PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Jak zastąpić klasycznego kotleta ? Stek z kalafiora to świetna alternatywa. Aromatyczny, o lekko wędzonym smaku zagości na stałe w Twojej kuchni.

Coraz więcej osób chcę przejść na dietę wegetariańską lub na flexitarianizm. Jednak tradycjna kuchnia polska odbiega od tych filozofii żywienia i nadzwyczajniej wielu z nas ma problem z tym czym może zastąpić mięso w diecie. Rodzinny, domowy, niedzielny obiad kojarzy nam się z surówką, ziemniakami i porcją mięsa. Nie tym razem! Przychodzimy z pomocą i proponujemy na obiad coś zupełnie innego :) 

Czym jest flexitarianizm?

Najprościej mówiąc jest to optymalny sposób jedzenia, w którym ograniczamy spożywanie mięsa, nie rezygnując z niego całkowicie. Semiwegetarianizm (flexitarianizm) polega na wykluczeniu mięsa czerwonego, dozwolone jest spożycie mięsa białego – drobiu i ryb, oraz spożywanie przetworów pochodzenia zwierzęcego - jaj, miodu, mleka.

Jak wybrać dobrego kalafiora?

Kupując kalafiora zwróć uwagę na jego barwę - główka powinna być biała lub kremowa. Jednocześnie twardy i ciężki - to świadczy o świeżości warzywa. Liście powinny być zielone, jędrne. Warto wiedzieć, że kalafior występuje w różnych odmianach i kolorach - biały, zielony i fioletowy ;)

Kalafiora przechowujemy w lodówce, łodyga skierowaną do góry - zapobiega to pleśnieniu warzywa. Kalafiora trzymamy w szufladce na warzywa.

To może Cię zainteresować !

NOWOŚĆ
Jeśli szukasz gotowego wegetariańskiego jadłospisu WSKAKUJ DO SKLEPU PO DIETĘ WEGE
w dwóch kalorycznościach 1500 i 2000 kcal.

PO WIĘCEJ DARMOWYCH WEGETARIAŃSKICH PRZEPISÓW ZAPRASZAM NA BLOGA. 

Wskazówki:

  1. Steki z kalafiora możesz podać z ryżem lub puree z ziemniaków. Świetnie pasować będzie chrupiąca surówka z kapusty i marchewki w stylu chińskim lub Colesław.
  2. Steki możesz przyrządzić na grillu.
  3. Koniecznie użyj wędzonej papryki słodkiej, ma niesamowity, dymny smak przez co danie nabiera wspaniałego aromatu.
porcja30 min
porcja2

Składniki:

Kalafior - 1 sztuka
Ketchup - 50 g
Czosnek - 15 (3 ząbki)
Sos sojowy - 30 g
Syrop klonowy - 20 g
Sól - 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona - 1 łyżeczka
Pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 °C z termoobiegiem i grillem.
  2. Do miseczki przekładamy przeciśnięty przez praskę lub posiekany w Thermomix czosnek (3s/obr.8). Dodajemy resztę składników na marynatę i mieszamy dokładnie.
  3. Kalafiora kroimy w grube 3 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Obficie smarujemy marynatą za pomocą pędzelka.
  5. Kalafiora pieczemy 25 minut.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow