Piernik świąteczny na Thermomix- ekspresowy, bezglutenowy!
Piernik świąteczny Thermomix- przepis
Piernik świąteczny to punkt obowiązkowy wigilijnej kolacji. Ten przepis jest tak banalny, że nawet jeśli nie jesteś królem wypieków - nie masz się czym martwić - wyjdzie na pewno ;) Dodatkowo możesz go upiec w ostatniej chwili! Właśnie kiedy piszę ten wpis, jem ostatni kawałek piernika. Po trzech dniach od upieczenia ciasto jest nadal wspaniałe, piernik jest miękki, aromatyczny, a podczas krojenia pachnie, korzennymi przyprawami, w całym domu. Ten świąteczny piernik przypomina mi w smaku słynne pierniczki alpejskie lub pierniki toruńskie!
Mój przepis na pyszny piernik świąteczny bazuje na zmielonych migdałach. Dzięki Thermomix mielenie orzechów to łatwizna. Dodatkowo w przepisie znajdziesz mąkę bezglutenową, olej kokosowy, miód, ksylitol, mleko roślinne, co sprawia, że w przepis jest bez nabiału i białego cukru. Znalezienie przepisu na miękki piernik bezglutenowy nie jest takie proste. Z tego przepisu możecie także przygotować miękkie pierniki świąteczne (patrz wskazówki), które świetnie nadają się do zdobienia lukrem, powieszenia na choinkę, obdarowania bliskich, a najlepsze są do samodzielnego zjedzenia ;)
Piernik świąteczny w Thermomix przygotujesz w kilka chwil. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu z dzieciakami. W przedświątecznej krzątaninie Thermomix może bardzo ułatwić nam sprawę. Może nie przygotujemy w nim karpia, ale już całą masę ciast, ciasteczek jak najbardziej :)
Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania przepisu na tradycyjny piernik świąteczny w Thermomix.
Życzę Wam smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz wspaniałego Nowego Roku!
Wskazówki:
- Ja użyłam gotowego mixu mąk bezglutenowych, ale możesz zrobić swoją własną mieszankę - 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej, 30 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki kokosowej.
- Możesz też przygotować DOMOWĄ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA. Z Thermomixem to żaden problem!
- By łatwiej było wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wystarczy, że zwilżysz go wodą i mocno odciśniesz. Dzięki temu papier robi się plastyczny.
- Koniecznie zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika. Wiele z nich niestety zawiera mąkę i cukier. W składzie przyprawy powinny znajdować się jedynie przyprawy!
- Piernik możesz przygotować na maśle lub oleju kokosowym.
- Podczas składania piernika najlepiej obrócić górną część ciasta do góry nogami, i tak przyłożyć do konfitury, by ciasto było równe. Jeśli ciasto bardzo wyrosło możesz też ściąć “górkę” i zjeść ją z dżemem jak kanapkę ;)
- Jeśli chcesz przygotować pierniczki świąteczne i wycinać ciastka foremkami, nie dodawaj do ciasta mleka owsianego i już na stolnicy podsypuj dodatkową ilością mąki bezglutenowej - do uzyskania konsystencji plasteliny.
Zapraszam Cię na nasz INSTAGRAM - tam w filmikach Reels możesz zobaczyć jak powstawał mój świąteczny piernik :)
Jeśli szukasz inspiracji świątecznych Thermomix zobacz moje przepisy BOŻE NARODZENIE.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucamy migdały. Blendujemy 10s/obr.10. Przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie, za pomocą rózgi, z mąką bezglutenową, proszkiem do pieczenia i sodą.
- W rondelku roztapiamy miód i ksylitol. Dodajemy olej kokosowy/masło oraz przyprawę do piernika i kakao i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175°C termoobieg. Formę “keksówkę” wykładamy papierem do pieczenia (patrz wskazówki)
- Do naczynia miksującego wkładamy nakładkę do ubijania, wlewamy jajka i ubijamy
5 min/obr. 3,5. Masa jajeczna będzie puszysta i jasna. - Do masy jajecznej wsypujemy mieszankę mąk, wlewamy przestudzoną masę piernikową, mleko i wyrabiamy
3 min/interwał. - Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.
- Naczynie miksujące myjemy dokładnie i osuszamy.
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Do naczynia miksującego wkładamy pokruszoną gorzką czekoladę i olej kokosowy, topimy 4 min/ 80 °C/ obr. 0,5.
- Piernik przekrawamy wzdłuż, w połowie wysokości. Smarujemy konfiturą, przykładamy drugą częścią ciasta i dociskamy (patrz wskazówki).
- Piernik polewamy polewą czekoladową tak by zlała się na boki, wyrównujemy nożem.
- Ciasto można podawać od razu lub owinąć folią i przechowywać do kilku dni.