DIETA HASHIMOTO ► nowa wersja diety już dostępna!

Zupa ogórkowa na Thermomix

dataDania bez mięsa, Zupy, Dla dzieci
data21 marzec 2023
Zupa ogórkowa na Thermomix
banner

Zupa ogórkowa na Thermomix

Zupa ogórkowa na Thermomix, obok pomidorowej i żurku jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Kwaśna, intensywna, tradycyjna - ja podaję ją z ryżem basmati, ale świetnie smakuje również z ziemniakami. Staram się unikać nabiału, dlatego zupę ogórkową zabielam wegańską śmietaną sojową - nie zmienia smaku zupy i sprawdza się świetnie w zupach. Najczęściej zupy robię na bulionie kolagenowym. Dlaczego warto jeść zupę ogórkową na kiszonych ogórkach? Oczywiście ze względu na zalety kiszonek - oto kilka z nich.

Zalety kiszonek:

  • proces kiszenia aktywuje błonnik pokarmowy i witaminy C oraz witaminy z grupy B
  • kwas mlekowy z ogórków kiszonych usprawnia trawienie i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
  • ogórki kiszone wspomagają proces odchudzania, są małokaloryczne, dają poczucie sytości
  • wspierają wchłanianie żelaza, warto spożywać je przy anemii
  • obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • korzystnie wpływają na skóre - są bogate w przeciwutleniacze, które doskonale zwalczają wolne rodniki
  • są łatwodostępne, świetnie sprawdzają się w zimowym okresie

Rosół kolagenowy czyli płynne złoto

Zalety bulion kolagenowego:

  • Jest niskokaloryczny
  • Łagodzi stany zapalne w jelitach
  • Jest lekkostrawny
  • Wspomaga trawienie
  • Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
  • Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
  • Podnosi odporność
  • Wspiera detoksykację wątroby
  • Ma dużo składników odżywczych i witamin
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • Może poprawić sen i funkcjonowanie mózgu
  • Wspiera diety odchudzające
  • Kolagen z bulionu jest łatwiej przyswajalny niż z suplementów

Bulion kolagenowy przygotowuję na kościach ekologicznych, w większej ilości, następnie mrożę w 1 l  woreczkach strunowych. Dzięki temu przygotowanie zupy trwa zdecydowanie krócej, ma wyższe wartości odżywcze. Zupa ogórkowa na Thermomix przygotowana na bulionie kolagenowym jest pyszna i bogata w smaku. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

porcja25 min
porcja3-4

Składniki:

Bulion kolagenowy - 1l
Ogórki kiszone - 350g
Marchewka - 50g ( 1sztuka)
Masło - 20g
Koperek - 5g
Śmietana wegańska/ zwykła kwaśna - 40g
Ryż basmati - 80g
Pieprz - szczypta
Sól - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Siekamy koperek 3s/obr.8. Przekładamy do miseczki.
  2. Ogórki i obraną marchewkę w kawałkach umieszczamy w naczyniu miksującym, siekamy 4s/ obr.4. 
  3. Dodajemy masło i dusimy 7 min/ Varoma/ obr. wsteczne mieszanie. 
  4. Dolewamy bulion. Zamykamy pokrywę. W koszyczku odmierzamy ryż. Przepłukujemy go pod bieżącą wodą. Wkładamy koszyczek do naczynia miksującego (zanurzony w bulionie z warzywami).
  5. Gotujemy 15 min/ 100 stopni/obr. wsteczne 2.
  6. Ugotowany ryż w koszyczku odkładamy na bok. Do zupy dodajemy śmietanę i koperek, ewentualnie doprawiamy, mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
  7. Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy kopystką i gotowe.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow