Orientalny makaron z tofu
Niesamowicie aromatyczny, szybki i obłędnie pyszny! Ten makaron pokochacie na bank! W wersji wegetariańskiej z tofu lub jeśli jadacie mięso z kurczakiem. Taki chiński makaron z Thermomix to gwarancja smaku!
Jak wiecie kochamy w Thermodiecie azjatycką kuchnię, a Thermomix tak bardzo nam to ułatwia! Kilka minut, wysoka temperatura, pare chińskich dodatków, świeże warzywa i ryżowy makaron - bomba! Bomba smaków, struktur i konsystencji. Dzięki Thermomix przygotujemy idealnie chrupiące warzywa jak z woka, nie musimy nic mieszać, sprawdzać - danie robi się właściwie samo.
W tym daniu użyłam marchewki, pora oraz papryki, ale możecie użyć dowolnych warzyw, które akurat macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się np. brokuły, pieczarki. A jeśli chodzi o to czy danie ma być wegetariańskie czy mięsne, decyzja należy do Was - wystraczy dodać do dania taką samą ilość tofu lub kurczaka. Efekt będzie równie pyszny :)
WSKAZÓWKI
- Danie możesz przygotować w wersji wege lub z mięsem. Dodaj taką samą ilość kurczaka jak tofu i postępuj zgodnie z przepisem.
- Do dania możesz użyć dowolnych warzyw, które masz w lodówce :) W tym przepisie sprawdzi się wszystko! Może odkryjesz nowe smaki i połączenia?
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Na naczyniu układamy miseczkę i odmierzamy do niej ocet, sos sojowy, syrop klonowy, mąkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.
- Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i imbir i siekamy 3sek/obr.8.
- Wkładamy cebulę i siekamy jeszcze 5sek/obr.5.
- Wlewamy olej i smażymy 3 min/120°C/obr.0,5.
- W między czasie kroimy tofu/kurczaka w paski. Dokładamy go do kielicha i smażymy 5 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
- Kroimy warzywa w cienkie słupki. Gotujemy wodę w czajniku.
- Zalewamy wrzątkiem makaron w misce i odstawiamy na 5 minut (zgodnie z opisem na opakowaniu).
- Do naczynia miksującego wrzucamy warzywa, wlewamy sos i smażymy 4 min/120°C/obr. wsteczne mieszanie.
- Makaron odsączamy w koszyczku i przelewamy go zimną wodą. Dodajemy do kielicha.
- Mieszamy wszystko za pomocą kopystki, a następnie 1 min/120°C/obr.wteczne 1.
- Makaron podajemy posypany sezamem.