do produkcji TSH. Niedobór cynku jest powiązany z nieszczelnym jelitem - co zwiększa podatność na infekcje. 

To kolejny dowód na to, że samo zastosowanie suplementów cynku nie wyleczy nas z Hashimoto. Należy zadbać o wszystkie ogniwa, w tym znów podkreślę konieczność zadbania o jelita. Nasze diety choć często są roślinne, również zaspakajają zapotrzebowanie na cynk, przez obecność w jadłospisach kaszy gryczanej, pestek dyni, pestek słonecznika, ryżu, ryb i owoców morza.

Witamina D

Niski poziom witaminy D jest ściśle powiązany z większą częstotliwością zachorowania na choroby autoimmunologiczne, w tym choroby tarczycy. Potwierdziło to badanie kliniczne z 2002 roku. Niedobór witaminy D = brak komórek CD8+ (to komórki, które rozpoznają i niszczą komórki zakażone wirusem lub zmienione nowotworowo)= brak komórek T (komórki, które czuwają nad równowagą immunologiczną). 

Witamina D ma wpływ na od 3 tys. do 30 tys. genów w organizmie człowieka i wiele chorób można powiązać z jej niedoborem:

  1. choroby serca
  2. reumatoidalne zapalenie stawów
  3. depresja
  4. choroby autoimmunologiczne

Witamina D - suplementacja w chorobie Hashimoto

Optymalny poziom witaminy D potrzebny do uzyskania prawidłowej funkcji tarczycy i układu immunologicznego, to 60-80 ng/L. Taki poziom zapewni suplementacja witaminą D na poziomie 400 IU.

Przyjmowanie mniejszych dawek lub nawet wykluczenie suplementacji jest możliwe pod warunkiem przebywania na słońcu z odsłoniętym ciałem. W słoneczny dzień, gdy nie korzystamy z filtrów UV, optymalny czas to 15-30 minut wystawienia na słońce w godzinach 10–15, przy odsłonięciu 18 proc. ciała (krótka koszulka i spodenki). Osoby o ciemniejszej skórze będą potrzebowały na to więcej czasu, nawet do kilku godzin. 

Dieta osób z niedoborem witaminy D powinna zawierać tłuste ryby (łosoś, sardynka, tuńczyk, śledź), jajka (szczególnie żółtko) oraz mleko, ale to nie jest zalecane przy hashimoto. 

Najlepszą receptą są słoneczne wakacje! Nie dość, że ekspozycja na słońce ładuje nas w poziom witaminy D, to dodatkowo nie stresujemy się (przypominam zatem, że odpoczywają nasze mitochondria i nadnercza). 

Glutamina

Rosół kolagenowy czyli płynne złotoUwielbiamy nasze ekologiczne buliony kolagenowe z wielu powodów, a jednym z nich jest właśnie glutamina, która uszczelnia jelita i wspomaga układ immunologiczny. To kolejny ważny składnik diety, którego polecamy  Ci nie bagatelizować. Tu znajdziesz przepis na Bulion kolagenowy idealny - a więc źródło glutaminy.

Produkty zawierające glutaminę:

  • jajka (0.6 g glutaminy na 100 g produktu),
  • wołowina (1.2 g/100 g),
  • tofu (0.6 g/100 g),
  • biały ryż (0.3 g na 100 g)
  • kukurydza (0.4 g/100 g).

Ponieważ glutamina jest aminokwasem, można przyjąć, że każda żywność zawierająca białko, jest w mniejszym lub większym stopniu źródłem glutaminy.

Wartościowe kwasy tłuszczowe - gdzie je znajdziesz

Jeśli znasz nasze przepisy, wiesz, że lubimy zdrowe tłuszcze.  Nasze zamiłowanie do nich, bierze się ze świadomości ich wpływu na zdrowie ludzkie (prawidłowo działający mózg, gospodarkę hormonalną i kwestię rozpuszczalności witamin A,D,E,K). Zdrowe tłuszcze, to takie, które występują w orzechach, awokado, siemieniu lnianym, chia, tłustych rybach, oliwie z oliwek i olejach nierafinowanych, tłoczonych na zimno.

Dla odzyskania równowagi immunologicznej niezbędna jest dieta obfitująca w kwasy Omega 3, 6 i 9, które zmniejszają stan zapalny. Z uwagi na stosunkowo zwiększone spożycie kwasów omega 6 w diecie,  w porównaniu do Omega 3, rekomendujemy dodatkowo suplementację kwasami Omega 3 w dawkach 1-4 g dziennie.

Soja

Ograniczamy soję do niezbędnego minimum dla uzupełnienia białka w diecie. Jeśli podpowiadamy Ci konieczność zastosowania tofu w przepisie, zwróć uwagę, że powinno być ono ekologiczne. Soja jest bowiem najbardziej modyfikowanym genetycznie produktem. To zatem bardzo ważne. Ograniczamy jej spożycie przez obecne w soi izoflawony, które działają szkodliwie na pracę tarczycy i hamują aktywność peroksydazy tarczycowej. Dlatego też, jeśli masz do zastosowania w przepisie mleko roślinne, to użyj koniecznie kokosowe, ryżowe, migdałowe ALE BEZ CUKRU.

Inne ważne pokarmy, które należy wprowadzić do diety:

  • Witamina A - marchew, bataty, dynia
  • Produkty, które zwiększają ilość bakterii Gram dodatnich - żywność fermentowana (kiszonki, zakwas buraczany, kimchi), probiotyki
  • Antyoksydanty - warzywa i owoce o intensywnym zabarwieniu (owoce jagodowe, czereśnie), czerwona cebula, ciemne winogrono, dynia, marchew itp
  • Kurkumina – korzeń kurkumy, kurkuma w proszku. Kurkuminę warto połączyć z piperyną, a więc alkaloidem występującym w papryce, co zapobiega szybkiemu jej wydalaniu z organizmu. Dobrym przykładem będzie curry z papryką. Działalność przeciwzapalna kurkuminy oparta jest na hamowaniu Th-1 cytokin. Zmniejsza stan zapalny również w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Ferrytyna i wypadanie włosów przy Hashimoto

Masz Hashimoto i cierpisz na nieustannie wypadające włosy? ZBADAJ FERRYTYNĘ!

  • Normy dla poziomu ferrytyny wynoszą 12-150 ng/ml.
  • Ferrytyna powyżej 40 ng/ml jest potrzebna aby zastopować wypadanie włosów.
  • Poziom ferrytyny powyżej 70 ng/ml musi być osiągnięty aby włosy zaczęły odrastać.

Poziom ferrytyny optymalny przy niedoczynności tarczycy to 90-110 ng/ml.

Ferrytyna to proteina, która magazynuje żelazo, a jej obecność jest niezbędna do utylizacji hormonu T3. Niedobór ferrytyny charakteryzuje się wypadaniem włosów, rozrzedzaniem ich oraz powstawaniem miejsc łysienia plackowatego. Oprócz niedoborów pokarmowych i braku kwasu solnego, niedobór żelaza i ferrytyny zwiększa obfita miesiączka u Pań. Już wiesz co jest winowajcą braku bujnej czupryny na Twojej głowie? To jednak nie wszystko.

Włosy są ogromnie wrażliwe na stres! Z powodu STRESU, dochodzi do niedotlenienia komórek mieszków włosowych na skutek obkurczenia naczyń krwionośnych,  wtedy włosy wypadają na potęgę. Zaburzona praca mitochondriów na skutek stresu i niedożywienia, powoduje, że wypadają Ci włosy.

Gdy się stresujesz, produkujesz za mało ATP, a więc życiowej energii.  Zestresowane mitochondria wytwarzają niedostateczną ilość adenozyno-5′-trifosforanu, a więc (ATP) – co jest głównym nośnikiem energii w komórkach. Im bardziej wydajnie mitochondria wytwarzające energię ATP poprzez zwiększoną aktywność, tym efektywniejsze jest funkcjonowanie twojego organizmu, a także piękne i mocne włosy.

Kiedy jeszcze mitochondria produkują za mało ATP?

