PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Masło orzechowe na Thermomix na dwa sposoby

Masło orzechowe na Thermomix na dwa sposoby

Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix?

Najlepsze masło orzechowe to zawsze to domowe. W Thermomix bardzo łatwo zmiksujemy je na gładki krem. Wiele takich smarowideł sklepowych posiada całkowicie niepotrzebne dodatki, a do tego jest drogie, zwłaszcza to wysokiej jakości. W Thermomix zrobimy je szybko i tanio.  Nie ma zatem co dyskutować tylko zabieramy się do robienia własnego masła orzechowego.

W tym przepisie pokażę Wam dwa sposoby. Jeden to masło orzechowe z kawałkami orzeszków, drugi bez, takie gładkie. Oba pyszne!

Z czym najlepiej smakuje masło orzechowe:

  • Na kanapkach najlepiej na domowym chlebku. Możemy ozdobić owocami.
  • Na gofrach z owocami.
  • Z naleśnikami i z dodatkiem plasterków banana.
  • jako przekąska na plasterkach jabłek lub z słupkami marchewek - super przekąska dla dzieci.

Jeżei jesteście smakoszami zdrowych i kolorowych kanapek zapraszam do wpisu: Pasty kanapkowe na Thermomix - wege, bez glutenu, bez nabiału.  Znajdziecie tu przepisy na moje ulubione pasty i smarowidła oraz pomysły jak je podać na kanapkach, aby nie było nudno. 

Chcecie wiedzieć jak jeszcze można oszczędzić z Thermomix, zerknijcie TUTAJ. 

Wskazówki:

  1. Nie wykonujemy masła orzechowego z mniejszej ilości orzechów, nie zmiksuje się tak ładnie.
  2. Jeżeli chcecie podać masło dzieciaków ja w punkcie 2 lub 3 miksowania dodaję syrop klonowy, masło jest słodkie i pyszne, dzieciaki jedzą na kanapkach z owocami :)
  3. Masło można tez wykonać z orzeszków prażonych i nieprażonych. Ważne by NIE były solone!
  4. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku/ pojemniku do 3 miesięcy. 

Przygotowanie

Masło orzechowe z kawałeczkami orzechów:

  1. Do naczynia miksującego przekładamy 100 g orzeszków. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6. Przekładamy do miseczki.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy 500 g orzeszków. Miksujemy 2 min/ obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 
  3. Miksujemy ponownie 1 min/ obr. 9. 
  4. Dodajemy rozdrobnione orzeszki, mieszamy 15 s/ obr. wsteczne 3. 
  5. Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. 

Kremowe masło orzechowe:

  1. Do naczynia miksującego przekładamy 600 g orzeszków. Miksujemy 2 min/ obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 
  2. Miksujemy ponownie 1 min/ obr. 9. 
  3. Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. 

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow