Rosół kolagenowy czyli płynne złoto
Rosół kolagenowy wymiennie nazywany przez nas bulion kolagenowy, to danie, które znamy praktycznie od dziecka i bardzo dobrze. Mnie jak pewnie większości z nas kojarzy się z babcią :) Medycyna chińska z kolei już przed 2,5 tysiącami lat stosowała bulion jako lekarstwo, które miało za zadanie wesprzeć układ pokarmowy i wzmocnić organizm. Obecnie coraz więcej informacji możemy znaleźć na temat właściwości regularnego spożywania bulionów. Ale co ważne, aby wydobyć z bulionu magiczną moc, musimy gotować go długo, na kościach najlepiej ekologicznych lub od zwierząt karmionych trawą. Poniżej znajdziesz dokładny przepis ze wskazówkami :)
Dlaczego o tym piszę?
Ponieważ spożywam buliony od dawna, a dokładniej od kiedy zdiagnozowano u mnie chorobę Hashimoto i znalazłam informacje na temat ich wspaniałej mocy przy odbudowie wyściółki jelit. Mi chorobę Hashimoto udało się wyleczyć, ale nie za sprawą samych bulionów – towarzyszyła temu zdrowa urozmaicona dieta, sen, ruch i praca nad sobą i stresem :) Buliony jednak na pewno były częścią poprawy kondycji moich jelit, co przy chorobach autoimmunologicznych jest ogromnie ważne i zachęcam do wprowadzenia ich na stałe do swojego jadłospisu. Więcej na mój temat znajdziesz TUTAJ.
Obecnie wiele osób wprowadza buliony do swojej diety, również aby zgubić zbędne kilogramy. Mowa tutaj o diecie bulionowej, o której również napiszę. Ale nie o tym teraz. Wracamy do sedna:
Dlaczego warto pić rosół kolagenowy?
- Bezcenny w gojeniu i zdrowieniu wyściółki jelit
- Łagodzi stany zapalne w jelitach
- Jest lekkostrawny
- Wspomaga trawienie
- Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
- Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
- Podnosi odporność
- Wspiera detoksykację wątroby
- Ma dużo składników odżywczych i witamin
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- Może poprawić sen i funkcjonowanie mózgu
- Wspiera diety odchudzające
- Kolagen z bulionu jest łatwiej przyswajalny niż z suplementów
Jeżeli to Cię nie przekonuję, dodam, że rosół kolagenowy jest niskokaloryczny i zawiera spore ilości białka, dzięki czemu daje uczucie sytości.
Pij jeden do dwóch kubków bulionu dziennie i zobaczysz różnicę. Choć nie zawsze mam czas ugotować bulion, ostatnio wróciłam do tego nawyku i staram się go przemycać w mojej diecie i również moich dzieci, jak najczęściej. U mnie cudownie sprawdza się picie bulionu na kolację. Efekt widoczny był szybko w postaci płaskiego brzucha rano, lepszego snu i ogólnie lepszego trawienia to na początek, bo długofalowe regularne dodawanie bulionu kolagenowego do diety może przynieść znacznie większe korzyści, również w wyglądzie :)
Z kolei w jesienne poranki, ciepły rosół smakuje lepiej niż poranna kawa, idealnie rozgrzewa i również nasyci na cały poranek :)
Jak przygotować bulion kolagenowy?
Aby wydobyć z bulionu magiczną moc musimy pamiętać, aby używać do gotowania kości i mięsa od zwierząt karmionych trawą lub najlepiej ekologicznych. Ekologiczne korpusy z kurczaka oferują sklepy ze zdrową żywnością. Musimy pamiętać, że obecne mięso jest zanieczyszczone chemikaliami, antybiotykami i innymi dodatkami, które otrzymują w paszy lub karmie, którą dodają. To wszystko przeniknie do bulionu, dlatego tak ważne jest aby używać składników jak najlepszych jakościowo, czystych i naturalnych.
Drugą najważniejszą rzeczą jest czas gotowania. Im dłużej gotujemy bulion, tym więcej właściwości zdrowotnych w nim znajdziemy. Wolne gotowanie sprawia, że bulion będzie bogaty w glutaminę, która właśnie ma ogromne znaczenie przy leczeniu jelit. To ona przyspiesza ich regenerację.
Bulion gotujemy od 6-36 godzin!. Tak nie żartuję, im dłużej tym lepiej i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, tak aby rosół „pyrkał”, nie gotował się.
Ostatni punkt: do gotowania dodajemy ocet jabłkowy. Ma to na celu większe wydobycie z kości składników odżywczych. Nie jest to konieczne, ale polecam dodanie, ponieważ ocet jest w bulionie niewyczuwalny.
SKŁADNIKI:
- Kości/ korpusy zwierzęce – 1-2 kg
- Ocet jabłkowy – 2 łyżki
- Woda – 3-4 l
- Włoszczyzna – 1 porcja
- Sól (himalajska) i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kości myjemy i przekładamy do dużego garnka.
- Dodajemy wodę i ocet.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień/ płytę do minimum i gotujemy jak najdłużej, minimum 6 h. Na płycie indukcyjnej, którą używam bulion gotuję na mocy 2. Woda ma „pyrkać” nie wrzeć.
- Na 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy warzywa/ włoszczyznę, liście laurowe itp. Dodatki, które lubimy, aby nadać smak naszemu bulionowi.
- Na sam koniec dodajemy sól i pieprz.
- Bulion studzimy, odcedzamy od kości i warzyw, przelewamy do garnka/ słoików. Prawidłowo przygotowany bulion kolagenowy zimny ma konsystencję galaretki.
- Możemy pić solo, z dodatkami, zamrozić itp. Więcej pomysłów jak wykorzystać bulion znajdziesz poniżej.
Jak przygotować bulion smakowy?
Jeżeli nie lubisz lub nie masz ochoty w kółko pić tradycyjnego bulionu, przelej część do garnka i dodaj:
- Trawę cytrynową i imbir
- Passatę pomidorową, czosnek i bazylię
- Paste miso i kolendre (uwielbiam)
- Cytrynę i czosnek i kolendre
- Mleczko kokosowe i przyprawę curry
- Sos sojowy bezglutenowy (tamari) i imbir
Moje sposoby na wykorzystanie bulionu kolagenowego
Bulion gotuje się długo dlatego polecam od razu robić większą ilość. To co zostanie można zawekować i zamrozić. Bulion mrożę w woreczkach strunowych i w pojemniczkach na kostki do lodu. W zależności ile bulionu potrzebuję do potrawy, tyle wyjmuję z zamrażarki. Nie zawsze musimy pić bulion solo czy z dodatkami. Może nam się to po prostu znudzić na dłuższą metę i w łatwy sposób możemy go przemycić do potraw. Może Zobacz moje propozycje:
- Bulion jako baza innych zup: krem, tajskich, klasycznych. Przepisy na zupy na Thermomix znajdziesz TUTAJ.
- Bulion dodaję do wszystkich sosów, w tym do curry, spaghetti, koperkowego itp. Wystarczy kilka kostek zamrożonego bulionu by wzbogacić smak i wartości odżywcze.
- Bulion jako baza do dań typu gulasz, risotto, curry
- Do sosu do pizzy dodajemy 1-2 łyżki bulionu.
- Do puree warzywnego: z ziemniaków, batatów, dyni, kalafiora, selera itp.
- Do dressingów i sosów jako dodatek lub zamiennik oliwy
- Do smoothie - jedna kostka jest niewyczuwalna
Moje ulubione przepisy z użyciem bulionu
W tych kilku przepisach poniżej możesz dodać bulion extra do dania lub zamienić z wodą:
- Żółte curry
- Czosnkowy serek z nerkowców
- Ryż kokosowy - pyszny dodatek do dań azjatyckich
- Wegański sos serowy do nachos
- Sos pomidorowy
- Limonkowy kurczak z batatami, groszkiem zielonym i ryżem basmati - obiad w 25 minut
- Mango smoothie - oczyszczający i odżywczy koktajl
Trochę kreatywności w kuchni wyjdzie Ci na dobre. To są moje proste sposoby na bulion, mam nadzieję, że część z nic przypadnie Ci do gustu. Zachęcam do testowania, gotowania i dzielenia się opiniami.
Napisz w komentarzu, czy robisz bulion kolagenowy, jak często, czy ten artykuł jest pomocny :)