Sposoby na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce
Czy zdarzyło Ci się wyrzucić miękką marchewką czy rzodkiewkę, oklapnięte zioła, czy zawilgocone, poczerniałe grzyby? Co zrobić by warzywa, zioła, grzyby były świeże, jędrne i apetyczne 2-3 razy dłużej? Sprawdź moje sposoby na przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.
Moje sprawdzone sposoby i tricki na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce
ZIOŁA - aromatyczny, zielony dodatek do dań. Uwielbiam ich zapach i moc smaku. Najbardziej kocham natkę pietruszki - wspaniałe źródło witaminy C, bogate w sirtuiny. Jak ją przechowuje? Jeśli chcę ją wykorzystać na bieżąco - opłukuję ja z zanieczyszczeń np. piasku i zawijam w wilgotny ręcznik papierowy, wkładam do szuflady lodówki. Czasami, jeśli chcę by wytrzymała piękna i zielona do tygodnia, trzymam ją jak bukiet kwiatów, w szklance z wodą, na drzwiach lodówki. Kiedy w lecie kupuję jej w warzywniaku mnóstwo, najpierw opłukuję ją pod bieżącą wodą, rozkładam na ściereczce do wyschnięcia, następnie siekam drobno i mrożę w torebkach strunowych lub plastikowych pojemnikach. To według mnie najlepszy sposób - pietruszka zachowuje aromat, wartości odżywcze i jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Wszystkie te sposoby możesz zastosować do każdego zioła. Dodatkowo, w lecie, kiedy kupuję zioła w doniczce i wykorzystam wszystkie liście do gotowania, wkopuje pozostałą ziemię z korzeniami do ogródka lub na taras do donic. Po kilku tygodniach podlewania, mam przeróżne zioła pod ręką, które nie tylko cieszą oko, ale pięknie pachną i odstraszają komary :) Jeśli trzymasz zioła w doniczkach, w domu, na oknie, pamiętaj by podlewać je codziennie, malutką ilością wody - to równie świetny sposób na świeże zioła w kuchni.
MARCHEWKA - marchew, korzeń pietruszki trzymam w lodówce, postawione pionowo, w słoiku, z mała ilością wody. Dzięki temu jarzyny są jędrne i twarde przez parę tygodni. Już nigdy nie wyrzucisz giętkiej, sflaczałej marchewki ;)
SAŁATA - sałatę trzymam w szufladzie lodówki, owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy, który zmieniam co kilka dni - jest chrupiąca - idealna na kanapkę, czy do sałatki.
RZODKIEWKA - na rzodkiewkę mam dwa sposoby - do obu koniecznie trzeba odciąć zielone liście. Kuleczki rzodkiewki możesz trzymać w niewielkiej ilości wody w miseczce, wodę należy zmieniać co drugi dzień. Lub drugi sposób - szklany pojemnik wykładam ręcznikiem papierowym, mokrą rzodkiewkę wkładam do pojemnika i skraplam jeszcze wodą by papier był lekko mokry - rzodkiewka przetrwa tak do dwóch tygodni, a nawet dłużej!
GRZYBY - nie przechowuj ich w oryginalnym, plastikowym, foliowym pojemniku! Niestety grzyby szybko w nich ślimaczeją, czernieją, śmierdzą. Kupując wybieraj grzyby jędrne, bez śladów wody w pudełku. Ja po powrocie do domu, przekładam np. pieczarki, boczniaki, do papierowej torebki (najzwyklejszej torebki śniadaniowej - kupuję je w Lidlu), nie zamykam jej szczelnie i tak przygotowane trzymam w szufladzie lodówki.
Mam jeszcze jeden sposób na organizację lodówki, która pomaga mi marnować jak najmniej produktów spożywczych: Wszystkie otwarte serki, jogurty, dżemy, wędliny, sery trzymam na jednej, górnej półce. W pierwszej kolejności wybieram składniki właśnie z tej półki i dzięki temu wyrzucam dużo mniej! To świetny, prosty pomysł na oszczędność.
I jak zawsze na koniec dodam, aby nic nie marnować mrożę wszystko, nawet po kawałku w zamrażarce w woreczkach strunowych :) kawałek marchewki, cukinii, awokado, banany, jabłka, pieczarki, seler naciowy itp. Wszystko wykorzystam do smoothie lub do zup, curry.