Steki z kalafiora
Jak zastąpić klasycznego kotleta ? Stek z kalafiora to świetna alternatywa. Aromatyczny, o lekko wędzonym smaku zagości na stałe w Twojej kuchni.
Coraz więcej osób chcę przejść na dietę wegetariańską lub na flexitarianizm. Jednak tradycjna kuchnia polska odbiega od tych filozofii żywienia i nadzwyczajniej wielu z nas ma problem z tym czym może zastąpić mięso w diecie. Rodzinny, domowy, niedzielny obiad kojarzy nam się z surówką, ziemniakami i porcją mięsa. Nie tym razem! Przychodzimy z pomocą i proponujemy na obiad coś zupełnie innego :)
Czym jest flexitarianizm?
Najprościej mówiąc jest to optymalny sposób jedzenia, w którym ograniczamy spożywanie mięsa, nie rezygnując z niego całkowicie. Semiwegetarianizm (flexitarianizm) polega na wykluczeniu mięsa czerwonego, dozwolone jest spożycie mięsa białego – drobiu i ryb, oraz spożywanie przetworów pochodzenia zwierzęcego - jaj, miodu, mleka.
Jak wybrać dobrego kalafiora?
Kupując kalafiora zwróć uwagę na jego barwę - główka powinna być biała lub kremowa. Jednocześnie twardy i ciężki - to świadczy o świeżości warzywa. Liście powinny być zielone, jędrne. Warto wiedzieć, że kalafior występuje w różnych odmianach i kolorach - biały, zielony i fioletowy ;)
Kalafiora przechowujemy w lodówce, łodyga skierowaną do góry - zapobiega to pleśnieniu warzywa. Kalafiora trzymamy w szufladce na warzywa.
To może Cię zainteresować !
NOWOŚĆ
Jeśli szukasz gotowego wegetariańskiego jadłospisu WSKAKUJ DO SKLEPU PO DIETĘ WEGE
w dwóch kalorycznościach 1500 i 2000 kcal.
PO WIĘCEJ DARMOWYCH WEGETARIAŃSKICH PRZEPISÓW ZAPRASZAM NA BLOGA.
Wskazówki:
- Steki z kalafiora możesz podać z ryżem lub puree z ziemniaków. Świetnie pasować będzie chrupiąca surówka z kapusty i marchewki w stylu chińskim lub Colesław.
- Steki możesz przyrządzić na grillu.
- Koniecznie użyj wędzonej papryki słodkiej, ma niesamowity, dymny smak przez co danie nabiera wspaniałego aromatu.
Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 °C z termoobiegiem i grillem.
- Do miseczki przekładamy przeciśnięty przez praskę lub posiekany w Thermomix czosnek (3s/obr.8). Dodajemy resztę składników na marynatę i mieszamy dokładnie.
- Kalafiora kroimy w grube 3 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Obficie smarujemy marynatą za pomocą pędzelka.
- Kalafiora pieczemy 25 minut.