Sernik Rosa w Thermomix - bez glutenu, bez białego cukru
Owiany sławą sernik Rosa, który chyba wszyscy posiadacze Thermomixa znają, właśnie u nas doczekał się swojego zdrowego odpowiednika! W stylu Thermodiety: bez mleka krowiego, bez cukru i bez glutenu. Przepyszny, delikatny, kremowy i o niebo zdrowszy od oryginalnej wersji. W naszym przepisie znajdziesz tylko zdrowe zamienniki cukru, mleka oraz mąki pszennej.
Sernik Rosa na Thermomix
W tym przepisie wszystko jest zdrowsze i prostsze:
- spód ciasta jest w wersji bezglutenowej i nisko węglowodanowej oraz oczywiście bez cukru, dodatkowo jest bardzo szybki w wykonaniu,
- masa serowa także nie zawiera białego cukru, dobrej jakości twaróg .łączymy z jajami, ksylitolem, mlekiem roślinnym, dobrym tłuszczem i budyniem w wersji bez cukru i bez glutenu. Budynie takie są łatwo dostępne w marketach,
- na koniec pianka, która czyni sernik Rosa, tym właśnie super ciastem! Oczywiście do białek dodajemy wyłącznie ksylitol, w postaci wcześniej zmielonego na cukier puder.
Przepis który w oryginalnej wersji pokochali chyba wszyscy, lecz osoby które dbają o swoje zdrowie, zwracają uwagę na to co jedzą lub po prostu chcą zrzucić kilka kilogramów, szczególnie potrzebują takich zamienników oryginalnych wersji.
Sernik Rosa Thermomix jest bardzo łatwy w wykonaniu, teraz także dostępny dla wszystkich! Nie trzeba odmawiać sobie wszystkich pyszności, wystarczy że my tworzymy odpowiedni przepis a potem podzielimy się nim z Wami.
Nasza super porada: Przepis na spód sernika Rosa który użyłyśmy, świetnie sprawdzi się także w innych ciastach, na przykład w szarlotce.
Wskazówki:
- Aby puder z ksylitolu nie zasypał Ci całej kuchni, włóż pod wieczko naczynia, listek ręcznika papierowego.
- Do sernika możesz użyć dowolnego mleka roślinnego.
- Masa serowa przed upieczeniem jest płynna - taka ma być :)
- Sernik po 50 minutach jest niestabilny - po schłodzeniu będzie idealny i kremowy.
Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy 165 stopni termoobieg. Foremkę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Do naczynia miksującego wsypujemy 100 g ksylitolu. Mielimy na puder 10s/obr.10. Odkładamy do miseczki na bok ( użyjemy go do piany z białek).
- Migdały wkładamy do naczynia miksującego i mielimy na mąkę 15s.obr.10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
- Dodajemy pozostałe składniki na spód: olej kokosowy, syrop klonowy, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 15 s/ obr. 4.
- Przekładamy do foremki i ugniatamy palcami na równą warstwę o grubości około 0,5 cm. Naczynie miksujące myjemy i opłukujemy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy od razu do naczynia miksującego, a białka do miseczki, którą wkładamy do lodówki.
- Do żółtek wsypujemy 200 g ksylitolu, rozdrobniony w rękach twaróg, mleko roślinne, budynie, olej i sól. Miksujemy 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylewamy na ciasto migdałowe, pieczemy razem 50 min.
- Naczynie miksujące dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy.
- Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, do naczynia miksującego wkładamy motylek, wlewamy schłodzone białka, wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy 3min/obr.3,5. W połowie ubijania stopniowo ( po 1 łyżce) wsypujemy puder z ksylitolu.
- Tak przygotowaną piankę z białek wykładamy na upieczony sernik. Formujemy fale za pomocą łyżki i pieczemy jeszcze 12 minut.
- Ciasto odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Kropelki rosy zaczną się pojawiać po ok. 2h.