Wegański Ekspresowy Mazurek Wielkanocny
18 marzec 2024
Bezglutenowy Mazurek na Thermomix
Mazurek w 20 minut ! To możliwe, wystarczy kilka składników, Thermomix i gotowe. Migdałowy, słodki spód, owocowe nadzienie i solony, aromatyczny karmel to przepis na udane Święta.
U nas przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą, dlatego
wszystkie szybkie i mało pracochłonne przepisy są na wagę złota :)
Po więcej słodkich przepisów zapraszamy tutaj.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz migdałów blanszowanych możesz sama zrobić je w domu. Wystarczy zalać migdały wrzątkiem i zostawić na 10 minut, po tym czasie przelewamy orzechy lodowatą wodą. Skórka zmarszczy się, zdejmujemy ją naciskając od grubszej strony migdała.
- Mazurek możesz zrobić w wersji z jasnym lub ciemnym spodem. Jeśli chcesz czekoladowy spód, wystarczy dodać kakao do ciasta.
- Wykorzystaj gotowe dżemy bez dodatku cukru (Łowicz, Foods by Ann) lub zrób naszą domową konfiturę.
20 min
12
Składniki:
Składniki na spód:
Migdały blanszowane - 250 g
Syrop klonowy - 3 łyżki
Olej kokosowy extra virgin - 3 łyżki
Sól himalajska - szczypta
Kakao ciemne - 1 łyżka (opcjonalnie)
Składniki na wegański karmel:
Mleko kokosowe z puszki (gęsta część) - 150 g
Masło orzechowe - 150 g
Syrop daktylowy - 3 łyżki
Sól himalajska - szczypta
Składniki dodatkowe:
Dżem porzeczkowy bez cukru - 250 g
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C góra-dół.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały blanszowane. Mielimy na mąkę 10 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
- Dodajemy składniki na spód: olej kokosowy, syrop klonowy, szczyptę soli, (ewentualnie kakao). Wyrabiamy ciasto 10 s/ obr. 4.
- Przekładamy do foremki o wymiarach 30x11 cm lub innej dowolnej o tej samej powierzchni dna. Lekko zwilżonymi palcami lub łyżką wyrównujemy ciasto.
- Pieczemy 15 min do lekko złotego koloru, odkładamy do wystudzenia. Ciasto będzie miękkie, po ostygnięciu zrobi się kruche.
- Na wystudzony spód mazurka wykładamy dżem. Odkładamy ciasto do lodówki.
- Do czystego naczynia miksującego przekładamy gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, syrop daktylowy. :) Miksujemy 20 s/ obr.10. W połowie czasu i na końcu zawartość zgarniamy kopystka na dno naczynia. Lekko podgrzewamy 3 min/ 60°C/ obr.1.
- Masę wykładamy na schłodzone ciasto, równomiernie rozprowadzając. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godziny.
- Dekorujemy według uznania np. migdałami blanszowanymi, które wyglądają jak małe jajeczka.
Ten Mazurek jest przepyszny, robię go nie tylko na wielkanoc:)