DIETA INDYWIDUALNA 👉 skomponuj z dietetykiem własną dietę na Thermomix 🔥

Sposoby na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce

data11 styczeń 2022
Sprawdzone sposoby na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce

Czy zdarzyło Ci się wyrzucić miękką marchewką czy rzodkiewkę, oklapnięte zioła, czy zawilgocone, poczerniałe grzyby? Co zrobić by warzywa, zioła, grzyby były świeże, jędrne i apetyczne 2-3 razy dłużej? Sprawdź moje sposoby na przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.

Moje sprawdzone sposoby i  tricki na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce

przechowywanie zioła w lodówce

ZIOŁA - aromatyczny, zielony dodatek do dań. Uwielbiam ich zapach i moc smaku. Najbardziej kocham natkę pietruszki - wspaniałe źródło witaminy C, bogate w sirtuiny. Jak ją przechowuje? Jeśli chcę ją wykorzystać na bieżąco - opłukuję ja z zanieczyszczeń np. piasku i zawijam w wilgotny ręcznik papierowy, wkładam do szuflady lodówki. Czasami, jeśli chcę by wytrzymała piękna i zielona do tygodnia, trzymam ją jak bukiet kwiatów, w szklance z wodą, na drzwiach lodówki. Kiedy w lecie kupuję jej w warzywniaku mnóstwo, najpierw opłukuję ją pod bieżącą wodą, rozkładam na ściereczce do wyschnięcia, następnie siekam drobno i mrożę w torebkach strunowych lub plastikowych pojemnikach. To według mnie najlepszy sposób - pietruszka zachowuje aromat, wartości odżywcze i jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Wszystkie te sposoby możesz zastosować do każdego zioła. Dodatkowo, w lecie, kiedy kupuję zioła w doniczce i wykorzystam wszystkie liście do gotowania, wkopuje pozostałą ziemię z korzeniami do ogródka lub na taras do donic. Po kilku tygodniach podlewania, mam przeróżne zioła pod ręką, które nie tylko cieszą oko, ale pięknie pachną i odstraszają komary :) Jeśli trzymasz zioła w doniczkach, w domu, na oknie, pamiętaj by podlewać je codziennie, malutką ilością wody - to równie świetny sposób na świeże zioła w kuchni.

przechowywanie marchewki w lodówce

MARCHEWKA - marchew, korzeń pietruszki trzymam w lodówce, postawione pionowo, w słoiku, z mała ilością wody. Dzięki temu jarzyny są jędrne i twarde przez parę tygodni. Już nigdy nie wyrzucisz giętkiej, sflaczałej marchewki ;)

SAŁATA - sałatę trzymam w szufladzie lodówki, owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy, który zmieniam co kilka dni - jest chrupiąca - idealna na kanapkę, czy do sałatki.

RZODKIEWKA - na rzodkiewkę mam dwa sposoby - do obu koniecznie trzeba odciąć zielone liście. Kuleczki rzodkiewki możesz trzymać w niewielkiej ilości wody w miseczce, wodę należy zmieniać co drugi dzień. Lub drugi sposób - szklany pojemnik wykładam ręcznikiem papierowym, mokrą rzodkiewkę wkładam do pojemnika i skraplam jeszcze wodą by papier był lekko mokry - rzodkiewka przetrwa tak do dwóch tygodni, a nawet dłużej!

przechowywanie grzybów w lodówce

GRZYBY - nie przechowuj ich w oryginalnym, plastikowym, foliowym pojemniku! Niestety grzyby szybko w nich ślimaczeją, czernieją, śmierdzą. Kupując wybieraj grzyby jędrne, bez śladów wody w pudełku. Ja po powrocie do domu, przekładam np. pieczarki, boczniaki, do papierowej torebki (najzwyklejszej torebki śniadaniowej - kupuję je w Lidlu), nie zamykam jej szczelnie i tak przygotowane trzymam w szufladzie lodówki.

Mam jeszcze jeden sposób na organizację lodówki, która pomaga mi marnować jak najmniej produktów spożywczych: Wszystkie otwarte serki, jogurty, dżemy, wędliny, sery trzymam na jednej, górnej półce. W pierwszej kolejności wybieram składniki właśnie z tej półki i dzięki temu wyrzucam dużo mniej! To świetny, prosty pomysł na oszczędność. 

I jak zawsze na koniec dodam, aby nic nie marnować mrożę wszystko, nawet po kawałku w zamrażarce w woreczkach strunowych :) kawałek marchewki, cukinii, awokado, banany, jabłka, pieczarki, seler naciowy itp. Wszystko wykorzystam do smoothie lub do zup, curry.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2024-05-21 09:08:27
Dobre pytanie :) Ja lubię przesypać do suchego słoika i przechowuje w szufladzie (lub w ciemnym i suchym miejscu). Natomiast mama zasadę że nie robię dużych zapasów. Mam w domu np 2-3 kasze + ryż, po jednej paczce i jak zużyje kupuje kolejne.
komentarz
Kasia W2024-05-21 09:05:01
A jaki jest sposób na przechowywanie kaszy?
komentarz
Thermodieta2022-02-19 11:30:06
Cieszę się, że wskazówki są przydatne :) Pozdrawiam
komentarz
Anita2022-02-19 10:22:01
Dziekuje za cenne rady. Wielokrotnie zdarzalo mi sie wyrzucanie jedzenia
komentarz
Thermodieta2022-02-09 14:03:22
Dziękuję bardzo i cieszę się ogromnie :)
komentarz
Krysia 2022-02-09 13:33:45
Dzięki Madziu za cenne rady, napewno je wykorzystam.
komentarz
Ola2022-02-06 23:08:53
Dziękuję Madziu jak zwykle za cenne porady.
komentarz
Thermodieta2022-01-13 21:06:50
Cieszymy się ogromnie, że takie wpisy są pomocne :)
komentarz
Irena2022-01-13 17:54:37
wspaniala podpowiedz,dziekuje.
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow