Kawa kuloodporna na Thermomix

Kawa kuloodporna na Thermomix

Bardzo popularna kawa z dodatkiem tłuszczu, której autorem jest Dave Asprey - autor bloga o zdrowym odżywianiu. Do kawy kuloodpornej najlepiej użyć świeżo zmielonej, zaparzonej kawy oraz masła od ekologicznych krów karmionych trawą i olej kokosowy (albo MCT). Jeżeli chcemy uzyskać bardziej "mleczną konsystencję na koniec miksowania możemy dodać odrobinę mleczka kokosowego. Kawa wyjdzie prawie jak latte :) To jest moja ulubiona wersja.

Kawa kuloodporna daje niesamowitego kopa energii na kilka godzin poprzez podniesienie poziomu ciał ketonowych we krwi, które działają jak paliwo dla umysłu, a także hamuje łaknienie, stąd zyskała popularność  w dietach odchudzających. Stosowana jest także w diecie ketogenicznej, w naszym sklepie znajdziesz 14 dniową KETO DIETĘ NA THERMOMIX. Jednodniowy darmowy jadłospis do tej diety znajdziesz TUTAJ.

Sporo pytań pada, czy pić, czy nie pić kawy kuloodpornej. Ja piję i jak zawsze zalecam umiar. Jedna filiżanka takiej kawy dziennie w zupełności wystarczy. Nie należy jednak zastępować jej jako posiłek.

Kawa kuloodporna to dla mnie również ratunek kiedy mam ochotę na coś słodkiego, spróbujcie bo to naprawdę działa. Zamiast słodkości przygotowuję kawę kuloodporną i po zachciankach ani śladu. Jak wiecie mam słabość do słodyczy i to jest mój najlepszy i najprostszy sposób na walkę z cukrem :)

Kto lubi słodkości do kawy polecamy najlepsze nasze FIT SŁODKOŚCI -  ZDROWE DESERYNA THERMOMIX - 25 PRZEPISÓW

Znajdziesz tu zdrowe desery na Thermomix idealne dla całej rodziny - każdy znajdzie tu coś dla siebie, również alergicy - przepisy nie zawierają glutenu, nabiału oraz białego cukru - słodycz wydobywamy z daktyli, rodzynek, owoców, miodu, ksylitolu :) W zbiorze znajdziesz przepisy na ciasta, gofry, puddingi, kulki mocy, lody, muffinki i najlepsza nutellę :)

kawa_kuloodporna_przepis

 
porcja1 min
porcja2

Składniki:

Kawa zaparzona - 250-300 ml
Cynamon, kardamon, imbir - 2-3 szczypty
Erytrol - 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewamy zaparzoną gorącą kawę, dodajemy masło, olej kokosowy erytrol i doprawiamy przyprawami. Gotujemy 1 min/ 80°C/ obr. 6.
  2. Na koniec miksujemy 5 s/ obr. 10. Dzięki temu powstanie jeszcze lepsza pianka. Na tym etapie możemy też dodać trochę mleczka kokosowego. Kawa będzie delikatniejsza i powstanie jeszcze większa pianka. To moja ulubiona wersja.
  3. Przelewamy do filiżanek.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow