SIRTUINOWE kulki mocy
SIRTUINOWE kulki mocy
Te kulki mocy są wypchane po brzegi aktywatorami sirtuin. Deser ten jest wręcz wskazany dla osób korzystających z diety sirtuinowej. Czy to nie jest wspaniałe? Jeść słodycze i chudnąć jednocześnie ;)
W przepisie tym wykorzystałam jak najwięcej produktów, które aktywują sirtuiny w naszym organizmie.
Co to SIRTUINY? Są to białka wytwarzane w naszym organizmie, które jak wynika z wielu badań, wpływają na zdrowie, długowieczność i proces chudnięcia.
Odkryto, że niektóre produkty pobudzają działanie sirtuin i odpowiednia dieta z dużą zawartością produktów, aktywujących sirtuiny może wpływać na metabolizm, opóźnić starzenie i wydłużyć życie.
Produkty zalecane w diecie SIRT - aktywatory sirtuin
- warzywa: seler naciowy, rukola, jarmuż, czerwona cebula, natka pietruszki, czerwona cykoria, lubczyk, papryczka chili
- imbir
- kapary
- soja
- truskawki (i owoce jagodowe)
- kurkuma
- gryka
- oliwa z oliwek extra virgin
- kakao bez cukru
- gorzka czekolada o zawartości 85% kakao
- orzechy włoskie
- daktyle
- czerwone wino
- kawa
- zielona herbata
- matcha
>>>> Chcesz więcej dowiedzieć się o diecie SIRT, o jej zasadach i efektach? Zapraszam Cię do przeczytania naszego artykułu
Dieta SIRT - zasady, efekty, lista produktów
>>>> A może chcesz spróbować odmłodzić i oczyścić swój organizm na wiosnę?
Polecam nasz gotowy plan dietetyczny skomponowany tak by pobudzić działanie sirtuin i dodać energii naszemu ciału.
Dieta SIRT na 7 dni - I i II etap
Dieta SIRT na 7 dni - III etap
Kochasz słodkości? Chcesz dać swoim dzieciom zdrowe zamienniki sklepowych słodyczy, które pokochają?
Po więcej przepisów na desery zapraszam Cię TUTAJ
oraz po darmowe przepisy w zakładce DESERY
Wskazówki:
- Kulki możemy zamrozić i wyciągać w dowolnej chwili, kiedy złapie nas ochota na słodkie :)
- Do kulek możesz dolać łyżkę rumu, będą wtedy przypominały w smaku słynne, słodkie "ziemniaczki"


Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucamy kostki czekolady. Rozdrabniamy 3 s/obr.5. Odkładamy na bok do miseczki.
- Do naczynia miksującego wrzucamy 30 g orzechów włoskich i siekamy 5s/obr.5. Odkładamy na deskę do krojenia.
- Do naczynia miksującego wrzucamy pozostałe orzechy i płatki owsiane. Siekamy 3s/obr.6.
- Dodajemy daktyle, masło orzechowe i olej. Miksujemy 30s/obr.6.
- Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy jeszcze 15s/obr.4.
- Z powstałej masy formujemy kulki, połowę z nich obtaczamy w posiekanych wcześniej orzechach.
- Kulki odkładamy w pojemniczku do lodówki na conajmniej godzinę.