Dieta SIRTFOOD w praktyce

Tropikalne lody mango-marakuja-kokos

Tropikalne lody mango-marakuja-kokos
banner

Tropikalne lody mango-marakuja-kokos

To już brzmi jak lato... :) Smak tych lodów przenosi mnie na egzotyczną plażę z palmami, białym jak mąka piaskiem i ciepłą, krystaliczną wodą. Spróbujcie koniecznie tego połączenia tropikalnego połącznia! 

Bardzo często lody w Thermomixie przygotowuje na mrożonym bananie, świetnie działa to na konsystnecję lodów. Tym razem spróbowałam czegoś innego. Mleczko kokosowe ( Realthai) zamroziłam na kilka godzin przed przyrządzeniem lodów. To był świetny pomysł! Zamrożone mleko nadaje się idealnie do lodów z Thermomix. Lody są aksamitne i gładkie, a smak jest maślany i śmietankowy. 

Do smaku kokosa idealnie pasowały mi dwa owoce, które kojarzą mi się w wakacjami na Dominikanie. Marakuje i mango to owoce, które lądują tam codziennie na śniadanie, mają niesamowity smak, zapach. Od jakiegoś czasu mango i marakuja to ogólno dostępne owoce jak jabłka i banany :)

JAK WYBRAĆ DOBRE MANGO I MARAKUJĘ W SKLEPIE?

Marakuja ma ciemnofioletowy kolor. Im bardziej pomarszczona tym dojrzalsza i słodsza. Wybieraj niepopękane owoce, by nie trafić na popsute w środku.
Mango natomiast powinno być lekko miękkie, kolor nie ma tu tak naprawdę znaczenia - liczy się konsystencja. Zauważyłam jednak, że owoce premium zwykle są dużo smaczniejsze i bardziej soczyste. Ja wybieram tylko te, choć są zdecydowanie droższe, warto kupić je rzadziej, ale mieć pewność, że będą pyszne. Mango możemy znaleźć także w puszkach pod postacią pulpy - nie jest to ten sam smak, ale czasami taka forma też się przydaje :) Szczególnie w deserach i koktajlach.

WSKAZÓWKI

  1. Mleczko kokosowe zamroź w woreczku strunowym na kilka godzin przed przygotowaniem lodów.
  2. Mleko kokosowe możesz też mrozić w foremce na kostki lodu. Łatwo możesz je wtedy wykorzystać do smoothie, nic się nie marnuje ;)
  3. Ja użyłam specjalnych foremek do lodów. Przed samym jedzeniem oblałam je lekko ciepłą wodą, by lód odkleił się od foremki. 
  4. Lody możesz przygotować bez foremki i podać w miseczkach :)

 

 

porcja1 min
porcja3

Składniki:

Mango (miąższ) - 300 g
Mleczko kokosowe ( uprzednio zamrożone) - 250 ml
Marakuja - 3 sztuki
Syrop klonowy - 3 łyżki (30g)

Przygotowanie

  1. Miąższ mango miksujemy razem z mrożonym mlekiem kokosowym 30s/obr.10.
  2. Dodajemy pulpę z marakuji, syrop klonowy i mieszamy 15s/obr.4/
  3. Przekładamy do miseczek lub do foremek na lody.
  4. Lody w foremkach wkładamy jeszcze na 30 min do zamrażarki.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow