Dieta SIRTFOOD w praktyce

Tarta dyniowa z polewą czekoladową

Tarta dyniowa z polewą czekoladową
banner

Tarta dyniowa na kruchym, migdałowym spodzie z polewą czekoladową - czy może być coś lepszego na jesienną chandrę? Dyniowe nadzienie wręcz rozpływa się w ustach niczym "ptasie mleczko". Ciasto idealne na zbliżające się Halloween.

Tarta dyniowa na ThermomixNajbliższy czas, to okres w którym będziemy szukać ciepłych kocyków, sporządzać gorące herbatki i napary a także "szukać słodkiego" :)

My jak zawsze wychodzimy naprzeciw tym zachciankom, tak aby nie psuć sobie nawyków i efektów wypracowanych latem: zrzuconych kilogramów, lepszego samopoczucia, odzyskanej energii...

Zdrowe słodycze są doskonałą alternatywą sklepowych, tych naładowanych cukrem i margaryną, tłuszczami trans i kiepskiej jakości węglowodanami. Sporządzanie potraw z sezonowych owoców jest super! Dają nam ogrom możliwości, smakują wyśmienicie i są super zdrowe. Dlatego dynia nie tylko jest doskonałym składnikiem zup i dżemów, gulaszy i past kanapkowych! Dynia jest genialnym sposobem na ciasto, tartę, mus do deserków. Dziś właśnie tarta króluje na naszym blogu, jest wyśmienita, spróbujcie!

Wskazówki:

  1. Tartę możesz przygotować z migdałów blanszowanych, płatków migdałowych lub mąki migdałowej.
  2. Ciasto możesz zjeść po przygotowaniu, wtedy spód jest najbardziej kruchy. W trakcie przechowywania w lodówce robi się miękkie i bardziej kremowe.
  3. Najlepiej użyć foremki do tarty z wyciąganym dnem, o średnicy 28 cm.
  4. Możesz użyć wcześniej przygotowanego puree z dyni z przepisu z bloga.
porcja45 min
porcja10

Składniki:

Migdały blanszowane - 250 g
Olej kokosowy - 100 g
Miód - 60 g
Dynia - 700 g
Jajka - 2 sztuki
Mleczko kokosowe - 100 g
Cynamon - 10 g ( 2 łyżeczki)
Imbir suszony - 5 g ( 1 łyżeczka)
Czekolada gorzka - 200 g

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C termoobieg.
  2. Do naczynia miksującego wsypujemy migdały i blendujemy je na mąkę 30s/obr.10.
  3. Dodajemy olej i łyżkę miodu (20g) i wyrabiamy ciasto 10 s/ obr. 4.
  4. Ciasto przekładamy na foremkę i ugniatamy palcami tak by wyrównać spód i uformować brzegi tarty.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 8 minut. Po upieczeniu odkładamy na bok do lekkiego ostudzenia.
  6. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Dynię kroimy w kostkę i układamy na dwie nakładki Varomy. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i gotujemy dynię na parze 20 min/ Varoma/ obr. 1.
  7. Nastepnie opróżniamy kieliach i wkładamy do środka odsączoną dynię. Miksujemy 30s/obr.6.
  8. Dodajemy jajka, mleczko, pozostały miód (40g), oraz przyprawy. Miksujemy jeszcze 30s/obr.6.
  9. Nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
  10. Po upieczeniu, odkładamy na bok do ostudzenia
  11. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Do czystego naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną na kawałki. Rozdrabniamy 2s/ obr. 6. Zgarniamy kopystką na dno.
    Rozpuszczamy 4 min/ 90°C/ obr. 1.
  12. Ciasto wyciągamy z foremki i oblewamy gorącą czekoladą, robiąc dowolne wzory na tarcie. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-09-20 10:00:04
Nie próbowałyśmy wersji wegańskiej, w tym przepisie jajka sprawdzają się idealnie :)
komentarz
Krystyna2023-09-19 18:24:34
Czym można zastąpić jajka?
komentarz
Joanna2022-10-23 10:38:37
A czy można zastąpić czymś mleczko kokosowe? :(
komentarz
Thermodieta2022-10-18 13:21:56
Witaj Ela, przepis mamy sprawdzony kilkukrotnie, zawsze wychodzi. Czy dodałaś mleczko kokosowe na pewno? Nie napój z kartonu?
komentarz
Ela 2022-10-14 15:35:04
Wyszła zupa dyniowa zamiast tarty :( niestety kosz się najadł.
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow