Letnia sałatka z makaronem, brzoskwiniami, fetą i dressingiem limonkowym
Sałatki na lato to najlepsza danie, które u mnie często zastępuje obiad i kolację. Uwielbiam dodawać owoce do sałatek, nadają im świeżości i pysznego smaku. Dzisiejsza wersja jest połączona z makaronem, aby nasycić nas do pełna. Skoro już przygotowujemy takie danie, niech zapełni nasze żółądki na dłuższy czas, a my my wykozystajmy go na coś pożytecznego:)
Jak ugotować makaron w Thermomix?
To bardzo proste i całkiem wygodne, ponieważ gotując w Thermomix nie trzeba mieszać i pilnować makaronu aby się nie posklejał czy rozgotował. Instrukcję znajdziesz poniżej.
Na moim blogu chcę wam pokazać że zdrowe i smaczne potrawy mogą być całkiem łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jako właścicielka tego bloga, diet na Thermomix oraz Cateringu dietetyczego Food Harmony, wiem jak ważne jest, aby posiłki w diecie były smaczne i przy tym zdrowe. Wtedy dieta staje się przyjemnością, a nie utrapieniem. Moje diety traktuj jak przyjemny sposób włączania zdrowych pokarmów do swojego stylu życia. Moim zdaniem nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla wszystkich. Każdy powinien dostosować ją do swoich potrzeb oraz słuchac swojego organizmu, a jadłospisy które tu znajdziesz mają być drogowskazem w stronę zdrowego odżywiania.
Pozytywne decyzje żywieniowe na codzień wzmocnią waszą odporność i mechanizmy obronne organizmu, nawet jeżeli czasem mamy gorszy dzień i nasza dieta nie wygląda tak jakbyśmy tego chcieli.
Pamiętajcie, że dieta bogata w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, pełne ziarno, orzechy i pestki wpływa kozystnie na nasze zdrowie, wydłuża życie i poprawia wygląd oraz samopoczucie.
Kiedyś myślałam że wyeliminowanie wszystkich "złych" pokarmów z diety jest kluczowe aby osiągnąć sukces. Teraz uważam że ważne jest skupienie się na wprowadzeniu do diety jak największej ilości zdrowych pokarmów, które wzmacniają organizm i trzymanie się tego każdego dnia.
Wskazówki:
- W przepisie użyłam makaron bezglutenowy, ale możemy zamienić go na pełnoziarnisty. Kształt nie ma znaczenia, choć kokardki wyglądają uroczo :)
- Jeżeli nie spożywamy nabiału, ser feta zamieniamy na pistacje lub dowolne orzechy.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Bestsellery


Składniki:
Przygotowanie
- Najpierw przygotujemy dressing. Do naczynia miksującego przekładamy oliwę z oliwek, syrop klonowy i sól, wyciskamy sok z limonki. Miksujemy 15 s/ obr. 3. Przelewamy do miseczki. Myjemy naczynie miksujące.
- Następnie gotujemy makaron. Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody, gotujemy 12 min/ 100°C/ obr.1. (jeżeli chcemy przyspieszyć ten proces, ja często wlewam do naczyia gorącą wodę i gotuję 5 min/ 100°C/ obr. 1.)
- Przez otwór w pokrywie dodajemy makaron, sól i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100°C/ obr. wsteczne 1.
- Makaron przelewamy zimną wodą w koszyczku aż przestygnie, przekładamy do naczynia miksujacego.
- W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, cebulkę czerwoną w piórka, brzoskwinie w plasterki, pomidorki koktajlowe na połówki.
- Do naczyia miksującego z makaronem dodajemy rukolę, mieszamy kopystką.
- Wykładamy na talerze. Dodajemy paprykę, pomidorki, brzoskwinie. Kruszymy na wierzch ser feta.
- Na koniec polewamy dressingiem limonkowym.
Zobacz równiez pyszną sałatkę z batatami i wegańskim sosem serowym.