PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Wegański Ekspresowy Mazurek Wielkanocny

Wegański Ekspresowy Mazurek Wielkanocny

Bezglutenowy Mazurek na Thermomix

Mazurek w 20 minut ! To możliwe, wystarczy kilka składników, Thermomix i gotowe. Migdałowy, słodki spód, owocowe nadzienie i solony, aromatyczny karmel to przepis na udane Święta. 

U nas przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą, dlatego
wszystkie szybkie img_5727i mało pracochłonne przepisy są na wagę złota :)

Po więcej słodkich przepisów zapraszamy tutaj.

Wskazówki:

  1. Jeśli nie masz migdałów blanszowanych możesz sama zrobić je w domu. Wystarczy zalać migdały wrzątkiem i zostawić na 10 minut, po tym czasie przelewamy orzechy lodowatą wodą. Skórka zmarszczy się, zdejmujemy ją naciskając od grubszej strony migdała. 
  2. Mazurek możesz zrobić w wersji z jasnym lub ciemnym spodem. Jeśli chcesz czekoladowy spód, wystarczy dodać kakao do ciasta.
  3. Wykorzystaj gotowe dżemy bez dodatku cukru (Łowicz, Foods by Ann) lub zrób naszą domową konfiturę.

 

porcja20 min
porcja12

Składniki:

Składniki na spód:
Sól himalajska - szczypta
Kakao ciemne - 1 łyżka (opcjonalnie)
Składniki na wegański karmel:
Mleko kokosowe z puszki (gęsta część) - 150 g
Masło orzechowe - 150 g
Sól himalajska - szczypta
Składniki dodatkowe:
Dżem porzeczkowy bez cukru - 250 g

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C góra-dół.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały blanszowane. Mielimy na mąkę 10 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
  3. Dodajemy składniki na spód: olej kokosowy, syrop klonowy, szczyptę soli, (ewentualnie kakao). Wyrabiamy ciasto 10 s/ obr. 4.
  4. Przekładamy do foremki o wymiarach 30x11 cm lub innej dowolnej o tej samej powierzchni dna. Lekko zwilżonymi palcami lub łyżką wyrównujemy ciasto.
  5. Pieczemy 15 min do lekko złotego koloru, odkładamy do wystudzenia. Ciasto będzie miękkie, po ostygnięciu zrobi się kruche. 
  6. Na wystudzony spód mazurka wykładamy dżem. Odkładamy ciasto do lodówki.
  7. Do czystego naczynia miksującego przekładamy gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, syrop daktylowy. :) Miksujemy 20 s/ obr.10. W połowie czasu i na końcu zawartość zgarniamy kopystka na dno naczynia. Lekko podgrzewamy 3 min/ 60°C/ obr.1.
  8. Masę wykładamy na schłodzone ciasto, równomiernie rozprowadzając. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godziny.
  9. Dekorujemy według uznania np. migdałami blanszowanymi, które wyglądają jak małe jajeczka.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow kontynuuj zakupuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow