Zupa ogórkowa na Thermomix

dataDania bez mięsa, Zupy, Dla dzieci
data21 marzec 2023
Zupa ogórkowa na Thermomix
banner

Zupa ogórkowa na Thermomix

Zupa ogórkowa na Thermomix, obok pomidorowej i żurku jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Kwaśna, intensywna, tradycyjna - ja podaję ją z ryżem basmati, ale świetnie smakuje również z ziemniakami. Staram się unikać nabiału, dlatego zupę ogórkową zabielam wegańską śmietaną sojową - nie zmienia smaku zupy i sprawdza się świetnie w zupach. Najczęściej zupy robię na bulionie kolagenowym. Ma on niesamowite właściwości i dodatkowo wzbogaca zupę, polecam przetestować przepis i dodawać do dań, jak również pić jak najczęściej. 

 

porcja25 min
porcja3-4

Składniki:

Bulion kolagenowy - 1l
Ogórki kiszone - 350g
Marchewka - 50g ( 1sztuka)
Masło - 20g
Koperek - 5g
Śmietana wegańska/ zwykła kwaśna - 40g
Ryż basmati - 80g
Pieprz - szczypta
Sól - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Siekamy koperek 3s/obr.8. Przekładamy do miseczki.
  2. Ogórki i obraną marchewkę w kawałkach umieszczamy w naczyniu miksującym, siekamy 4s/ obr.4. 
  3. Dodajemy masło i dusimy 7 min/ Varoma/ obr. wsteczne mieszanie. 
  4. Dolewamy bulion. Zamykamy pokrywę. W koszyczku odmierzamy ryż. Przepłukujemy go pod bieżącą wodą. Wkładamy koszyczek do naczynia miksującego (zanurzony w bulionie z warzywami).
  5. Gotujemy 15 min/ 100 stopni/obr. wsteczne 2.
  6. Ugotowany ryż w koszyczku odkładamy na bok. Do zupy dodajemy śmietanę i koperek, ewentualnie doprawiamy, mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
  7. Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy kopystką i gotowe.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow