Złote mleko
Złote mleko inaczej znane jako "golden milk" to ajurwedyjski napój wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki Thermomix zyskuje kremową konsystencję. Napój wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, przyspiesza i regeneruje, leczy przeziębienia.
Kurkuma nadaje mleku intensywny, żółty kolor. Zawiera kurkuminę mającą silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Imbir jest źródłem olejków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz łagodzącym dolegliwości związane z infekcjami dróg oddechowych. Cynamon natomiast ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspomaga trawienie. To taka przeciwzapalna trójca podstawowych składników, które należy dodać do złotego mleka. Możesz dla smaku wrzucić ziarenka wanilii, szczyptę karadmonu. Dodatek miodu, także o działaniu antyseptycznym, sprawia, że mleko jest przyjemniejsze w smaku. Dodatek tłuszczu sprawia, że napój jest treściwszy, a po zblendowaniu staje się kremowy jak śmietanka. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego dobrze zadbać o ten dodatek, polecam masło ghee, olej lniany - to bogate źródło kwasów omega, lub olej kokosowy.
Pij na zdrowie, jako napój przy infekcji lub suplementuj systtematycznie, by wspierać układ odpornościowy.
Składniki:
Przygotowanie
- Korzenie obieramy i umieszczamy w naczyniu miksującym. Dolewamy mleko i miksujemy 30s/obr.10.
- Dodajemy przyprawy oraz masło i podgrzewamy 4 min/ 80°C/ obr. 1.
- Blendujemy ponownie 30s/obr.10.
- Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy miód, mieszamy i pijemy na zdrowie!