Dieta SIRTFOOD w praktyce

Sernik Rosa w Thermomix - bez glutenu, bez białego cukru

Sernik Rosa w Thermomix - bez glutenu, bez białego cukru
banner

Owiany sławą sernik Rosa, który chyba wszyscy posiadacze Thermomixa znają, właśnie u nas doczekał się swojego zdrowego odpowiednika! W stylu Thermodiety: bez mleka krowiego, bez cukru i bez glutenu. Przepyszny, delikatny, kremowy i o niebo zdrowszy od oryginalnej wersji. W naszym przepisie znajdziesz tylko zdrowe zamienniki cukru, mleka oraz mąki pszennej.

wideo Sernik Rosa w Thermomix - bez glutenu, bez białego cukruSernik Rosa na Thermomix

W tym przepisie wszystko jest zdrowsze i prostsze:

  • spód ciasta jest w wersji bezglutenowej i nisko węglowodanowej oraz oczywiście bez cukru, dodatkowo jest bardzo szybki w wykonaniu,
  • masa serowa także nie zawiera białego cukru, dobrej jakości twaróg .łączymy z jajami, ksylitolem, mlekiem roślinnym, dobrym tłuszczem i budyniem w wersji bez cukru i bez glutenu. Budynie takie są łatwo dostępne w marketach,
  • na koniec pianka, która czyni sernik Rosa, tym właśnie super ciastem! Oczywiście do białek dodajemy wyłącznie ksylitol, w postaci wcześniej zmielonego na cukier puder.

Przepis który w oryginalnej wersji pokochali chyba wszyscy, lecz osoby które dbają o swoje zdrowie, zwracają uwagę na to co jedzą lub po prostu chcą zrzucić kilka kilogramów, szczególnie potrzebują takich zamienników oryginalnych wersji.

Sernik Rosa Thermomix jest bardzo łatwy w wykonaniu, teraz także dostępny dla wszystkich! Nie trzeba odmawiać sobie wszystkich pyszności, wystarczy że my tworzymy odpowiedni przepis a potem podzielimy się nim z Wami.

Nasza super porada: Przepis na spód sernika Rosa który użyłyśmy, świetnie sprawdzi się także w innych ciastach, na przykład w szarlotce.

Wskazówki:

  1. Aby puder z ksylitolu nie zasypał Ci całej kuchni, włóż pod wieczko naczynia, listek ręcznika papierowego.
  2. Do sernika możesz użyć dowolnego mleka roślinnego.
  3. Masa serowa przed upieczeniem jest płynna - taka ma być :)
  4. Sernik po 50 minutach jest niestabilny - po schłodzeniu będzie idealny i kremowy.
porcja60 min
porcja24

Składniki:

Spód:
migdały blanszowane (lub płatki migdałowe) - 400 g
olej kokosowy (stały) - 80g
syrop klonowy - 50 g (4 łyżki)
sól himalajska - szczypta
Masa serowa i pianka:
jajka - 5 sztuk
ksylitol - 300 g
mleko migdałowe - 600 g
budynie śmietankowe (bezglutenowe) - 80 g ( 2 opakowania)
twaróg półtłusty - 1kg
olej rzepakowy - 100 g
sól himalajska - szczypta

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy 165 stopni termoobieg. Foremkę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia miksującego wsypujemy 100 g ksylitolu. Mielimy na puder 10s/obr.10. Odkładamy do miseczki na bok ( użyjemy go do piany z białek). 
  3. Migdały wkładamy do naczynia miksującego i mielimy na mąkę 15s.obr.10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
  4. Dodajemy pozostałe składniki na spód: olej kokosowy, syrop klonowy, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 15 s/ obr. 4.
  5. Przekładamy do foremki i ugniatamy palcami na równą warstwę o grubości około 0,5 cm. Naczynie miksujące myjemy i opłukujemy.
  6. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy od razu do naczynia miksującego, a białka do miseczki, którą wkładamy do lodówki.
  7. Do żółtek wsypujemy 200 g ksylitolu, rozdrobniony w rękach twaróg, mleko roślinne, budynie, olej i sól. Miksujemy 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylewamy na ciasto migdałowe, pieczemy razem 50 min.
  8. Naczynie miksujące dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy. 
  9. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, do naczynia miksującego wkładamy motylek, wlewamy schłodzone białka, wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy 3min/obr.3,5. W połowie ubijania stopniowo ( po 1 łyżce) wsypujemy puder z ksylitolu.
  10. Tak przygotowaną piankę z białek wykładamy na upieczony sernik. Formujemy fale za pomocą łyżki i pieczemy jeszcze 12 minut.
  11. Ciasto odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Kropelki rosy zaczną się pojawiać po ok. 2h.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2024-03-29 07:11:14
Nie próbowałam, ale pewnie tak :) choć to spora ilość:)
komentarz
Magda2024-03-27 16:39:42
Czy można użyć stewie zamiast ksylitolu?
komentarz
Thermodieta2024-03-26 12:16:11
Pewnie, tylko może użyj wtedy jakiegoś sprawdzonego przepisu na taki spód :)
komentarz
Estera2024-03-26 10:49:53
Czy można na spód użyć herbatników? :)
komentarz
Thermodieta2024-01-30 13:29:40
Ten przepis dostosowany jest pod migdały i przyznam, że nie próbowałam innych orzechów, możesz ewentualnie zrobić sernik bez spodu, też wyjdzie pyszny :)
komentarz
Magdalena2024-01-27 19:21:25
Jakich innych orzechów mogę użyć na spód jeśli mam uczulenie na migdały?
komentarz
Thermodieta2023-11-08 12:49:55
Nie próbowałyśmy, natomiast erytrol daje taki specyficzny posmak, przy tak dużej ilości nie jestem pewna czy wyjdzie ok :)
komentarz
Ania2023-11-08 11:18:40
Czy zamiast ksylitolu możemy użyć erytrolu?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow