Wegańska śmietanka
Wegańska śmietanka z nerkowców z mojego przepisu jest banalnie prosta w przygotowaniu. Skład to nerkowce i woda! Wystraczą te dwa składniki plus Thermomix i śmietankę kremówkę masz zawsze pod ręką. Idealnie nadaje się do zabielania zup, jako baza kremowych sosów do makaronów lub do deserów. Możesz ją dowolnie modyfikować. Ze śmietanki przygotujesz szybko sos serowy dodając płatki drożdżowe. Do słodkich przepisów polecam dodać trochę soku z cytryny, by podbić smak, możesz też zmiksować ją z ziarernkami wanilii, cynamonu, kardamonu. Świetnie smakuje z kawą. Jeśli chcesz możesz przygotować ją w gęstej wersji, wystaczy, że zmniejszysz ilość wody. Jak ją przechowywać? Do kilku dni może stać w lodówce, możesz też zamrozić ją w porcjach w woreczkach strunowych lub w pojemniku na kostki lodu i wyciągać w razie potrzeby. Spróbuj - jestem pewna, że już nigdy nie sięgniesz po sklepową wegańską śmietankę.
Wskazówki:
1. Śmietanka na słodko - dodaj sok z cytryny, syrop klonowy, dowolne przyprawy np. wanilię, cynamon, kardamon.
2. Śmietanka na słono - dodaj sól, płatki drożdzowe.
3. Przechowuj do kilku dni w lodówce lub zamroź w w porcjach.
Składniki:
Przygotowanie
1. Orzechy namaczamy w wodzie co najmniej 3h ( można całą noc).
2. Odsączone i opłukane pod bieżącą wodą nerkowce wrzucamy do naczynia miksującego. Wlewamy świeżą wodę i blendujemy 1 min/obr.10.
3. Przechowujemy w lodówce lub mrozimy w porcjach.