Wegański żurek na Thermomix

Wegański żurek na Thermomix

Żurek kojarzy się z kiełbaską i boczkiem, ale czy wiecie, że możemy zrobić pyszny żurek bez mięsa, a w dodatku zabielony śmietanką z orzechów nerkowca? Możemy i wychodzi przepyszny. Wędzone tofu doda nam fajnego aromatu, a odrobina chrzanu podkreśli smak. Taki żurek to zupa na każdą okazję, w tym oczywiście na Wielkanoc. W przepisie nie użyłam wędzonej soli, ale jeżeli ją dodacie aromat zupy będzie jeszcze lepszy :) A wy jaki żurek wolicie? Jakie dania zaserwujecie w nadchodzące Święta ?

Ja polecam wegański żurek, na pewno będzie gościł na moim stole wielkanocnym. Zobaczcie też koniecznie JAK FARBOWAĆ JAJA W THERMOMIX NATURALNYMI SPOSOBAMI. Pisanki musza być, polecam takie kolorowe :)

Wielkanoc nie obejdzie się też bez chleba - domowego najlepszego chlebka orkiszowego z ziarnami i migdałami :)

To też wspaniały czas na pyszne i zdrowe desery: wegański sernik, ciasto Rafaello, pudding z tapioki z mango, czy fit snickers. To wszystko i wiele więcej znajdziecie w zbiorze moich ulubionych DESERÓW NA THERMOMIX - BEZ GLUTENU< NABIAŁU I CUKRU - TUTAJ.

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

 

 
porcja25 min
porcja4

Składniki:

Cebula - 120 g
Czosnek - 1 ząbek
Olej rzepakowy - 15 g
Marchew - 70 g
Pietruszka - 30 g
Seler  - 20 g
Ziemniaki - 250 g
Woda  - 700 g
Liść laurowy - 2 sztuki
Ziele angielskie - 2 ziarenka
Zakwas na żurek - 300 g
Sól - 2 łyżeczki (10 g)
Pieprz - 2 szczypty
Wędzone tofu - 1 kostka (180 g)
Chrzan tarty - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Do miseczki przekładamy orzechy nerkowca i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na bok.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek. Rozdrabiamy 3 s/ obr. 5.
  3. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, dodajemy olej rzepakowy, dusimy 2 min/ 120°C/ obr. 1.
  4. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i seler. Dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1
  5. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 0,5.
  6. Dodajemy zakwas na żurek, sól, pieprz. Gotujemy 3 min/ 100°C/ obr. 0,5.
  7. Dodajemy tofu wędzone pokrojone w kostkę, chrzan, majeranek. Gotujemy 2 min/ 100°C/ obr. 0,5.
  8. Żurek przelewamy do garnka.
  9. Do naczynia miksującego przekładamy orzechy nerkowca razem z wodą i dolewamy trochę żurku (ok. 50 ml). Miksujemy 30 s/ obr. 10.
  10. Śmietankę dodajemy do żurku, mieszamy, gotowe.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij