Risotto wegetariańskie Thermomix
Risotto Wegetariańskie na Thermomix
Kolejny włoski obiad na naszym blogu! Wegatariańskie risotto w Thermomix to świetne rozwiązanie, nie musimy mieszać, dolewać bulionu- urządzenie robi wszystko za nas! Kilka składników i pyszny, sycący posiłek gotowy.
Risotto to potrawa, której podstawą jest ryż. Możemy go uzupełniać o dowolne dodatki w postaci mięsa, warzyw i owoców morza. Sekretem pysznego risotto są odpowiednio dobrane, wysokiej jakości składniki oraz sposób przygotowania. Prawidłowo przyrządzone risotto powinno rozpływać się w ustach.
Bazą potrawy jest ryż. Najlepszym wyborem do tego dania będzie Arborio, jednakże w naszej kuchni kierujemy się także zdrowiem i jeśli chcesz uzyskać zdrowszą wersję polecamy ryż Basmati - będzie równie pyszne i gładkie. Kluczem do naszej wegańskiej wersji risotto są składniki kuchni roślinnej. W klasycznej wersji dania znajdziesz na liście zakupów masło i parmezan. W naszym przepisie tłuszcz zwierzęcy wymieniłyśmy na oliwę z oliwek wysokiej jakości, a serowy smak zawdzięczamy płatkom drożdzowym niekatywnym, o ich drogocennych właściwościach pisałam już w przepisie na PYSZNY CZOSNKOWY SEREK Z NERKOWCÓW. Dodatkowo dla wspaniałej konsystencji na samym końcu dokładamy łyżkę wegańskiej śmietany, która wspaniale dopełnia danie.
Lubisz dania z ryżem ? - SPRÓBUJ MOJEGO RYŻU KOKOSOWEGO NA THERMOMIX ! Obłędnie pyszny dodatek do dań kuchni azjatyckiej!
- Jeśli jadasz masło i parmezan z powodzeniem możesz wymienić oliwę i płatki drożdżowe na te właśnie składniki.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę w kawałkach oraz czosnek. Siekamy 3s/obr.8
- Dodajemy oliwę i masło, smażymy 3 min/120°C/obr.wsteczne 0,5.
- W między czasie kroimy bakłażana w kostkę. Dodajemy do kielicha i podsmażamy 5 min/120°C / obr. wsteczne 0,5.
- Wlewamy wino, wodę lub wywar, wsypujemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 15 min/100 °C/obr. wsteczne 0,5 bez miarki (pokrywki).
- Dodajemy płatki drożdzowe oraz jogurt i mieszamy 1 min/100 °C/obr. wsteczne 1.
- Risotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Danie można posypać posiekaną pietruszką.