Guacamole na Thermomix

Guacamole na Thermomix

Guacamole to meksykańska pasta na bazie awokado i limonki. Pyszna, prosta i zdrowa. Zazwyczaj kojarzy się jako dip do nachos, ale meksykanie zajadają ją praktycznie do wszystkiego. Ja również :) uwielbiam, jest to jedna z najczęściej przygotowywanych prze zemnie past. Jem jej do kanapek, gofrów, tortilli, do sałatek, obiadów, do grilla. Super sprawdza się również ze słupkami warzyw. Najprostsze śniadanie jakie można przygotować to właśnie tosty pełnoziarniste lub bezglutenowe z guacamole - ulubione śniadanie wegan :) Polecam wypróbować z chlebkiem orkiszowym lub z goframi z batatów. Guacamole to też jedna z propozycji dla osób na diecie KETOGENICZNEJ. Można je przygotować razem z migdałowym chlebkiem z rozmarynem.

O samym awokado musicie wiedzieć, że jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki tłuszczom cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne. Awokado zawiera potas, witaminy C, A , E, witaminy z grupy B w tym kwas foliowy. Zawiera również luteinę i zeaksantynę, jest zatem korzystne dla naszego wzroku.

Spożywanie awokado powoduje uczucie sytości, które dzięki tłuszczom utrzymuje się dłużej, nie mamy ochotę podjadać, a także znikają zachcianki na słodkości. To wspaniała wiadomość dla osób,które chciałyby odstawić cukier na dobre :)

Więcej zdrowych i pysznych przepisów na Thermomix znajdziesz w dietach na Thermomix - TUTAJ.

Nasze diety to nie tylko 7 dniowe plany żywieniowe. Każda z nich to unikatowy zbiór przepisów na Thermomix dla każdego. Niezależnie czy chcesz zgubić parę centymetrów, czy chcesz zdrowo się odżywiać, takie diety to źródło inspiracji i pomysłów na pyszne i ciekawe dania na Thermomix. Jak zawsze pełne, warzyw, produktów nieprzetworzonych i naturalnych, superfoods i przypraw podnoszących odporność.

porcja1 min
porcja4

Składniki:

Kolendra świeża - 1 garść (5 g)
Papryczka chili - 10 g
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Cebula czerwona - 25 g
Pomidor - 70 g
Awokado (obrane) - 170-200 g (1-2 sztuki)
Sok z limonki - 1 łyżka
Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy kolendrę, rozdrabniamy 2 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy papryczkę chili bez pestek pokrojoną na kawałki, obrany czosnek, obraną i pokrojoną na ćwiartki czerwoną cebulę i pomidora przekrojonego na ćwiartki. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Przekładamy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy awokado, sok z limonki i sól. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 4. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  4. Dodajemy warzywa z miseczki, mieszamy 5 s/ obr. 2,5.

Na bazie awokado możemy też zrobić pyszną pastę z jajek i awokado. SMACZNEGO :)

Zobacz nasz jednodniowy darmowy jadłospis z DIETY KETO NA THERMOMIX  - TUTAJ.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij