Która DIETA na Thermomix na START?

Zupa ogórkowa na Thermomix

dataDania w 30 min, Zupy, Dla dzieci
data21 marzec 2023
Zupa ogórkowa na Thermomix

Zupa ogórkowa na Thermomix

Zupa ogórkowa na Thermomix, obok pomidorowej i żurku jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Kwaśna, intensywna, tradycyjna - ja podaję ją z ryżem basmati, ale świetnie smakuje również z ziemniakami. Staram się unikać nabiału, dlatego zupę ogórkową zabielam wegańską śmietaną sojową - nie zmienia smaku zupy i sprawdza się świetnie w zupach. Najczęściej zupy robię na bulionie kolagenowym. Dlaczego warto jeść zupę ogórkową na kiszonych ogórkach? Oczywiście ze względu na zalety kiszonek - oto kilka z nich.

Zalety kiszonek:

  • proces kiszenia aktywuje błonnik pokarmowy i witaminy C oraz witaminy z grupy B
  • kwas mlekowy z ogórków kiszonych usprawnia trawienie i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
  • ogórki kiszone wspomagają proces odchudzania, są małokaloryczne, dają poczucie sytości
  • wspierają wchłanianie żelaza, warto spożywać je przy anemii
  • obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • korzystnie wpływają na skóre - są bogate w przeciwutleniacze, które doskonale zwalczają wolne rodniki
  • są łatwodostępne, świetnie sprawdzają się w zimowym okresie

Rosół kolagenowy czyli płynne złoto

Zalety bulion kolagenowego:

  • Jest niskokaloryczny
  • Łagodzi stany zapalne w jelitach
  • Jest lekkostrawny
  • Wspomaga trawienie
  • Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
  • Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
  • Podnosi odporność
  • Wspiera detoksykację wątroby
  • Ma dużo składników odżywczych i witamin
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • Może poprawić sen i funkcjonowanie mózgu
  • Wspiera diety odchudzające
  • Kolagen z bulionu jest łatwiej przyswajalny niż z suplementów

Bulion kolagenowy przygotowuję na kościach ekologicznych, w większej ilości, następnie mrożę w 1 l  woreczkach strunowych. Dzięki temu przygotowanie zupy trwa zdecydowanie krócej, ma wyższe wartości odżywcze. Zupa ogórkowa na Thermomix przygotowana na bulionie kolagenowym jest pyszna i bogata w smaku. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

porcja25 min
porcja3-4

Składniki:

Bulion kolagenowy - 1l
Ogórki kiszone - 350g
Marchewka - 50g ( 1sztuka)
Masło - 20g
Koperek - 5g
Śmietana wegańska/ zwykła kwaśna - 40g
Ryż basmati - 80g
Pieprz - szczypta
Sól - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Siekamy koperek 3s/obr.8. Przekładamy do miseczki.
  2. Ogórki i obraną marchewkę w kawałkach umieszczamy w naczyniu miksującym, siekamy 4s/ obr.4. 
  3. Dodajemy masło i dusimy 7 min/ Varoma/ obr. wsteczne mieszanie. 
  4. Dolewamy bulion. Zamykamy pokrywę. W koszyczku odmierzamy ryż. Przepłukujemy go pod bieżącą wodą. Wkładamy koszyczek do naczynia miksującego (zanurzony w bulionie z warzywami).
  5. Gotujemy 15 min/ 100 stopni/obr. wsteczne 2.
  6. Ugotowany ryż w koszyczku odkładamy na bok. Do zupy dodajemy śmietanę i koperek, ewentualnie doprawiamy, mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
  7. Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy kopystką i gotowe.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow