Która DIETA na Thermomix na START?

Wegańskie lody truskawkowe w Thermomix

dataDla dzieci, LODY
data13 czerwiec 2023
Wegańskie lody truskawkowe w Thermomix

Wegańskie lody truskawkowe

Wegańskie lody truskawkowe ze śmietanką z nerkowców to niezwykle smaczny, prosty i zdrowy deser, którym można się rozkoszować w letnie dni. To połączenie soczystych truskawek i kremowej konsystencji bez użycia tradycyjnych produktów mlecznych. Dzięki temu, nawet osoby na diecie roślinnej mogą cieszyć się pysznymi lodami bez wyrzutów sumienia.

Podstawowym składnikiem tych lodów są oczywiście, świeże i soczyste truskawki. Wybierz najlepsze owoce, pełne słodyczy i intensywnego aromatu. Najlepiej umyj je w sodzie i occie by wypłukać wszystkie zanieczyszczenia. Następnie osusz, usuń ogonki i zamroź. Możesz skorzystać też z gotowych mrożonych owoców, ale aktualnie mamy sezon na pyszne truskawki i aż żal było by ich nie wykorzystać. Do uzyskania kremowej konsystencji i bogatego smaku używam namoczonych orzechów nerkowca. Dzięki nim lody nabierają śmietankowego smaku i niesamowicie gładkiej, kremowej konsystencji. Aby podkręcić słodycz, zamiast tradycyjnego cukru, dodaję naturalny słodzik, czyli ksylitol.

Proces przygotowania jest prosty i zajmuje dosłownie minutę - wystarczy przygotować cukier puder z ksylitolu, a potem zmiksować wszystkie składniki razem i gotowe. Lody są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.Te pyszne i odżywcze lody to doskonały sposób na schłodzenie się w gorące dni, a także świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów mlecznych. Możesz je podawać w towarzystwie świeżych truskawek, posypać orzechami lub bitą śmietaną roślinną. Wegańskie lody truskawkowo-śmietankowe są pełne smaku, kremowe i orzeźwiające - idealne na letnie przyjemności!

 

porcja1 min
porcja600 ml

Składniki:

Nerkowce - 65 g
Woda - 80 g
Ksylitol - 70 g
Truskawki mrożone - 500 g

Przygotowanie

  1. Nerkowce namaczamy przez noc w misce wody.
  2. Następnego dnia do naczynia miksującego wsypujemy ksylitol. Ustawiamy 6s/obr.10. Odkładamy puder do suchej miseczki.
  3. Nerkowce opłukujemy w koszyczku pod bieżącą wodą. Przekładamy do naczynia miksującego, zalewamy czystą wodą i miksujemy 1min/ obr.10. Ściągamy kopystką śmietankę na dno naczynia.
  4. Dodajemy mrożone truskawki i puder z ksylitolu, przykrywamy pokrywką i miksujemy 15s/ obr.8.
  5. Ściągamy kopystką na dno i miksujemy z pomocą kopystki kolejne 30s/ obr. 5. W razie potrzeby powtarzamy.
  6. Na koniec nakładamy motylek i napowietrzamy lody 30s/obr.3.
  7. Lody jemy bezpośrednio po przygotowaniu, podane w bezglutenowych rożkach lub szklanych pucharkach.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-07-13 19:29:36
Witaj Kinga, lody można zamrażać, ale w pierwszych kilku godzinach mrożenia, trzeba co pół godziny przemieszać je dokładnie w pojemniku. Jeśli się tego nie zrobi, będą twarde jak skała ;) Ale i tak znikają od razu - są tak pyszne ;) Pozdrawiam
komentarz
Kinga2023-07-04 12:16:07
Dzień dobry, chciałam spytać, czy te lody można zamrażać, czy nadają się do spożycia jedynie na świeżo, zaraz po przygotowaniu?
if($detectDevice->isMobile()){ echo '

Nie przegap żadnych nowych przepisów!

Zapisz się na newsletter:
'; } ?>
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow