Tarta dyniowa z polewą czekoladową
Tarta dyniowa na kruchym, migdałowym spodzie z polewą czekoladową - czy może być coś lepszego na jesienną chandrę? Dyniowe nadzienie wręcz rozpływa się w ustach niczym "ptasie mleczko". Ciasto idealne na zbliżające się Halloween.
Najbliższy czas, to okres w którym będziemy szukać ciepłych kocyków, sporządzać gorące herbatki i napary a także "szukać słodkiego" :)
My jak zawsze wychodzimy naprzeciw tym zachciankom, tak aby nie psuć sobie nawyków i efektów wypracowanych latem: zrzuconych kilogramów, lepszego samopoczucia, odzyskanej energii...
Zdrowe słodycze są doskonałą alternatywą sklepowych, tych naładowanych cukrem i margaryną, tłuszczami trans i kiepskiej jakości węglowodanami. Sporządzanie potraw z sezonowych owoców jest super! Dają nam ogrom możliwości, smakują wyśmienicie i są super zdrowe. Dlatego dynia nie tylko jest doskonałym składnikiem zup i dżemów, gulaszy i past kanapkowych! Dynia jest genialnym sposobem na ciasto, tartę, mus do deserków. Dziś właśnie tarta króluje na naszym blogu, jest wyśmienita, spróbujcie!
Wskazówki:
- Tartę możesz przygotować z migdałów blanszowanych, płatków migdałowych lub mąki migdałowej.
- Ciasto możesz zjeść po przygotowaniu, wtedy spód jest najbardziej kruchy. W trakcie przechowywania w lodówce robi się miękkie i bardziej kremowe.
- Najlepiej użyć foremki do tarty z wyciąganym dnem, o średnicy 28 cm.
- Możesz użyć wcześniej przygotowanego puree z dyni z przepisu z bloga.
Składniki:
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C termoobieg.
- Do naczynia miksującego wsypujemy migdały i blendujemy je na mąkę 30s/obr.10.
- Dodajemy olej i łyżkę miodu (20g) i wyrabiamy ciasto 10 s/ obr. 4.
- Ciasto przekładamy na foremkę i ugniatamy palcami tak by wyrównać spód i uformować brzegi tarty.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 8 minut. Po upieczeniu odkładamy na bok do lekkiego ostudzenia.
- W między czasie przygotowujemy nadzienie. Dynię kroimy w kostkę i układamy na dwie nakładki Varomy. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i gotujemy dynię na parze 20 min/ Varoma/ obr. 1.
- Nastepnie opróżniamy kieliach i wkładamy do środka odsączoną dynię. Miksujemy 30s/obr.6.
- Dodajemy jajka, mleczko, pozostały miód (40g), oraz przyprawy. Miksujemy jeszcze 30s/obr.6.
- Nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
- Po upieczeniu, odkładamy na bok do ostudzenia
- Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Do czystego naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną na kawałki. Rozdrabniamy 2s/ obr. 6. Zgarniamy kopystką na dno.
Rozpuszczamy 4 min/ 90°C/ obr. 1. - Ciasto wyciągamy z foremki i oblewamy gorącą czekoladą, robiąc dowolne wzory na tarcie.