Jednodniowy darmowy jadłospis z diety KETO NA THERMOMIX
W naszym sklepie pojawiła się NOWOŚĆ - Dieta KETO na Thermomix. Zanim zdecydujesz się czy jest to odpowiednia dieta dla Ciebie zapoznaj się z artykułem Dieta ketogeniczna i zasady, adaptacja, przeciwwskazania, menu. Odpowiednia wiedza, adaptacja i przygotowanie są niezwykle ważne. Nasz jadłospis to przykładowe 14 dni diety, które ułatwią Wam organizację i są 'drogowskazem' do codziennego odżywiania na diecie ketogenicznej. Poniżej znajdziesz jeden dzień z naszej diety do wglądu. Całą dietę poznasz bliżej i kupisz klikając TUTAJ.
Jak wygląda KETO DIETA na THERMOMIX?
- Nasze diety są to diety on line do których po zakupie otrzymujesz dostęp na Swoim koncie po zalogowaniu na 1000 dni.
- Po zakupie otrzymujesz dostęp do diety on line, listę zakupów i menu do pobrania oraz do druku.
- 14 dniowy plan posiłków keto
- Kaloryczność 2000-2300 kcal/ dzień
- 3 posiłki dziennie
- Część z nich powtarza się na 2 dni dla ułatwienia organizacji i zaoszczędzenia czasu
- Dieta ketogenna zakłada rozkład wartości odżywczej na poziomie: 70-80% Tłuszcz, 15-25% Białko, 4-8% Węglowodanów
- Dieta powinna być rozpoczęta adaptacją. Bez odpowiedniej adaptacji nie osiągniesz sukcesu na diecie keto. Nasza dieta NIE uwzględnia adaptacji.
- Posiłki bazujące na produktach naturalnych, zdrowych tłuszczach, mięsie, rybach, jajach, nabiale, warzywach i niewielkich ilościach owoców jagodowych.
- Pyszne i proste przepisy na Thermomix
- W większości przepisy są całkowicie przystosowane na Thermomix, ale w diecie też okazjonalnie używamy piekarnika, garnków, deski do krojeniu, miski do mieszania etc.
Keto Dieta na Thermomix - Jednodniowy darmowy jadłospis
Sprawdź poniżej nasz przykładowy jednodniowy jadłospis. W razie pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.
Zapraszamy również do dołączenia do naszej grupy na Facebooku – Diety na Thermomix W grupie moc! :)
ŚNIADANIE: Omlet śródziemnomorski z pesto z rukoli i słonecznika, kawa kuloodporna
Wskazówka:
- Pesto trzymamy w lodówce, przyda się jeszcze w kolejnych dniach diety.
- Mleczko kokosowe w omlecie możemy zamienić na śmietankę 30%.
- Jedna porcja kawy dostarczy: Kcal: 128 | B: 0,5 g (2%) | T: 13,3 g (93%) | W: 1,6 g (5%). W kolejnych dniach diety, jeżeli chcemy zwiększyć jeszcze tłuszcz w diecie, możemy dodać do jadłospisu taką kawę. W dniu dzisiejszym jest już wliczona w makroskładniki.
- Jeżeli nie lubisz kawy, możesz zamienić ją na herbatę, wyjdzie również pyszna.
Twoja porcja: 1 porcja kawy + 25g pesto + omlet śródziemnomorski
Czas przygotowania: 2 min kawa + 1 min pesto + 16 min omlet
Kcal: 753 | B: 29,9 (16%) g | T: 66 g (79%) | W: 9,7 g (5%)
Składniki na kawę kuloodporną (2 porcje):
- Kawa zaparzona - 250 ml
- Olej kokosowy (lub MCT) - 2 łyżeczki (10 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
- Cynamon, kardamon, imbir - 2-3 szczypty
- Erytrol (opcjonalnie) - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlewamy zaparzoną gorącą kawę, dodajemy masło, olej kokosowy, erytrol (opcjonalnie) i doprawiamy przyprawami. Gotujemy 1 min/ 80°C/ obr. 6.
- Na koniec miksujemy 5 s/ obr. 10. Dzięki temu powstanie jeszcze lepsza pianka.
- Przelewamy do filiżanek.
Składniki na pesto:
- Rukola - 100 g
- Słonecznik łuskany - 50 g
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek Extra Virgin - 300 ml
- Płatki drożdżowe nieaktywne - 2 łyżki (20 g)
- Sól morska - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego przekładamy rukolę, słonecznik i czosnek. Rozdrabniamy 4 s/ obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy oliwę z oliwek, płatki drożdżowe nieaktywne i sól. Mieszamy 40 s/ obr. wsteczne 2,5.
- Przekładamy do szklanego słoiczka , zamykamy, przechowujemy w lodówce do 5 dni. nadmiar pesto można również zamrozić.
Składniki na omlet śródziemnomorski (1 porcja):
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Papryczka chili - 10 g
- Jaja kurze - 3 sztuki (150 g)
- Mleczko kokosowe - 40 g
- Sól morska, pieprz - 2-3 szczypty
- Szpinak - 1 garść (25 g)
- Pomidory koktajlowe - 50 g
- Oliwki czarne - 50 g
- Ser feta - 40 g
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego przekładamy obrany czosnek, chili w kawałkach (bez pestek). Rozdrabniamy 4 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy jaja, mleczko kokosowe, sól, pieprz do smaku. Mieszamy 5 s/ obr. wsteczne 9.
- Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy szpinak, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, oliwki czarne pokrojone w plasterki i pokruszony ser feta.
- Całość zalewamy masą jajeczną.
- Naczynie miksujące myjemy, wlewamy 400 ml wody, zakładamy Varomę. Gotujemy 15 min/ Varoma/ obr. 1,5.
- Omlet podajemy z pesto.
OBIAD: Limonkowy kurczak z dynią na Varomie
Wskazówka: Drugą połowę dania wykorzystasz również jutro na obiad.
Twoja porcja: 1 porcja
Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 759 | B: 29 g (15%) | T: 64,9 (77%) g | W: 14,2 g (7%)
Składniki (2 porcje):
- Papryczka chili – 20 g
- Imbir (korzeń) – 25 g
- Cebula – 60 g
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Olej kokosowy – 50 g
- Mleczko kokosowe – 300 g
- Sos rybny – 15 g
- Liście limonki kaffir – 4-5 sztuk
- Mięso z podudzia kurczaka (bez skóry) – 250 g
- Dynia (obrana) – 160 g
- Sól morska – 1 łyżeczka (5 g)
- Kolendra świeża – 1 łyżka (5 g)
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego przekładamy papryczkę chili pokrojoną na kawałki (pestki usuwamy), obrany imbir pokrojony na kawałki, cebulę pokrojoną na ćwiartki i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
- Dodajemy olej kokosowy, dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1,5.
- Dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, liście kaffir. Mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 3. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- W międzyczasie kurczaka kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, dynię obieramy i kroimy w kosteczkę również 1 cm.
- Na górną przystawkę Varomy wykładamy papier do pieczenia i układamy pokrojonego kurczaka. Zalewamy sosem limonkowym.
- Do naczynia miksującego (NIE umytego) wlewamy 1200 ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy dynię.
- Zakładamy Varomę, zamykamy. Gotujemy wszystko na parze 20 min/ Varoma/ obr. 2
- Podajemy posypane kolendrą.
KOLACJA: Sałatka z łososiem wędzonym, grillowanym boczkiem i kremowym sosem chrzanowym
Czas przygotowania: 5 min
Kcal: 748 | B: 18,6 g (10 %) | T: 70,6 g (85 %) | W: 9,6 g (5%)
Składniki na sos chrzanowy (1 porcja):
- Koperek – 15 g
- Śmietanka 30% – 80 g
- Chrzan tarty – 1 łyżeczka (10 g)
- Musztarda – 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek Extra Virgin – 20 g
- Cytryna – 1/4 sztuki – 20 g
- Sól morska – 1 szczypta
Składniki dodatkowe (1 porcja):
- Boczek plastry – 40 g
- Łosoś wędzony – 50 g
- Mix sałat – 2 garście (40 g)
- Seler naciowy – 45 g
Przygotowanie:
- Boczek kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy na patelni, aż zrobi się chrupki. Odkładamy na bok.
- W międzyczasie na talerz wykładamy mix sałat, kroimy w plasterki seler naciowy i dodajemy do sałaty, na wierzch kładziemy łososia wędzonego.
- Do naczynia miksującego przekładamy koperek, szatkujemy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy śmietanę, oliwę z oliwek, chrzan, sok z ćwiartki cytryny, doprawiamy solą. Mieszamy 15 s/ obr. 4.
- Polewamy sałatkę, posypujemy grillowanym boczkiem.
Podsumowanie dnia:
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany ogółem [g] |
2259 | 77,5 g (15%) | 201,5 g (80%) | 33,5 g (6%) |
Keto dieta na Thermomix - menu na cały tydzień
Poniżej możecie zapoznać się z menu na pierwszy tydzień diety, mamy nadzieję że informacje z tego wpisu będą pomocne przy podjęciu decyzji o zakupie Keto Diety na Thermomix :)