Dieta SIRTFOOD w praktyce

Zupa pomidorowa Thermomix

Pyszna zupa pomidorowa na bulionie kolagenowym
banner

Dziś pomysł na prostą i pyszną zupę pomidorową Thermomix, ale nie całkiem zwykłą, bo wzbogaconą bulionem kolagenowym. Zupa w całości wykonana ze świeżych pomidorów, z lekką słodyczą daktyli i ogromną mocą bulionu kolagenowego. Jest tak aromatyczna i kremowa, że nie trzeba jej zabielać, a to świetna informacja dla alergików nie spożywających nabiału :)

Wspaniałe zdrowe danie dla całej rodziny i dzieciaków. Jeżeli chcecie przemycić w diecie maluchów coś bardzo zdrowego, co również korzystnie wpłynie na jelita, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Dlaczego warto dodawać do zup i dań bulion kolagenowy?
bulion kolagenowy właściwości

  • Bezcenny w gojeniu i zdrowieniu wyściółki jelit
  • Łagodzi stany zapalne w jelitach
  • Jest lekkostrawny
  • Wspomaga trawienie
  • Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
  • Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
  • Podnosi odporność
  • Wspiera detoksykację wątroby
  • Ma dużo składników odżywczych i witamin
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • Może poprawić sen i funkcjonowanie mózgu
  • Wspiera diety odchudzające
  • Kolagen z bulionu jest łatwiej przyswajalny niż z suplementów

Przepis na bulion kolagenowy i więcej informacji o jego wspaniałych walorach znajdziesz TUTAJ.

Co może Cię jeszcze zainteresować?

  • Więcej przepisów na moje ulubione zupy znajdziesz TUTAJ.
  • Diety na Thermomix znajdziesz TUTAJ.

Wskazówki:

  • Zupę pomidorową możemy podać z ryżem, serem feta lub wegańskim zamiennikiem, posypaną pestkami dyni.
porcja25 min
porcja3-4

Składniki:

Masło klarowane - 30 g
Pomidory malinowe - 600-700 g
Daktyle suszone - 20 g

Przygotowanie

  1. Pomidory kroimy w kostkę.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy maso klarowane, pomidory i daktyle. Dusimy 20 min/ 110°C/ obr. o,5 bez miarki. Na pokrywie stawiamy koszyczek, aby nie pryskało z naczynia miksującego. W zależności od rodzaju pomidorów sos wyjdzie bardziej lub mniej gęsty, ale to nie ma większego znaczenia. Zupa będzie pyszna :)
  3. Uduszone pomidory mielimy 20 s/ obr. 10.
  4. Dodajemy bulion kolagenowy (zwykły bulion tez jest ok). Jeżeli bulion jest ciepły, mieszamy i zupa jest gotowa. Jeżeli jest zimny w formie galaretki, dodajemy do zupy i gotujemy 2-3 min/ 100°C/ obr. 1. 
  5. Podajemy z ryżem, makaronem, makaronem z cukini, pestkami dyni, serem feta. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow