PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Orientalny makaron z tofu

Orientalny makaron z tofu

Niesamowicie aromatyczny, szybki i obłędnie pyszny! Ten makaron pokochacie na bank! W wersji wegetariańskiej z tofu lub jeśli jadacie mięso z kurczakiem. Taki chiński makaron z Thermomix to gwarancja smaku!

Jak wiecie kochamy w Thermodiecie azjatycką kuchnię, a Thermomix tak bardzo nam to ułatwia! Kilka minut, wysoka temperatura, pare chińskich dodatków, świeże warzywa i ryżowy makaron - bomba! Bomba smaków, struktur i konsystencji. Dzięki Thermomix przygotujemy idealnie chrupiące warzywa jak z woka, nie musimy nic mieszać, sprawdzać - danie robi się właściwie samo. 

W tym daniu użyłam marchewki, pora oraz papryki, ale możecie użyć dowolnych warzyw, które akurat macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się np. brokuły, pieczarki. A jeśli chodzi o to czy danie ma być wegetariańskie czy mięsne, decyzja należy do Was - wystraczy dodać do dania taką samą ilość tofu lub kurczaka. Efekt będzie równie pyszny :)

WSKAZÓWKI

  1. Danie możesz przygotować w wersji wege lub z mięsem. Dodaj taką samą ilość kurczaka jak tofu i postępuj zgodnie z przepisem.
  2. Do dania możesz użyć dowolnych warzyw, które masz w lodówce :) W tym przepisie sprawdzi się wszystko! Może odkryjesz nowe smaki i połączenia? 

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja15 min
porcja2

Składniki:

Makaron ryżowy lub z zielonego groszku (nitki) - 100 g
Cebula czerwona - 70 g
Czosnek (obrany) - 10 g ( 2 ząbki)
Imbir (obrany) - 10 g
Tofu (lub pierś z kurczaka) - 200 g
Ocet ryżowy - 10 g
Sos sojowy - 50 g
Syrop klonowy - 30 g
Mąka ziemniaczana - 5 g ( 1 kopiata łyżeczka)
Papryka - 60 g
Por - 50 g
Marchew - 80 g
Olej kokosowy (lub inny roślinny) - 10 g
Sezam jasny - szczypta (do posypania)

Przygotowanie

  1. Na naczyniu układamy miseczkę i odmierzamy do niej ocet, sos sojowy, syrop klonowy, mąkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i imbir i siekamy 3sek/obr.8.
  3. Wkładamy cebulę i siekamy jeszcze 5sek/obr.5.
  4. Wlewamy olej i smażymy  3 min/120°C/obr.0,5.
  5. W między czasie kroimy tofu/kurczaka w paski. Dokładamy go do kielicha i smażymy  5 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
  6. Kroimy warzywa w cienkie słupki. Gotujemy wodę w czajniku.
  7. Zalewamy wrzątkiem makaron w misce i odstawiamy na 5 minut (zgodnie z opisem na opakowaniu).
  8. Do naczynia miksującego wrzucamy warzywa, wlewamy sos i smażymy  4 min/120°C/obr. wsteczne mieszanie.
  9. Makaron odsączamy w koszyczku i przelewamy go zimną wodą. Dodajemy do kielicha.
  10. Mieszamy wszystko za pomocą kopystki, a następnie 1 min/120°C/obr.wteczne 1.
  11. Makaron podajemy posypany sezamem.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow