Tort w Thermomix bez glutenu
Torty to nie moja specjalność, ale na taką okazję jak Dzień Mamy potestowałam kilka przepisów i wyszedł pyszny bezglutenowy tort z masą waniliową. Idealny prezent na Dzień Mamy. Cały tort wykonany jest głównie z mąki migdałowej z dodatkiem gryczanej i skrobi ziemniaczanej. To połączenia daje świetny efekt i w ten sposób wyszedł bezglutenowy biszkopt na Thermomix. W przepisie użyłam truskawek, ale można je zastąpić też malinami. Cały tort można też polać musem truskawkowym czy malinowym. Nie dodałam go w przepisie, ale na pewno pasuje takie połączenie.
Z powstałej masy wyjdą również muffinki, jeżeli nie macie ochoty na tort. I też pysznie będą smakować ozdobione masą waniliową.
Przygotowując masę do ciast w której podstawowym składnikiem jest masło, pamiętajcie, aby nie miksować go za długo. Zamiast cukru, który tradycyjnie jest używany w takich masach, użyłam ksylitolu i dodałam laskę wanilii. I tak powstała nam bardziej fit masa z niesamowitym aromatem.
Dodam na koniec, że jeżeli planujecie przygotowywanie w domu takich piętrowych ciast czy tortów, warto zaopatrzyć się w dwie tortownice o tym samym rozmiarze. Ja mam o średnicy 20 cm. Ciasto wtedy przygotujemy szybciej, bez konieczności pieczenia najpierw jednej warstwy, a później drugiej. Nie jest to konieczność, ale na pewno ułatwi sprawę :) Mi bardzo spodobało się przygotowanie takiego tortu i już planuje czekoladową wersję :) I choć wygląda na skomplikowany, jest banalnie prosty w przygotowaniu!
Więcej fit deserów na Thermomix znajdziecie w zbiorze ZDROWYCH DESERÓW NA THERMOMIX - bez glutenu, bez nabiału i cukru TUTAJ.
Zapraszamy do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!
Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.
Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Miksujemy Przekładamy do miseczki. Jeżeli używamy mąki migdałowej, pomijamy ten punkt.
- Do naczynia miksującego przekładamy masło pokrojone na kawałki. Miksujemy 20 s/ obr. 5.
- Dodajemy mąkę migdałową, 100 g ksylitolu, jaja, mąkę gryczaną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sok z limonki. Miksujemy 10 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Miksujemy 20 s/ obr. 5.
- Jeżeli mamy dwie foremki do pieczenia o średnicy 20 cm, wykładamy je papierem do pieczenia i przekładamy do każdej po połowie masy. Jeżeli mamy jedną foremkę, przekładamy do niej połowę masy i pieczemy 30 min.
- Następnie wyjmujemy z foremki razem z papierem do pieczenia, odstawiamy do przestygnięcia, a foremkę ponownie wykładamy nowym papierem do pieczenia, przekładamy drugą połowę masy i pieczemy kolejne 30 min.
- W międzyczasie przygotowujemy masę waniliową. Do czystego i suchego naczynia miksującego przekładamy 150 g ksylitolu i laskę wanilii podzieloną na 3 części. Mielimy 20 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy masło pokrojone na kawałki. Miksujemy 20 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Zakładamy motylek. Miksujemy 1 min/ obr. 3,5. W czasie ubijania masy dodajemy stopniowo ksylitol.
- Całkowicie wystudzony biszkopt smarujemy połową masy. Jeżeli masa jest gotowa wcześniej wstawiamy do lodówki.
- Na masę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Drugą część biszkoptu smarujemy delikatnie od spodu masą, kładziemy na truskawki. Górę tortu smarujemy masą, dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na 2 min godziny.