DARMOWY e-book ► SMOOTHIE do zadań specjalnych 🍹

Imbirówka - najlepszy napój na odporność

dataDetoks, Smoothie i napoje, Sirt, Boże Narodzenie
data27 październik 2020
Imbirówka - najlepszy napój na odporność

Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami? 

Imbirówka to moje najlepsze rozwiązanie. W sezonie jesienno-zimowym robię ją bardzo często. Imbir, kurkuma, cytryna, pieprz cayenne i miód to składniki niesamowicie podnoszące odpornosć. Superfoods, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Pamiętajcie, że budowanie odporności swojego organizmu to nie chwilowa przygoda, należy dbać codziennie o swój jadłospis, ponieważ dieta w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Już od najmłodszych lat powinniśmy spożywac jak najwięcej naturalnych i zdrowych produktów, a unikać tych które nam szkodzą. 

Na codzień polecam Wam też smoothie, to w nich możemy również przemycić mnóstwo składników, które wzmocnią naszą odporność i poprawią wygląd. Mój ulubiony ostatnio mix to Mango smoothie - oczyszczający i odżywczy koktajl na Thermomix.

jak zrobić imbirówke w thermomixDlaczego warto spożywać imbir?

  • Skutecznie działa na przeziębienie
  • Łagodzi ból gardła.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Wzmacna odporność.
  • Poprawia krążenie.
  • Odświeża oddech.
  • Wspiera odchudzanie.
  • Poprawia trawienie

Wskazówki:

  1. W punkcie 1 możemy również dodac korzeń kurkumy jeżeli mamy, możemy go kupić zazwyczaj na targach i w eko sklepach.
  2. Jeżlei chcemy przyspieszyć proces przygotowania w punkcie 2 możemy zalać wodę z imbirem wrzątkiem.
  3. Miód możemy zastąpić ksylitolem lub pominać.
  4. Do imbirówki możemy również dodać sok ze świeżej pomarańczy, bedzie jeszcze smaczniejsza.
  5. Pieprz cayenne poprawia działanie kurkumy

 

porcja9 min
porcja5

Składniki:

Imbir korzeń - 35-40 g
Kurkuma - 1-2 łyżeczki
Pieprz cayenne - 1 szczypta
Cytryna - 1 sztuka
Miód - 2 łyżki
Woda - 1200 ml

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy obrany imbir pokrojony na kawałki i dodajemy 200 ml wody. Mixujemy 30 s/ obr. 10.
  2. Dodajemy kurkumę, pieprz cayenne i dolewamy 1000 ml wody. Gotujemy 8 min/ 100°C/ obr. 1. 
  3. Przelewamy do dzbanka, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy sok z cytryny i miód.  
  4. Imbirówkę możemy popijać w ciągu całego dnia. Ja biorę ją często do kubka termicznego na wynos. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow