Złote mleko
Czym jest złote mleko?
Złote mleko inaczej znane jako "golden milk" to ajurwedyjski napój wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki Thermomix zyskuje kremową konsystencję. Złoty kolor zawdzięcza kurkumie, a dodatek przypraw sprawia, że jest niezwykle aromatyczny i ma cudowne właściwości.
Złote mleko właściwości:
Złote mleko wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, przyspiesza i regeneruje, leczy przeziębienia.
Kurkuma nadaje mleku intensywny, żółty kolor. Zawiera kurkuminę mającą silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Imbir jest źródłem olejków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz łagodzącym dolegliwości związane z infekcjami dróg oddechowych. Cynamon natomiast ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspomaga trawienie. To taka przeciwzapalna trójca podstawowych składników, które należy dodać do złotego mleka. Możesz dla smaku wrzucić ziarenka wanilii, szczyptę karadmonu. Dodatek miodu, także o działaniu antyseptycznym, sprawia, że mleko jest przyjemniejsze w smaku. Dodatek tłuszczu sprawia, że napój jest treściwszy, a po zblendowaniu staje się kremowy jak śmietanka. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego dobrze zadbać o ten dodatek, polecam masło ghee, olej lniany - to bogate źródło kwasów omega, lub olej kokosowy.
Pij na zdrowie, jako napój przy infekcji, by wspierać układ odpornościowy, ale nie tylko.
Jest to też napój poprawiający samopoczucie, redukuje stres, poprawia trawienie.
Ja polecam w okresie jesienno zimowym pić zamiast popołudniowej kawy, czy deseru :)
Jaki jest przepis na złote mleko?
Jak przygotować złote mleko? Bardzo prosto, zwłaszcza z Thermomix, choc nie jest on konieczny do wykonania przepisu. Wystarczy mleko, ja używam roślinnego, kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, a nawet wanilia, szczypta pieprzu oraz dodatek tłuszczu np masła klarowanego czy oleju kokosowego. Słodzidło wedle uznania, ale polecam ogromnie dodatek dobrej jakości miodu, łyzeczka wystarczy, a smak bedzie jeszcze lepszy.
Poniżej dokładny przepis.
Składniki:
Przygotowanie
- Korzenie obieramy i umieszczamy w naczyniu miksującym. Dolewamy mleko i miksujemy 30s/obr.10.
- Dodajemy przyprawy oraz masło i podgrzewamy 4 min/ 80°C/ obr. 1.
- Blendujemy ponownie 30s/obr.10.
- Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy miód, mieszamy i pijemy na zdrowie!