Wegański żurek na Thermomix
Żurek wegański na Thermomix
Żurek kojarzy się z kiełbaską i boczkiem, ale czy wiecie, że możemy zrobić pyszny żurek bez mięsa, a w dodatku zabielony śmietanką z orzechów nerkowca? Możemy i wychodzi przepyszny. Wędzone tofu doda nam fajnego aromatu, a odrobina chrzanu podkreśli smak. Taki żurek to zupa na każdą okazję, w tym oczywiście na Wielkanoc. W przepisie nie użyłam wędzonej soli, ale jeżeli ją dodacie aromat zupy będzie jeszcze lepszy :) A wy jaki żurek wolicie? Jakie dania zaserwujecie w nadchodzące Święta ?
Ja polecam wegański żurek, na pewno będzie gościł na moim stole wielkanocnym. Zobaczcie też koniecznie JAK FARBOWAĆ JAJA W THERMOMIX NATURALNYMI SPOSOBAMI. Pisanki musza być, polecam takie kolorowe :)
Wielkanoc nie obejdzie się też bez chleba - domowego najlepszego chlebka orkiszowego z ziarnami i migdałami :)
To też wspaniały czas na pyszne i zdrowe desery: wegański sernik, brownie z batatów, pudding z tapioki z mango, czy fit snickers. To wszystko i wiele więcej znajdziecie w zbiorze moich ulubionych DESERÓW NA THERMOMIX - BEZ GLUTENU NABIAŁU I CUKRU - TUTAJ.
Składniki:
Przygotowanie
- Do miseczki przekładamy orzechy nerkowca i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na bok.
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek. Rozdrabiamy 3 s/ obr. 5.
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, dodajemy olej rzepakowy, dusimy 2 min/ 120°C/ obr. 1.
- Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i seler. Dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 0,5.
- Dodajemy zakwas na żurek, sól, pieprz. Gotujemy 3 min/ 100°C/ obr. 0,5.
- Dodajemy tofu wędzone pokrojone w kostkę, chrzan, majeranek. Gotujemy 2 min/ 100°C/ obr. 0,5.
- Żurek przelewamy do garnka.
- Do naczynia miksującego przekładamy orzechy nerkowca razem z wodą i dolewamy trochę żurku (ok. 50 ml). Miksujemy 30 s/ obr. 10.
- Śmietankę dodajemy do żurku, mieszamy, gotowe.