Budyń jaglany na Thermomix

dataDesery, Bez glutenu, Bez nabiału, Wegańskie
data02 wrzesień 2019
Budyń jaglany z pomarańczą i mango

Budyń jaglany na Thermomix - deser bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. W połączeniu z pomarańczą i mango powstała pyszna mieszanka, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub na deser. Budyń można jeść od razu po przygotowaniu - na ciepło, lub zamknąć szczelnie w słoiczku, wstawić do lodówki i zostawić na następny dzień. Pamiętajcie tylko aby zakręcić słoik, nie powstanie wtedy tzw. kożuch.

Kasza jaglana to skarbnica zdrowia. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest przy tym lekkostrawna i nie uczula - nie zawiera glutenu. A można z niej przygotować dosłownie wszystko :) Więcej wspaniałych i miezwykle zdrowych przepisów znajdziecie w diecie DETOKS JAGLANY NA THERMOMIX. A już teraz możecie spróbować jeden przepis z diety: Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami.

Przepisy na Thermomix to nasza specjalność. Więcej FIT DESERÓW na Thermomix znajdziecie w naszym najnowszym i zarazem ulubionym dziele :) ZDROWE DESERY NA THERMOMIX - 25 przepisów. Znajdziecie tu pomysły na fit ciasta, zdrowe zamienniki sklepowych słodyczy, przepis na najlepszą domową nutellę, ferrero rocher, ciasta, puddingi i kulki mocy. Palce lizać - a wszystko bez glutenu, nabiału i cukru, dla alergików, dla fanó zdrowej kuchnii na Thermomix.

W naszej ofercie znajdziecie DIETĘ HASHIMOTO NA THERMOMIX - która eliminuje produkty zapalne zawierające gluten nabiał i cukier i tym samym przyczynia się do lepszego samopoczucia i wyglądu TUTAJ

porcja22 min
porcja2

Składniki:

Mleko kokosowe - 250 ml
Pomarańcza (obrana) - 60 g
Mango (obrane) - 70 g

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem na sitku.
  2. Kaszę przekładamy do naczynia miksującego, zalewamy mlekiem, wsypujemy szczyptę soli. Gotujemy 20 min/100°C/obr. 1. bez pokrywki.
  3. W międzyczasie filetujemy pomarańczę tak, aby usunąć wszystkie białe części (mogą nadać goryczy). Mango obieramy i kroimy na kawałki.
  4. Do gorącej kaszy wrzucamy obrane owoce, dodajemy miód i miksujemy 1 min/ obr.10.
  5. Przekładamy do miseczek. Jeżeli nie zjemy wszystkiego od razu, przekładamy budyń do słoika, zamykamy aby nie powstał kożuch i wstawiamy do lodówki.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij