Falafel na Thermomix- prosty przepis na wegański obiad lub przekąskę

Falafel na Thermomix- prosty przepis na wegański obiad lub przekąskę

Falafel na Thermomix - popularna potrawa w krajach arabskich i ulubione danie wegan. To kuleczki lub kotleciki przygotowane z namoczonej ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami. Bardzo ważne aby do moczenia dodać sodę oczyszczoną - sprawi ona że falafel będzie delikatniejszy. Do przygotowania idealnie nadaje się Thermomix, który mieląc na średnich obrotach przygotuje idealną masę. To danie lubią dzieci - w formie chrupiących kotlecików idealnie sprawdzą się jako obiad lub przekąska. Do ciecierzycy zamiast tradycyjnych przypraw z tego przepisu można dodać przyprawę curry lub gyros - u moich dzieciaków sprawdza się najlepiej :)

Ciecierzyca posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych, podnosi odporność, przyspiesza trawienie, może śmiało zastąpić białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej i jest niskokaloryczna. Jest też źródłem węglowodanów złożonych i błonnika. Jedzona regularnie na pewno korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i wygląd.

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

Zobacz również nasz przykładowy dzień z diety FIT NA THERMOMIX  - TUTAJ - to idealny start zdrowej kuchni.

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej aby stała się miękka, delikatna i aksamitna. Moczymy przez noc. (min. 10 godzin).
  2. Do naczynia miksującego przekładamy  ciecierzycę, cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki i pozostałe składniki. Miksujemy 6 s/ obr. 6. 
  3. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Miksujemy ponownie 3 s/ obr. 5. 
  4. Na patelni na głębokim oleju smażymy uformowane w rękach kuleczki lub kotleciki na złoty kolor.
  5. Podajemy najlepiej z warzywami, na sałatce, z hummusem czy z naszym ulubionym wegańskim sosem serowym  lub guacamole.

Przepisy wegetariańskie i wegańskie to zdecydowanie podstawa naszej kuchni. Polecamy przepis na pastę z zielonego groszku i cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i pieczarkami. Pyszności a przy tym proste w przygotowaniu na Thermomix.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij