Owsiane muffinki z borówkami na Thermomix
Desery, Bezglutenowe, Kolacje, Śniadania, Wegetariańskie, Chleb i ciasta , Dania bez mięsa, Dla dzieci
14 czerwiec 2020
Wskazówka:
- Do muffinek możemy użyć borówek mrożonych.
- Jeżeli nie możesz spożywać glutenu, wybieraj płatki owsiane oznaczone znakiem przekreślonego kłosa pszenicy.
- Muffinki idealnie sprawdzają się jako śniadanie, podwieczorek lub przekąska do szkoły.
- Muffinki możemy mrozić, po wyjęciu odczekaj chwile i są gotowe do spożycia.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
30 min
6
Składniki:
Płatki owsiane (bezglutenowe) – 200g
Jaja – 2 sztuki
Banan – 1 sztuka (120g)
Mleczko kokosowe – 100ml
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka (5g)
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Borówki – 100g
Miód – 1 łyżka (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
- Płatki owsiane przekładamy do naczynia miksującego, mielimy na mąkę, 5 s/ obr 10.
- Dodajemy resztę składników oprócz borówek. Miksujemy 1 min obr. 7-10 stopniowo zwieszając obroty pod koniec miksowania.
- Dodajemy borówki, mieszamy kopystką, przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych pergaminowymi papilotkami.
- Pieczemy 25-30 min.
Paula2023-01-20 16:53:24
Świetny przepis, zamiast mleczka kokosowego dodałam jogurt grecki ;))
Thermodieta2021-07-27 17:01:34
Witaj, możesz dodać jogurt kokosowy lub śmietankę :) Pozdrawiam
Karolina 2021-07-27 13:49:25
Witam. Co mogę dodać zamiast mleczka kokosowego?
Thermodieta2021-01-14 08:09:51
Myślę że tak, a ilośc czekolady dostosuj do smaku jaki lubisz. Borówki nadają jednak świeżości i muffinki są dzięki nim "wilgotne', to na pewno atut uzycia owoców w tym przepisie :)
Magda2021-01-13 20:41:52
Czy zamiast borówek mogę dodać gorzką czekoladę? Czy muszę zmienić proporcje?