Imbirówka - najlepszy napój na odporność
Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?
Imbirówka to moje najlepsze rozwiązanie. W sezonie jesienno-zimowym robię ją bardzo często. Imbir, kurkuma, cytryna, pieprz cayenne i miód to składniki niesamowicie podnoszące odpornosć. Superfoods, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Pamiętajcie, że budowanie odporności swojego organizmu to nie chwilowa przygoda, należy dbać codziennie o swój jadłospis, ponieważ dieta w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Już od najmłodszych lat powinniśmy spożywac jak najwięcej naturalnych i zdrowych produktów, a unikać tych które nam szkodzą.
Na codzień polecam Wam też smoothie, to w nich możemy również przemycić mnóstwo składników, które wzmocnią naszą odporność i poprawią wygląd. Mój ulubiony ostatnio mix to Mango smoothie - oczyszczający i odżywczy koktajl na Thermomix.
Picie imbirówki + nasze diety + wit D oraz Omega 3 - to najlepszy sposób aby WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ!
Wit D oraz dobrej jakości kwasy Omega 3 suplementujemy cały rok.
Odporność możesz też wzmocnić dodatkowo strsując suplement PROTECTME IMMUNE - z kodem: thermodieta10 kupisz 10% taniej :)
Więcej o wzmacnianiu odporności znajdziesz w artykule DIETA PRZECIWZAPALNA - zasady, przyczyny.
Dlaczego warto spożywać imbir?
- Skutecznie działa na przeziębienie
- Łagodzi ból gardła.
- Działa przeciwzapalnie.
- Wzmacna odporność.
- Poprawia krążenie.
- Odświeża oddech.
- Wspiera odchudzanie.
- Poprawia trawienie
Wskazówki:
- W punkcie 1 możemy również dodac korzeń kurkumy jeżeli mamy, możemy go kupić zazwyczaj na targach i w eko sklepach.
- Jeżlei chcemy przyspieszyć proces przygotowania w punkcie 2 możemy zalać wodę z imbirem wrzątkiem.
- Miód możemy zastąpić ksylitolem lub pominać.
- Do imbirówki możemy również dodać sok ze świeżej pomarańczy, bedzie jeszcze smaczniejsza.
- Pieprz cayenne poprawia działanie kurkumy
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy obrany imbir pokrojony na kawałki i dodajemy 200 ml wody. Mixujemy 30 s/ obr. 10.
- Dodajemy kurkumę, pieprz cayenne i dolewamy 1000 ml wody. Gotujemy 8 min/ 100°C/ obr. 1.
- Przelewamy do dzbanka, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy sok z cytryny i miód.
- Imbirówkę możemy popijać w ciągu całego dnia. Ja biorę ją często do kubka termicznego na wynos.