Jak ugotować bób w Thermomix?
Bób to trochę smak mojego dzieciństwa! Co rok, całą rodziną czekaliśmy na sezon w którym będzie dostępny! I tak też jest w tym roku :) Jest jednak dostępny bób mrożony, który jest również pyszny. Jest to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych. Poniżej znajdziesz dwa sposoby na przygotowanie bobu: tego młodego i tego mrożonego.
Bób mrożony, dostępny w większości dużych sieci sklepów, jest tak samo pełen dobrych wartości odżywczych. W urządzeniu thermomix, gotuje się go szybko, nie jest suchy, i co najważniejsze, możemy jeść go cały rok!
Do mojej wersji możemy dodać masło i koperek. Polecam spróbować, jest to totalnie pyszne i wiosenne połączenie. Sprawdzi się zwłaszcza przy bobie mrożonym, który nie jest aż tak miękki jak ten świeży.
Dlaczego warto jeść bób?
- Jest niesamowitym wspomagaczem naszego układu krążenia
- Reguluje ciśnienie krwi
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Jest doskonałym pomocnikiem w leczeniu anemii
- Zawiera imponujące ilości białka, dzięki temu daje uczucie sytości na dłużej, nadaje się jako dodatek do dań, ale także jako przekąska dla całej rodziny.
Jego niska kaloryczność także czyni go wartościowym składnikiem diet odchudzających! Bób to doskonałe źródło błonnika, który wpływa na zachowanie prawidłowej perystaltyki jelit. W większości składa się z węglowodanów i białka, lecz nie można pominąć jego sporych ilości:
• żelaza
• potasu
• magnezu
• selenu
• manganu
oraz tak ważnej, szczególnie w przypadku diety roślinnej witaminy B12.
Witamina B12 - dlaczego jest tak ważna w diecie bezmięsnej?
O ile w diecie wegetariańskiej witamina ta ma swoje źródło w produktach odzwierzęcych np. jajkach, tak przy diecie wegańskiej, musi być suplementowana, lub dodatkowo przyswajana z produktów na przykład strączkowych. Dlatego też bób będzie doskonałym rozwiązaniem, w uzupełnieniu tej właśnie witaminy.
Czy wiesz że.... Witamina B12, inaczej zwana kobalaminą, bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek?! Dzieki czemu zapobiega niedokrwistości. Z anemią zmaga się masa osób, które nie praktykują zbilansowanej diety.
Co może Cię zainteresować?
- Dieta wegetariańska w wersji sirt na Thermomix
- Jak ugotować kukurydzę w Thermomix?
- Moja poranna rutyna - by mieć więcej energi
- Sezon Grillowy - Darmowy Ebook
Jak ugotować bób w Thermomix?
Zobacz nasz przepis poniżej!
Składniki:
- Bób świeży lub mrożony - 500 g
- Koperek - 1 peczek
- Masło - 1 łyżka
- Sól himalajska - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlewamy 400 g wody. Nakładamy Varomę. Na dolną i górną przystawkę Varomy wysypujemy bób.
- Zamykamy, młody bób wystarczy gotować ok 17 min, z kolei bób mrożony gotujemy 20 min/ Varoma/ obr. 1.
- Sciągamy Varomę, otwieramy, przesypujemy cały bób na dolną przystawkę, możemy posolić i zjeść solo (młody bób jest idealny bez dodatków) lub dodajemy poszatkowany koperek, masło i sól, zamykamy pokrywę, mieszamy poruszając i potrząsając rękoma, aż składniki się złączą, masło rozpuści.
- Przesypujemy do miseczki.
- Obie wersje są pyszne, wybierz odpowiednią dla siebie.