Pesto z kolendry i pistacji - pyszne i super zdrowe

Pesto z kolendry i pistacji - pyszne i super zdrowe

Pesto to jeden z najczęściej wykonywanych przezemnie sosów. Uwielbiam! Zazwyczaj przygotowuję je z bazylii lub natki pietruszki i różnych orzechów lub pestek słonecznika i dynii. W naszych dietach na Thermomix znajdziesz różne fajne pomysły i inspiracje :) Dziś przygotowałam jedno z moich ulubionych pesto - z pistacji i kolendry. Połączenie jak dla mnie mistrzowskie :) Takie pesto smakuje wyśmienicie do sałatek, nachos, makaronów, mięs i ryb. Generalnie uważam, że pesto jest tak pyszne, że można je jeść ze wszystkim :) Polecam również spróbować na tostach z rukolą i pomidorem! 

Pesto to wspaniały produkt dla każdego, dla osób na diecie bezglutenowej, beznabiałowej, keto, paleo, niski IG, sirtuinowej, wegańśkiej, oczyszczającej, raw food.

Składniki wykorzystane w tym pesto to skarbnica zdrowia podnosząca odpornosć i wzmacniająca organizm. Każdy składnik to superfood o wspaniałych właściwościach.

Kolendra świeża - Zioło przypominające natkę pietruszki, choć o zupełnie innym, bardziej wyrazistym smaku. Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą :) polecam pokochać ponieważ listki tej roślinki mają ogromną moc. Oprócz witamin i minerałów, które zawiera kolendra, najważniejsza z mojego punktu widzenia jest ZDOLNOŚĆ DO OCZYSZCZANIA ORGANIZMU Z METALI CIĘŻKICH! A w obecnym świecie znajdziemy ich wiele w produktach spożywczych i kosmetycznych, w lekach czy szczepionkach. 

Pistacje - zawierają najwięcej potasu wśród wszystkich orzechów i jako jedyne zawierają karotenoidy. Ponadto zawierają wapń, żelazo, magnez, sód, cynk. Poprawiają funkcjnowanie układu sercowo-naczyniowego, działąją antynowotworowo, mają niski indeks glikemiczny, wspierają wzrok. 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra Virgin) - zawarte w niej składniki bioaktywne wzmacniają układ odpornościowy, pomaga także zmniejszych reakcję organizmu na alergeny, działa przeciwzapalnie, zapobiega miażdżycy, wpływa na obniżenie ciśnienia we krwi, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K. Poprawia trawienie i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Nie zabraknie jej w moich przepisach, dietach i na blogu :)

Papryczka Jalapeno - w przepisie jest ona składnikiem opcjonalnym, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Jeżeli jednak lubisz, koniecznie wprowadź papryczki chili do swojej diety. Zwłaszcza Jalapeno, ponieważ ona szczyci się niesamowitymi właściwościami. Zawiera duże ilości witaminy A, C, K i witamin z grupy B. Działa antybakteryjnie, antynowotworowo, przeciwbólowo. Ma również właściwości przeciwcukrzycowe. Papryczki chili zawierają kapsaicynę która aktywuje układ odpornościowy, wykazano również, że zwiększa ilość białych krwinek w krwiobiegu. Co ciekawe, papryczki Jalapeno pomagają w walce z migreną i zwiększa wydzielanie hormonu szczęścia :)

Czosnek - to nasz polski superfood, naturalny antybiotyk zwalczający bakterie i infekcje. Pomaga w usunięciu pasożytów w jelitach, wspomaga trawienie, działa antynowotworowo, ma właściwości przeciwzakrzepowe i jest skarbnicą składników odżywczych.

Połączenie tych wszystkich składników to bomba zdrowia i naturalny antybiotyk dla organizmu. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moje pesto i włączycie je do Swojej codziennej diety. 

Na blogu znajdziesz przepis na gofry z batatów, które idealnie smakują z pesto.

 

porcja4 min
porcja2

Składniki:

Kolendra świeża - 1 pęczek/ 1 doniczka
Czosnek - 1-2 ząbki
Papryczka Jalapeno (opcjonalnie) - 1/2 sztuki
Woda - 50 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki na pesto. Rozdrabniamy 10 s/ obr. 6. W razie potrzeby powtarzamy czynność kolejne 5 s/ obr. 6. 
  2. Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce 3-4 dni. 
  3. Pesto możemy równiez zamrozić.

Pesto możemy wykorzystać sałatek, nachos, makaronów, mięs i ryb. Możecie równiez przygotować moje ulubione śniadanie - tosty z rukolą, pesto i pomidorem! obłędne :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij