Pyszny pudding z owocu kaki i wanilii
Zdrowy deser na Thermomix
Dlaczego warto jeść owoce kaki - persymony? Jak przygotować pyszny pudding w Thermomix? I co kryje w sobie wanilia :) To wszystko znajdziesz w tym wpisie.
Owoc kaki inaczej zwany persymona - pochodzi z Chin i Japonii a u nas można ją znaleźć na sklepowych półkach w sezonie zimowym. W tym czasie warto skorzystać z okazji i przygotować pyszny deser lub po prostu zjeść solo – też jest pyszna.
Dlaczego warto jeść persymony?
- Jest bogata w witaminy A, E, K, C, B6
- Zawiera karotenoidy
- Źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i sodu
Dzisiejszy pudding połączyłam z wanilią i jest to strzał w dziesiątkę.
Wanilia pomaga w stanach napięcia nerwowego i stresu i jest naturalnym afrodyzjakiem.
Więcej zdrowych deserów na Thermomix znajdziesz ► TUTAJ.
3 min
2-3
Składniki:
Owoc kaki (persymona) - 3 sztuki
Laska wanilii - 1/2 sztuki
Woda - 50 g
Przygotowanie
- Owoc kaki obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i przekładamy do naczynia miksującego.
- Laskę wanilii przekrawamy na pół i następnie otwieramy wzdłuż. Nożykiem wyjmujemy ziarenka wanilii i przekładamy do naczynia miksującego. Z pozostałęj wanilii możemy przygotować waniliowy cukier z ksylitolu :)
- Do naczynia miksującego dodajemy wodę, zamykamy, miksujemy 30 s/ obr. 9. Przekładamy do miseczek/ słoiczków. Ja na dno dodałam troszkę jogurtu kokosowego.
- Pudding możemy udekorować migdałami, orzechami, malinami, borówkami, listkami miety czy melisy.
- Pudding smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu lub możemy go włożyć do lodówki na około 1 godzinę, stężeje i przejdzie jeszzce bardziej wanilią :)