Zupa pomidorowa Thermomix
10 wrzesień 2024
Dziś pomysł na prostą i pyszną zupę pomidorową Thermomix, ale nie całkiem zwykłą, bo wzbogaconą bulionem kolagenowym. Zupa w całości wykonana ze świeżych pomidorów, z lekką słodyczą daktyli i ogromną mocą bulionu kolagenowego. Jest tak aromatyczna i kremowa, że nie trzeba jej zabielać, a to świetna informacja dla alergików nie spożywających nabiału :)
Wspaniałe zdrowe danie dla całej rodziny i dzieciaków. Jeżeli chcecie przemycić w diecie maluchów coś bardzo zdrowego, co również korzystnie wpłynie na jelita, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.
Dlaczego warto dodawać do zup i dań bulion kolagenowy?
- Bezcenny w gojeniu i zdrowieniu wyściółki jelit
- Łagodzi stany zapalne w jelitach
- Jest lekkostrawny
- Wspomaga trawienie
- Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
- Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
- Podnosi odporność
- Wspiera detoksykację wątroby
- Ma dużo składników odżywczych i witamin
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- Może poprawić sen i funkcjonowanie mózgu
- Wspiera diety odchudzające
- Kolagen z bulionu jest łatwiej przyswajalny niż z suplementów
Przepis na bulion kolagenowy i więcej informacji o jego wspaniałych walorach znajdziesz TUTAJ.
Co może Cię jeszcze zainteresować?
Wskazówki:
- Zupę pomidorową możemy podać z ryżem, serem feta lub wegańskim zamiennikiem, posypaną pestkami dyni.
25 min
3-4
Składniki:
Masło klarowane - 30 g
Pomidory malinowe - 600-700 g
Daktyle suszone - 20 g
Przygotowanie
- Pomidory kroimy w kostkę.
- Do naczynia miksującego przekładamy maso klarowane, pomidory i daktyle. Dusimy 20 min/ 110°C/ obr. o,5 bez miarki. Na pokrywie stawiamy koszyczek, aby nie pryskało z naczynia miksującego. W zależności od rodzaju pomidorów sos wyjdzie bardziej lub mniej gęsty, ale to nie ma większego znaczenia. Zupa będzie pyszna :)
- Uduszone pomidory mielimy 20 s/ obr. 10.
- Dodajemy bulion kolagenowy (zwykły bulion tez jest ok). Jeżeli bulion jest ciepły, mieszamy i zupa jest gotowa. Jeżeli jest zimny w formie galaretki, dodajemy do zupy i gotujemy 2-3 min/ 100°C/ obr. 1.
- Podajemy z ryżem, makaronem, makaronem z cukini, pestkami dyni, serem feta.