Wegańskie lody truskawkowe w Thermomix
Wegańskie lody truskawkowe
Wegańskie lody truskawkowe ze śmietanką z nerkowców to niezwykle smaczny, prosty i zdrowy deser, którym można się rozkoszować w letnie dni. To połączenie soczystych truskawek i kremowej konsystencji bez użycia tradycyjnych produktów mlecznych. Dzięki temu, nawet osoby na diecie roślinnej mogą cieszyć się pysznymi lodami bez wyrzutów sumienia.
Podstawowym składnikiem tych lodów są oczywiście, świeże i soczyste truskawki. Wybierz najlepsze owoce, pełne słodyczy i intensywnego aromatu. Najlepiej umyj je w sodzie i occie by wypłukać wszystkie zanieczyszczenia. Następnie osusz, usuń ogonki i zamroź. Możesz skorzystać też z gotowych mrożonych owoców, ale aktualnie mamy sezon na pyszne truskawki i aż żal było by ich nie wykorzystać. Do uzyskania kremowej konsystencji i bogatego smaku używam namoczonych orzechów nerkowca. Dzięki nim lody nabierają śmietankowego smaku i niesamowicie gładkiej, kremowej konsystencji. Aby podkręcić słodycz, zamiast tradycyjnego cukru, dodaję naturalny słodzik, czyli ksylitol.
Proces przygotowania jest prosty i zajmuje dosłownie minutę - wystarczy przygotować cukier puder z ksylitolu, a potem zmiksować wszystkie składniki razem i gotowe. Lody są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.Te pyszne i odżywcze lody to doskonały sposób na schłodzenie się w gorące dni, a także świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów mlecznych. Możesz je podawać w towarzystwie świeżych truskawek, posypać orzechami lub bitą śmietaną roślinną. Wegańskie lody truskawkowo-śmietankowe są pełne smaku, kremowe i orzeźwiające - idealne na letnie przyjemności!
Składniki:
Przygotowanie
- Nerkowce namaczamy przez noc w misce wody.
- Następnego dnia do naczynia miksującego wsypujemy ksylitol. Ustawiamy 6s/obr.10. Odkładamy puder do suchej miseczki.
- Nerkowce opłukujemy w koszyczku pod bieżącą wodą. Przekładamy do naczynia miksującego, zalewamy czystą wodą i miksujemy 1min/ obr.10. Ściągamy kopystką śmietankę na dno naczynia.
- Dodajemy mrożone truskawki i puder z ksylitolu, przykrywamy pokrywką i miksujemy 15s/ obr.8.
- Ściągamy kopystką na dno i miksujemy z pomocą kopystki kolejne 30s/ obr. 5. W razie potrzeby powtarzamy.
- Na koniec nakładamy motylek i napowietrzamy lody 30s/obr.3.
- Lody jemy bezpośrednio po przygotowaniu, podane w bezglutenowych rożkach lub szklanych pucharkach.