DIETA HASHIMOTO ► nowa wersja diety już dostępna!

Wegańskie lody truskawkowe w Thermomix

dataDla dzieci, LODY
data13 czerwiec 2023
Wegańskie lody truskawkowe w Thermomix
banner

Wegańskie lody truskawkowe

Wegańskie lody truskawkowe ze śmietanką z nerkowców to niezwykle smaczny, prosty i zdrowy deser, którym można się rozkoszować w letnie dni. To połączenie soczystych truskawek i kremowej konsystencji bez użycia tradycyjnych produktów mlecznych. Dzięki temu, nawet osoby na diecie roślinnej mogą cieszyć się pysznymi lodami bez wyrzutów sumienia.

Podstawowym składnikiem tych lodów są oczywiście, świeże i soczyste truskawki. Wybierz najlepsze owoce, pełne słodyczy i intensywnego aromatu. Najlepiej umyj je w sodzie i occie by wypłukać wszystkie zanieczyszczenia. Następnie osusz, usuń ogonki i zamroź. Możesz skorzystać też z gotowych mrożonych owoców, ale aktualnie mamy sezon na pyszne truskawki i aż żal było by ich nie wykorzystać. Do uzyskania kremowej konsystencji i bogatego smaku używam namoczonych orzechów nerkowca. Dzięki nim lody nabierają śmietankowego smaku i niesamowicie gładkiej, kremowej konsystencji. Aby podkręcić słodycz, zamiast tradycyjnego cukru, dodaję naturalny słodzik, czyli ksylitol.

Proces przygotowania jest prosty i zajmuje dosłownie minutę - wystarczy przygotować cukier puder z ksylitolu, a potem zmiksować wszystkie składniki razem i gotowe. Lody są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.Te pyszne i odżywcze lody to doskonały sposób na schłodzenie się w gorące dni, a także świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów mlecznych. Możesz je podawać w towarzystwie świeżych truskawek, posypać orzechami lub bitą śmietaną roślinną. Wegańskie lody truskawkowo-śmietankowe są pełne smaku, kremowe i orzeźwiające - idealne na letnie przyjemności!

 

porcja1 min
porcja600 ml

Składniki:

Nerkowce - 65 g
Woda - 80 g
Ksylitol - 70 g
Truskawki mrożone - 500 g

Przygotowanie

  1. Nerkowce namaczamy przez noc w misce wody.
  2. Następnego dnia do naczynia miksującego wsypujemy ksylitol. Ustawiamy 6s/obr.10. Odkładamy puder do suchej miseczki.
  3. Nerkowce opłukujemy w koszyczku pod bieżącą wodą. Przekładamy do naczynia miksującego, zalewamy czystą wodą i miksujemy 1min/ obr.10. Ściągamy kopystką śmietankę na dno naczynia.
  4. Dodajemy mrożone truskawki i puder z ksylitolu, przykrywamy pokrywką i miksujemy 15s/ obr.8.
  5. Ściągamy kopystką na dno i miksujemy z pomocą kopystki kolejne 30s/ obr. 5. W razie potrzeby powtarzamy.
  6. Na koniec nakładamy motylek i napowietrzamy lody 30s/obr.3.
  7. Lody jemy bezpośrednio po przygotowaniu, podane w bezglutenowych rożkach lub szklanych pucharkach.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-07-13 19:29:36
Witaj Kinga, lody można zamrażać, ale w pierwszych kilku godzinach mrożenia, trzeba co pół godziny przemieszać je dokładnie w pojemniku. Jeśli się tego nie zrobi, będą twarde jak skała ;) Ale i tak znikają od razu - są tak pyszne ;) Pozdrawiam
komentarz
Kinga2023-07-04 12:16:07
Dzień dobry, chciałam spytać, czy te lody można zamrażać, czy nadają się do spożycia jedynie na świeżo, zaraz po przygotowaniu?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow