Surowka Colesław w Thermomix
Surówka Colesław w Thermomix
Najbardziej znana surówka na świecie. Jest prosta, szybka i pyszna. Krucha kapusta, słodka marchewka i jabłko, ostry por i zielona pietruszka - kilka składników, a efekt jest pyszny. Dzięki Thermomix przygotowanie Colesław jest bardzo szybkie, szczególnie jeśli posiadasz nakładkę krojącą. Dzięki niej kapusta będzie posiekana jak na mandolinie, bez obawy o palce i stratę czasu. To samo z marchewką, zupełnie jak na tarce. Oczywiście możesz przygotować Colesław w Thermomix bez użycia nakładaki krojącej, ale nie będzie to już ta sama konsystencja. Mam nakładkę krojącą od niedawna i bardzo polecam!
Colesław - z czym podawać?
Najczęściej surówkę Colesław podaję z mięsem, rybami, kotlecikami mięsnymi i warzywnymi, w domowych kebabach, burgerach, do grilla, to idealna sałatka na imprezy!
Nakładka krojąca Thermomix
Nakładka krojąca Thermomix to jedno z akcesroii Thermomix, które warto mieć w swojej kuchni. Ma 4 możliwości krojenia. 2 z nich to cienkie i grube plasterki - idealne np. siekania kapusty, do pieczarek na pizze, ziemniaków na zapiekanki, mizerię, buraki do carpaccio. 2 pozostałe do grubsze i cieńsze wiórki np. z marchewki, jabłek, seler na surówki.
Składniki:
Przygotowanie
- Marchewkę i jabłko obieramy. Z jabłek usuwamy gniazdo nasienne. Pora i pietruszkę siekamy drobno. Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście.
- Zakładamy nakładkę krojącą. Kapustę siekamy str.1 /obr. wsteczne 4. Marchewkę i jabłko str. 2 /obr. 4.
- Warzywa przekładamy do miski.
- W kubku mieszamy wszystkie składniki na sos.
- Sos mieszamy z warzywami i odkładamy do schłodzenia na godzinę do lodówki.