NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Risotto wegetariańskie Thermomix

Risotto wegetariańskie Thermomix
banner

Risotto Wegetariańskie na Thermomix

Kolejny włoski obiad na naszym blogu! Wegatariańskie risotto w Thermomix to świetne rozwiązanie, nie musimy mieszać, dolewać bulionu- urządzenie robi wszystko za nas! Kilka składników i pyszny, sycący posiłek gotowy.

Risotto to potrawa, której podstawą jest ryż. Możemy go uzupełniać o dowolne dodatki w postaci mięsa, warzyw i owoców morza. Sekretem pysznego risotto są odpowiednio dobrane, wysokiej jakości składniki oraz sposób przygotowania. Prawidłowo przyrządzone risotto powinno rozpływać się w ustach.

Bazą potrawy jest ryż. Najlepszym wyborem do tego dania będzie Arborio, jednakże w naszej kuchni kierujemy się także zdrowiem i jeśli chcesz uzyskać zdrowszą wersję polecamy ryż Basmati - będzie równie pyszne i gładkie. Kluczem do naszej wegańskiej wersji risotto są składniki kuchni roślinnej. W klasycznej wersji dania znajdziesz na liście zakupów masło i parmezan. W naszym przepisie tłuszcz zwierzęcy wymieniłyśmy na oliwę z oliwek wysokiej jakości, a serowy smak zawdzięczamy płatkom drożdzowym niekatywnym, o ich drogocennych właściwościach pisałam już w przepisie na PYSZNY CZOSNKOWY SEREK Z NERKOWCÓW. Dodatkowo dla wspaniałej konsystencji na samym końcu dokładamy łyżkę wegańskiej śmietany, która wspaniale dopełnia danie. 

Lubisz dania z ryżem ? - SPRÓBUJ MOJEGO RYŻU KOKOSOWEGO NA THERMOMIX ! Obłędnie pyszny dodatek do dań kuchni azjatyckiej!


Wskazówki:

  1. Jeśli jadasz masło i parmezan z powodzeniem możesz wymienić oliwę i płatki drożdżowe na te właśnie składniki.
porcja25 min
porcja2

Składniki:

Czerwona cebula - 75 g
Czosnek - 10 g ( 2 ząbki)
Oliwa z oliwek - 20 g
Bakłażan - 200 g
Ryż (arborio lub basmati) - 120 g
Wino białe - 50 g
Woda lub bulion warzywny - 200 g
Sól - 1/2 łyżeczki
Pieprz - szczypta
Płatki drożdzowe nieaktywne - 10 g
Jogurt lub śmietana wegańska - 50 g
Natka Pietruszki (opcjonalnie) - 5 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę w kawałkach oraz czosnek. Siekamy 3s/obr.8
  2. Dodajemy oliwę i masło, smażymy 3 min/120°C/obr.wsteczne 0,5.
  3. W między czasie kroimy bakłażana w kostkę. Dodajemy do kielicha i podsmażamy 5 min/120°C / obr. wsteczne 0,5.
  4. Wlewamy wino, wodę lub wywar, wsypujemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 15 min/100 °C/obr. wsteczne 0,5 bez miarki (pokrywki).
  5. Dodajemy płatki drożdzowe oraz jogurt i mieszamy 1 min/100 °C/obr. wsteczne 1.
  6. Risotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Danie można posypać posiekaną pietruszką.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow