Polędwiczka w sosie ostrygowym
Polędwiczka w sosie ostrygowym z warzywami
Nasz kolejny HIT obiadowy. Polędwiczka w sosie ostrygowym z warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Kochamy to jak Thermomix ułatwia nam pracę w kuchni i oszczędza nasz czas!
Jak już zdążyliście napewno zauważyć uwielbiamy wschodnie smaki, azjatyckie sosy, chrupiące warzywa. Pojawiają się często w naszych przepisach na blogu i w dietach.
Kuchnia azjatycka nie dość, że jest ekspresowa to niesamowicie smaczna. Ale to nie jedyne jej zalety - przede wszystkim jest zdrowa! Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie wartości odżywczych warzyw, a ich konsystencja dodaje daniu wyrazistości i charaktetu.
Metoda smażenia stir -fry polega na szybkim smażeniu potrawy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu składniki opiekają się z zewnątrz, a cały smak zostaje zamknięty w środku. Smażone warzywa utrzymują swoją chrupkość i kolor.
W Thermomixie też możemy uzyskać ten efekt dzięki smażeniu w 120 stopniach! Pokażę Wam jak to zrobić!
WSKAZÓWKA:
- Polędwiczkę możesz podać z ryżem basmati lub makaronem w stylu chińskim.
- Możesz użyć dowolnego mięsa, które szybko się smaży np. udziec z kurczaka.
- Warzywa, które są w przepisie, są moją propozycją. Świetnie sprawdzi się też brokuł, pieczarki, papryka.
Składniki:
Przygotowanie
- Do kielicha wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę i siekamy 5s/obr.6. Ściągamy kopystką na dno. Dolewamy olej, smażymy 3 min/120°C/obr.0,5.
- W międzyczasie kroimy w kostkę polędwiczkę.
- Wrzucamy ją do kielicha i smażymy 3 min/ 120°C/ obr. wsteczne 0,5.
- Dolewamy sos sojowy, cebulę w ćwiartkach i smażymy 5 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
- Myjemy kalafiora i groszek. Kalafiora rozdrabniamy na małe różyczki.
- Dorzucamy warzywa do kielicha, dodajemy sos teriyaki. Dusimy 4 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
- Dokładamy sos ostrygowy i mieszamy 10s/120°C/obr. wsteczne 1.
- Potrawę posypujemy czarnym sezamem.