Orientalny makaron z tofu
Niesamowicie aromatyczny, szybki i obłędnie pyszny! Ten makaron pokochacie na bank! W wersji wegetariańskiej z tofu lub jeśli jadacie mięso z kurczakiem. Taki chiński makaron z Thermomix to gwarancja smaku!
Jak wiecie kochamy w Thermodiecie azjatycką kuchnię, a Thermomix tak bardzo nam to ułatwia! Kilka minut, wysoka temperatura, pare chińskich dodatków, świeże warzywa i ryżowy makaron - bomba! Bomba smaków, struktur i konsystencji. Dzięki Thermomix przygotujemy idealnie chrupiące warzywa jak z woka, nie musimy nic mieszać, sprawdzać - danie robi się właściwie samo.
W tym daniu użyłam marchewki, pora oraz papryki, ale możecie użyć dowolnych warzyw, które akurat macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się np. brokuły, pieczarki. A jeśli chodzi o to czy danie ma być wegetariańskie czy mięsne, decyzja należy do Was - wystraczy dodać do dania taką samą ilość tofu lub kurczaka. Efekt będzie równie pyszny :)
Dieta jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia. Wybór odpowiedniej diety powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb każdej osoby, uwzględniając jej styl życia, stan zdrowia, preferencje żywieniowe, a także cele, jakie chce osiągnąć, np. utrata wagi, zwiększenie masy mięśniowej czy poprawa stanu zdrowia. W dobie digitalizacji, wiele osób korzysta z internetu jako źródła informacji na temat zdrowego odżywiania. Wśród wielu stron internetowych na ten temat, warto wyróżnić te, które oferują indywidualne plany żywieniowe, przepisy kulinarne, kalkulator kalorii czy możliwość śledzenia postępów swojej diety. Przy wyborze strony internetowej (Kamagra & Salbutamol) poświęconej diecie, warto zwrócić uwagę na jej wiarygodność. Zalecane jest korzystanie z serwisów, które bazują na wiedzy specjalistów w dziedzinie dietetyki oraz prezentują aktualne i naukowo potwierdzone informacje. DobWSKAZÓWKI
- Danie możesz przygotować w wersji wege lub z mięsem. Dodaj taką samą ilość kurczaka jak tofu i postępuj zgodnie z przepisem.
- Do dania możesz użyć dowolnych warzyw, które masz w lodówce :) W tym przepisie sprawdzi się wszystko! Może odkryjesz nowe smaki i połączenia?
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Na naczyniu układamy miseczkę i odmierzamy do niej ocet, sos sojowy, syrop klonowy, mąkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.
- Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i imbir i siekamy 3sek/obr.8.
- Wkładamy cebulę i siekamy jeszcze 5sek/obr.5.
- Wlewamy olej i smażymy 3 min/120°C/obr.0,5.
- W między czasie kroimy tofu/kurczaka w paski. Dokładamy go do kielicha i smażymy 5 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
- Kroimy warzywa w cienkie słupki. Gotujemy wodę w czajniku.
- Zalewamy wrzątkiem makaron w misce i odstawiamy na 5 minut (zgodnie z opisem na opakowaniu).
- Do naczynia miksującego wrzucamy warzywa, wlewamy sos i smażymy 4 min/120°C/obr. wsteczne mieszanie.
- Makaron odsączamy w koszyczku i przelewamy go zimną wodą. Dodajemy do kielicha.
- Mieszamy wszystko za pomocą kopystki, a następnie 1 min/120°C/obr.wteczne 1.
- Makaron podajemy posypany sezamem.