Masło orzechowe na Thermomix na dwa sposoby
Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix?
Najlepsze masło orzechowe to zawsze to domowe. W Thermomix bardzo łatwo zmiksujemy je na gładki krem. Wiele takich smarowideł sklepowych posiada całkowicie niepotrzebne dodatki, a do tego jest drogie, zwłaszcza to wysokiej jakości. W Thermomix zrobimy je szybko i tanio. Nie ma zatem co dyskutować tylko zabieramy się do robienia własnego masła orzechowego.
W tym przepisie pokażę Wam dwa sposoby. Jeden to masło orzechowe z kawałkami orzeszków, drugi bez, takie gładkie. Oba pyszne!
Z czym najlepiej smakuje masło orzechowe:
- Na kanapkach najlepiej na domowym chlebku. Możemy ozdobić owocami.
- Na gofrach z owocami.
- Z naleśnikami i z dodatkiem plasterków banana.
- jako przekąska na plasterkach jabłek lub z słupkami marchewek - super przekąska dla dzieci.
Jeżei jesteście smakoszami zdrowych i kolorowych kanapek zapraszam do wpisu: Pasty kanapkowe na Thermomix - wege, bez glutenu, bez nabiału. Znajdziecie tu przepisy na moje ulubione pasty i smarowidła oraz pomysły jak je podać na kanapkach, aby nie było nudno.
Chcecie wiedzieć jak jeszcze można oszczędzić z Thermomix, zerknijcie TUTAJ.
Wskazówki:
- Nie wykonujemy masła orzechowego z mniejszej ilości orzechów, nie zmiksuje się tak ładnie.
- Jeżeli chcecie podać masło dzieciaków ja w punkcie 2 lub 3 miksowania dodaję syrop klonowy, masło jest słodkie i pyszne, dzieciaki jedzą na kanapkach z owocami :)
- Masło można tez wykonać z orzeszków prażonych i nieprażonych. Ważne by NIE były solone!
- Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku/ pojemniku do 3 miesięcy.
Składniki:
Przygotowanie
Masło orzechowe z kawałeczkami orzechów:
- Do naczynia miksującego przekładamy 100 g orzeszków. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6. Przekładamy do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy 500 g orzeszków. Miksujemy 2 min/ obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
- Miksujemy ponownie 1 min/ obr. 9.
- Dodajemy rozdrobnione orzeszki, mieszamy 15 s/ obr. wsteczne 3.
- Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Kremowe masło orzechowe:
- Do naczynia miksującego przekładamy 600 g orzeszków. Miksujemy 2 min/ obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
- Miksujemy ponownie 1 min/ obr. 9.
- Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.