Darmowy e-book ► Świąteczne Słodkości na Thermomix 🎄

Piernik świąteczny - ekspresowy, bezglutenowy!

Piernik świąteczny - ekspresowy, bezglutenowy!

Piernik świąteczny to punkt obowiązkowy wigilijnej kolacji. Ten przepis jest tak banalny, że nawet jeśli nie jesteś królem wypieków - nie masz się czym martwić - wyjdzie na pewno ;) Dodatkowo możesz go upiec w ostatniej chwili! Właśnie kiedy piszę ten wpis, jem ostatni kawałek piernika. Po trzech dniach od upieczenia ciasto jest nadal wspaniałe, piernik jest miękki, aromatyczny, a podczas krojenia pachnie, korzennymi przyprawami, w całym domu. Ten świąteczny piernik przypomina mi w smaku słynne pierniczki alpejskie lub pierniki toruńskie!

Mój przepis na pyszny piernik świąteczny bazuje na zmielonych migdałach. Dzięki Thermomix mielenie orzechów to łatwizna. Dodatkowo w przepisie znajdziesz mąkę bezglutenową, olej kokosowy, miód, ksylitol, mleko roślinne, co sprawia, że w przepis jest bez nabiału i białego cukru. Znalezienie przepisu na miękki piernik bezglutenowy nie jest takie proste. Z tego przepisu możecie także przygotować miękkie pierniki świąteczne (patrz wskazówki), które świetnie nadają się do zdobienia lukrem, powieszenia na choinkę, obdarowania bliskich, a najlepsze są do samodzielnego zjedzenia ;) 

Piernik świąteczny w Thermomix przygotujesz w kilka chwil. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu z dzieciakami. W przedświątecznej krzątaninie Thermomix może bardzo ułatwić nam sprawę. Może nie przygotujemy w nim karpia, ale już całą masę ciast, ciasteczek jak najbardziej :) 

Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania przepisu na tradycyjny piernik świąteczny w Thermomix.
Życzę Wam smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz wspaniałego Nowego Roku!

Wskazówki:

  1. Ja użyłam gotowego mixu mąk bezglutenowych, ale możesz zrobić swoją własną mieszankę - 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej, 30 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki kokosowej.
  2. Możesz też przygotować DOMOWĄ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA. Z Thermomixem to żaden problem!
  3. By łatwiej było wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wystarczy, że zwilżysz go wodą i mocno odciśniesz. Dzięki temu papier robi się plastyczny.
  4. Koniecznie zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika. Wiele z nich niestety zawiera mąkę i cukier. W składzie przyprawy powinny znajdować się jedynie przyprawy!
  5. Piernik możesz przygotować na maśle lub oleju kokosowym.
  6. Podczas składania piernika najlepiej obrócić górną część ciasta do góry nogami, i tak przyłożyć do konfitury, by ciasto było równe. Jeśli ciasto bardzo wyrosło możesz też ściąć “górkę” i zjeść ją z dżemem jak kanapkę ;)
  7. Jeśli chcesz przygotować pierniczki świąteczne i wycinać ciastka foremkami, nie dodawaj do ciasta mleka owsianego i już na stolnicy podsypuj dodatkową ilością mąki bezglutenowej - do uzyskania konsystencji plasteliny. 

Zapraszam Cię na nasz INSTAGRAM - tam w filmikach Reels możesz zobaczyć jak powstawał mój świąteczny piernik :)
Jeśli szukasz inspiracji świątecznych Thermomix zobacz moje przepisy BOŻE NARODZENIE. 

porcja20 min
porcjaKeksówka 28x10 cm

Składniki:

Migdały - 200 g
Mąka bezglutenowa mix - 160 g
Soda oczyszczona - 10 g
Proszek do pieczenia - 5 g
Miód - 100 g
Ksylitol - 30 g ( 2 łyżki)
Masło/ olej kokosowy (do ciasta) - 80 g
Kakao - 15 g ( 1 łyżka)
Jajko - 2 sztuki
Mleko owsiane - 150 ml
Czekolada gorzka - 150 g
Olej kokosowy (do polewy) - 30 g
Konfitura porzeczkowa słodzona miodem - 250 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzucamy migdały. Blendujemy 10s/obr.10. Przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie, za pomocą rózgi, z mąką bezglutenową, proszkiem do pieczenia i sodą. 
  2. W rondelku roztapiamy miód i ksylitol. Dodajemy olej kokosowy/masło oraz przyprawę do piernika i kakao i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C termoobieg. Formę “keksówkę” wykładamy papierem do pieczenia (patrz wskazówki)
  4. Do naczynia miksującego wkładamy nakładkę do ubijania, wlewamy jajka i ubijamy
    5 min/obr. 3,5. Masa jajeczna będzie puszysta i jasna.
  5. Do masy jajecznej wsypujemy mieszankę mąk, wlewamy przestudzoną masę piernikową, mleko i wyrabiamy
    3 min/interwał.
  6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  7. Naczynie miksujące myjemy dokładnie i osuszamy.
  8. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
  9. Do naczynia miksującego wkładamy pokruszoną gorzką czekoladę i olej kokosowy, topimy 4 min/ 80 °C/ obr. 0,5. 
  10. Piernik przekrawamy wzdłuż, w połowie wysokości. Smarujemy konfiturą, przykładamy drugą częścią ciasta i dociskamy (patrz wskazówki).
  11. Piernik polewamy polewą czekoladową tak by zlała się na boki, wyrównujemy nożem. 
  12. Ciasto można podawać od razu lub owinąć folią i przechowywać do kilku dni. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow