Zupa ogórkowa na Thermomix
21 marzec 2023
Zupa ogórkowa na Thermomix
Zupa ogórkowa na Thermomix, obok pomidorowej i żurku jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Kwaśna, intensywna, tradycyjna - ja podaję ją z ryżem basmati, ale świetnie smakuje również z ziemniakami. Staram się unikać nabiału, dlatego zupę ogórkową zabielam wegańską śmietaną sojową - nie zmienia smaku zupy i sprawdza się świetnie w zupach. Najczęściej zupy robię na bulionie kolagenowym. Ma on niesamowite właściwości i dodatkowo wzbogaca zupę, polecam przetestować przepis i dodawać do dań, jak również pić jak najczęściej.
25 min
3-4
Składniki:
Bulion kolagenowy - 1l
Ogórki kiszone - 350g
Marchewka - 50g ( 1sztuka)
Masło - 20g
Koperek - 5g
Śmietana wegańska/ zwykła kwaśna - 40g
Ryż basmati - 80g
Pieprz - szczypta
Sól - opcjonalnie
Przygotowanie
- Siekamy koperek 3s/obr.8. Przekładamy do miseczki.
- Ogórki i obraną marchewkę w kawałkach umieszczamy w naczyniu miksującym, siekamy 4s/ obr.4.
- Dodajemy masło i dusimy 7 min/ Varoma/ obr. wsteczne mieszanie.
- Dolewamy bulion. Zamykamy pokrywę. W koszyczku odmierzamy ryż. Przepłukujemy go pod bieżącą wodą. Wkładamy koszyczek do naczynia miksującego (zanurzony w bulionie z warzywami).
- Gotujemy 15 min/ 100 stopni/obr. wsteczne 2.
- Ugotowany ryż w koszyczku odkładamy na bok. Do zupy dodajemy śmietanę i koperek, ewentualnie doprawiamy, mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
- Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy kopystką i gotowe.