  • przy dysbiozie jelitowej
  • infekcjach i ciągłym stanie zapalnym
  • zaburzeniach rytmu okołodobowego

Co lubią mitochondria? Dietę, której podstawą są mięso, ryby, warzywa, owoce, jajka, orzechy, eliminując: cukier, rafinowane tłuszcze, zboża, mleko i jego przetwory.  Ponadto witaminy z grupy B ( szczególnie B1 , B2 , B3, B5 ). Dieta mitochondrialna opiera się też przede wszystkim na produktach, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz działaniem wolnych rodników. O źródłach antyoksydantów również będę  wspominać w artykule. To fundament zdrowia! Dieta przy hashimoto nie różni się zatem zbyt wiele od sposobu żywienia optymalizującego funkcjonowanie mitochondriów. Organizm działa sprawnie gdy zadbamy o wszystkie jego elementy, a więc narządy, oczywiście tarczyca i mitochondria to wierzchołek góry lodowej. Pamiętajmy o sercu, wątrobie, nerkach... Sprawny samochód również wymaga zadbanego silnika, ale nie tylko, bo i sprawnych opon, itp... Tak samo jest z tarczycą. By być zdrowym, należy zadbać o nią oraz o inne narządy.

Podłoże autoimmunologiczne - czyli świat bakterii w Twoich jelitach 

Przewód pokarmowy człowieka zawiera od 7% do 50% bakterii graj ujemnych (więc tych złych). Jaką zawartością dobrych bakterii mogą pochwalić się Twoje jelita zależy wyłącznie od Twojej diety.  Czy na ten moment zakładasz bardziej to 7% czy 50%?

Przewód pokarmowy jest domem dla 100 bilionów bakterii, drożdży i innych mikroorganizmów. Równowaga bakteryjna w jelitach determinuje trawienie, emocje i RÓWNOWAGĘ UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO.

U większości osób z Hashimoto występują zaburzenia w składzie flory bakteryjnej. Jest to główna przyczyna zwiększonej przepuszczalności jelita i odpowiedzi immunologicznej. Dlatego ważną strategią terapeutyczną w chorobach immunologicznych, jest odzyskanie równowagi flory bakteryjnej. Można ją uzyskać poprzez odpowiednią dietę, przyjmowanie probiotyków i enzymów trawiennych. 

Podczas wypróżniania nie masz wpływu na selekcję mikrobiomu- pozbywasz się i tych i tych bakterii. Dietą bogatą w cukier i żywność przetworzoną namnażasz wadliwy mikrobiom. Błonnikiem pokarmowym żywisz dobre bakterie.

Pamiętaj, że chorobotwórcze bakterie patogenne nie znoszą warzyw, w szczególności zielonych, po których padają jak „trupy”.  W kształtowaniu świata drobnoustrojów w jelitach nie ma dróg na skróty, a przyjmowane probiotyki bez zastosowania diety nic same w sobie nie wskórają. Mikrośrodowisko jelitowe ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i stanowi bardzo ważne narzędzie dla łagodzenia skutków industrializacji, wadliwego sposobu odżywiania, aż w końcu chorób. To właśnie mikrobiota stanowi odpowiedź na to jak się czujemy. Ale to nie tylko odpowiednio dobrany probiotyk ją kształtuje!

Podstawą zdrowia jest wciąż dieta. Rozumiana jako różnorodna, pełna warzyw, owoców, kasz pełnych błonnika, orzechów, nasion, bez konserwantów i sztucznych dodatków. I żaden probiotyk nie zastąpi konieczności jej stosowania. To jak się odżywiamy, jak funkcjonujemy, sypiamy, jak wygląda nasza higiena, czy odpoczywamy, kształtuje środowisko gospodarza mikroflory bakteryjnej.

UWAGA: Niewłaściwy sposób odżywiania powoduje stan krytyczny mikrobiomu! 

A jeśli jemy monotonnie i ubogi jest nasz mikrobiom to dodatkowo kolonizacja grzybicza zachodzi efektywnie. Uboga mikrobiota powoduje także: przewlekły stan zapalny, wadliwe funkcjonowanie układu immunologicznego, degradacje bariery jelitowej, ogrom nietolerancji pokarmowych, aż w końcu chorób. Mówiąc, że wszystko zaczyna się w jelitach, głosimy dosadną prawdę. 

Nasz nowoczesny styl życia i gwałtowny wzrost zachorowalności ma odzwierciedlenie w funkcjonowaniu naszego mikrobiomu. Jego dysfunkcja również apelować może rozwojem choroby hashimoto. To co wpływa na rozwój patogennej mikrobioty, a więc żywność uboga odżywczo, o znikomej ilości błonnika pokarmowego, pozbawiona mikroelementów i antyoksydantów, połączona ze stresem, dyskwalifikuje prawidłową pracę tarczycy. 

Dieta pacjentów z chorobą hashimoto powinna być przyjazna jelitom i mikrobiocie.  Ten jakże ważny, a często lekceważony świat drobnoustrojów odpowiedzialny za odporność i zdrowie, oczekuje w codziennym jadłospisie, dużej ilości różnorodnych warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, składników bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany złożone, a więc produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce są źródłem błonnika pokarmowego, a więc prebiotyku, który stanowi pożywkę dla bakterii. Mikrobiota patogenna rośnie w sile, gdy żywimy się produktami obfitującymi w cukier prosty i żywność wysoce przetworzoną. Osoby z hashimoto muszą szczególnie pilnować się, by dieta zawierała produkty bogato- odżywcze, nasycone składnikami mineralnymi, które oddalą nas nie tylko od objawów niedoczynności tarczycy ale przede wszystkim spowodują remisję choroby.

Gotowce, fast foody, antybiotyki, stres - winowajcy chorób

Przyczyną niedoborów pogłębiającą wadliwe działanie tarczycy i układu odpornościowego jest stosowanie szybkiej żywności- wysoce przetworzonej, ubogiej w składniki pokarmowe. Jeśli stosowana dieta bogata jest dodatkowo w antybiotyki, a pokarm przeplatany jest lekarstwami, środkami antykoncepcyjnymi- dochodzi do zaburzenia wydzielanie kwasów żołądkowych, co wpływa niekorzystnie na skład flory bakteryjnej w jelicie. 

Niedobór hormonów tarczycy upośledza wchłanianie składników pokarmowych z konsumowanej żywności. Jeśli więc przyjmujemy pokarm, który stanowi „puste kalorie”, a dodatkowo jeszcze napotykamy problem z wykorzystaniem tej garstki składników, którą udaje nam się zjeść, to zaostrzamy Hashimoto, a nawet inicjujemy kolejne choroby.

Jak działają probiotyki?

  • Probiotyki oraz ich metabolity wywierają wpływ na komórki układu immunologicznego oraz komórki nabłonka jelita. Wchodzą w interreakcje z żywnością i oddziałowują na mikrobiotę gospodarza. To tak w wielkim skrócie.
  • Dzięki wytwarzaniu substancji antybakteryjnych m.in. bakteriocyn, hamujących rozwój niekorzystnych bakterii.
  • Hamują zdolność „przyczepiania się” patogenów do nabłonka jelit.
  • Aktywują i namnażają liczbę komórek odpornościowych odpowiedzialnych za usuwanie komórek nowotworowych lub zakażonych przez wirusy i bakterie.

Jeśli na tym etapie artykułu myślisz, że wystarczy zjadać garściami probiotyki by wyeliminować ryzyko zapalenia tarczycy, to oczywiście, że tak nie jest.

Optymalna dieta w hashimoto, to również dieta dobra dla mikrobioty jelitowej. Odpowiednio zbilansowana, stosowana codziennie to podstawa do remisji autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Ten proces wspomogą probiotyki, suplementacja i sen. Ale nic nie dzieje od razu i nadmierne dawkowanie zalecanych mikroelementów i probiotyków nie cofnie choroby błyskawicznie, ani nie naprawi wadliwie działających narządów, czy uszkodzonych jelit. Nadmierna konsumpcja probiotyków mogłaby wręcz zaszkodzić. Albowiem osoby z Hashimoto mają niewystarczający poziom fosfatazy alkalicznej, która neutralizowałaby nadmiar endotoksyn, jakie pojawiałyby się podczas masowego obumierania mikrobiomu patogennego. Zmasowane reakcje obumierania mogłyby zwiększyć stan zapalny i niepożądane reakcje autoimmunologiczne. Zastosowanie odpowiedniej diety wraz z małymi, początkowymi dawkami probiotyków to kolejna strategia prowadząca do zapanowania nad ilością korzystnego i niekorzystnego mikrobiomu, prowadzącego do oddalania nas od chorób autoimmunologicznych, w tym hashimoto.

Podsumowując, dla pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto mamy 4 elementową receptę na zdrowie:

  1. Dieta
  2. Sen i rytm okołodobowy
  3. Redukcja stresu
  4. Ruch

Te 4 czynniki mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, zwłaszcza przy chorobach autoimmunologicznych i żaden z nich nie jest bardziej lub mniej ważny! Tak – sama dieta to nie wszystko i choć jest niezwykle ważna, to nie przyniesie długofalowych efektów jeśli pominiesz kwestie snu i stresu. Dlaczego? Przeczytaj uważnie ten artykuł, a dowiesz się.

Przez lata współpracy z naszymi podopiecznymi zarówno na Thermodiecie jak i prowadząc nasz catering dietetyczny Food Harmony, możemy jednoznacznie stwierdzić, że holistyczne podejście skupiające się właśnie na ww aspektach przynosi świetne rezultaty.

Nie lekceważ więc naszych wskazówek, dodatków do diety, które Ci rekomendujemy- to właśnie wstępna naturalna suplementacja, która nie jest przypadkowa. Każda wypita szklanka wody z cytryną, zakwas buraczany, koktajl z kurkumą,  zielone smoothie, bulion kolagenowy, napar z octu jabłkowego to nie mniej ważne elementy diety, które mają Ci dostarczyć wszystkiego czego potrzebuje Twój organizm, z nawiązką.

Przykładowy dzienny jadłospis naszej diety Hashimoto

Śniadanie: Granola orzechowo-cynamonowa z wegańskim jogurtem kokosowym i owocami jagodowymi
II śniadanie: Prosta sałatka z komosy ryżowej z pesto z rukoli i pestek dyni
Obiad: Dorsz po śródziemnomorsku z tapenadą
Kolacja: Curry z batatem i kurczakiem

Pakiet diet Hashimoto - 5 w 1W takim przykładowym menu, przemycamy dokładnie wszystkie te makro i mikro składniki diety, które pozwolą Ci uzupełnić niedobory pokarmowe i zapanować nad chorobą. Posiłki mogą być pyszne i kolorowe, mimo licznych wskazanych eliminacji. Jeśli nie masz czasu na samodzielne bilansowanie potraw, zaufaj nam i wybierz nasze gotowe jadłospisy rekomendowane przy Hashimoto lub skorzystaj z opcji- dieta indywidualna, to dieta którą skomponujemy specjalnie dla Ciebie biorąc pod uwagę Twoje preferencje żywieniowe. 

Wiedza, którą przekazałam Ci w tym artykule to uzasadnienie kompozycji naszych diet z pakietu Hashimoto

Życzę Ci dużo zdrowia i szybkiego wkroczenia na drogę prowadzącą do zdrowia, radości i równowagi.

 

Kasia Kowalik dietetyk

 

Artykuł przygotowała: 

Dietetyk Katarzyna Kowalik

 

Źródło:
• Zapalenie Tarczycy Hashimoto: Jak Znaleźć i Wyeliminować Źródłową Przyczynę Choroby, Izabella Wentz, Pharm D, FASCP, Marta Nowosadzka, MD. USA Charleston, SC 2017
• Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford, Łódź, 2008
• Anthony William, Oczyszczanie Wątroby Według Boskiego Lekarza, Białystok 2020

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-09-10 17:30:08
Cieszymy się ogromnie, że materiał jest przydatny :)
komentarz
Magda2023-09-09 14:16:50
Bardzo dziękuję. wspaniały pełen wiedzy praktycznej (do zastosowania) materiał. Każde słowo wiele mówiące i obrazujące problem i jak go złagodzić. Jeszcze ras BARDZO DZIĘKUJĘ .
if($detectDevice->isMobile()){ echo '

Nie przegap żadnych nowych przepisów!

Zapisz się na newsletter:
'; } ?>
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow