Zupa ogórkowa na Thermomix
Zupa ogórkowa na Thermomix, obok pomidorowej i żurku jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Kwaśna, intensywna, tradycyjna - ja podaję ją z ryżem basmati, ale świetnie smakuje również z ziemniakami. Staram się unikać nabiału, dlatego zupę ogórkową zabielam wegańską śmietaną sojową - nie zmienia smaku zupy i sprawdza się świetnie w zupach. Najczęściej zupy robię na bulionie kolagenowym. Dlaczego warto jeść zupę ogórkową na kiszonych ogórkach? Oczywiście ze względu na zalety kiszonek - oto kilka z nich.
Zalety kiszonek:
- proces kiszenia aktywuje błonnik pokarmowy i witaminy C oraz witaminy z grupy B
- kwas mlekowy z ogórków kiszonych usprawnia trawienie i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
- ogórki kiszone wspomagają proces odchudzania, są małokaloryczne, dają poczucie sytości
- wspierają wchłanianie żelaza, warto spożywać je przy anemii
- obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi
- korzystnie wpływają na skóre - są bogate w przeciwutleniacze, które doskonale zwalczają wolne rodniki
- są łatwodostępne, świetnie sprawdzają się w zimowym okresie
Zalety bulion kolagenowego:
- Jest niskokaloryczny
- Łagodzi stany zapalne w jelitach
- Jest lekkostrawny
- Wspomaga trawienie
- Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
- Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
- Podnosi odporność
- Wspiera detoksykację wątroby
- Ma dużo składników odżywczych i witamin
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- Może poprawić sen i funkcjonowanie mózgu
- Wspiera diety odchudzające
- Kolagen z bulionu jest łatwiej przyswajalny niż z suplementów
Bulion kolagenowy przygotowuję na kościach ekologicznych, w większej ilości, następnie mrożę w 1 l woreczkach strunowych. Dzięki temu przygotowanie zupy trwa zdecydowanie krócej, ma wyższe wartości odżywcze. Zupa ogórkowa na Thermomix przygotowana na bulionie kolagenowym jest pyszna i bogata w smaku. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
Składniki:
Przygotowanie
- Siekamy koperek 3s/obr.8. Przekładamy do miseczki.
- Ogórki i obraną marchewkę w kawałkach umieszczamy w naczyniu miksującym, siekamy 4s/ obr.4.
- Dodajemy masło i dusimy 7 min/ Varoma/ obr. wsteczne mieszanie.
- Dolewamy bulion. Zamykamy pokrywę. W koszyczku odmierzamy ryż. Przepłukujemy go pod bieżącą wodą. Wkładamy koszyczek do naczynia miksującego (zanurzony w bulionie z warzywami).
- Gotujemy 15 min/ 100 stopni/obr. wsteczne 2.
- Ugotowany ryż w koszyczku odkładamy na bok. Do zupy dodajemy śmietanę i koperek, ewentualnie doprawiamy, mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
- Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy kopystką i gotowe.