DIETA INDYWIDUALNA 👉 skomponuj z dietetykiem własną dietę na Thermomix 🔥

Polędwiczka w sosie ostrygowym

dataKolacje, Obiady, Dania w 15 min,
data21 czerwiec 2021
Polędwiczka w sosie ostrygowym
banner

Polędwiczka w sosie ostrygowym z warzywami

Nasz kolejny HIT obiadowy. Polędwiczka w sosie ostrygowym z warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Kochamy to jak Thermomix ułatwia nam pracę w kuchni i oszczędza nasz czas!

Jak już zdążyliście napewno zauważyć uwielbiamy wschodnie smaki, azjatyckie sosy, chrupiące warzywa. Pojawiają się często w naszych przepisach na blogu i w dietach.

Kuchnia azjatycka nie dość, że jest ekspresowa to niesamowicie smaczna. Ale to nie jedyne jej zalety - przede wszystkim jest zdrowa! Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie wartości odżywczych warzyw, a ich konsystencja dodaje daniu wyrazistości i charaktetu. 

Metoda smażenia stir -fry polega na szybkim smażeniu potrawy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu składniki opiekają się z zewnątrz, a cały smak zostaje zamknięty w środku. Smażone warzywa utrzymują swoją chrupkość i kolor.
W Thermomixie też możemy uzyskać ten efekt dzięki smażeniu w 120 stopniach! Pokażę Wam jak to zrobić!

WSKAZÓWKA:

  1. Polędwiczkę możesz podać z ryżem basmati lub makaronem w stylu chińskim.
  2. Możesz użyć dowolnego mięsa, które szybko się smaży np. udziec z kurczaka. 
  3. Warzywa, które są w przepisie, są moją propozycją. Świetnie sprawdzi się też brokuł, pieczarki, papryka.

 

porcja15 min
porcja2

Składniki:

Czosnek - 3 ząbki
Imbir (korzeń) - 5 g
Papryczka chilli - 5 g
Olej rzepakowy - 10 g
Polędwiczka wieprzowa - 200 g
Sos sojowy - 15 g
Cebula (ćwiartki) - 100 g
Kalafior - 200 g
Groszek cukrowy - 150 g
Sos teriyaki lub miód - 10 g
Sos ostrygowy - 20 g
Czarny sezam - do posypania

Przygotowanie

  1. Do kielicha wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę i siekamy 5s/obr.6. Ściągamy kopystką na dno. Dolewamy olej, smażymy 3 min/120°C/obr.0,5.
  2. W międzyczasie kroimy w kostkę polędwiczkę. 
  3. Wrzucamy ją do kielicha i smażymy 3 min/ 120°C/ obr. wsteczne 0,5. 
  4. Dolewamy sos sojowy, cebulę w ćwiartkach  i smażymy 5 min/120°C/obr. wsteczne 0,5. 
  5. Myjemy kalafiora i groszek. Kalafiora rozdrabniamy na małe różyczki.
  6. Dorzucamy warzywa do kielicha, dodajemy sos teriyaki. Dusimy 4 min/120°C/obr. wsteczne 0,5. 
  7. Dokładamy sos ostrygowy i mieszamy 10s/120°C/obr. wsteczne 1. 
  8. Potrawę posypujemy czarnym sezamem.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2024-10-14 11:52:44
Hej, dziwna sprawa, wielu osobom tak się dzieje z kurczakiem, że wychodzi w takich przepisach szarpany. Rozmawiałam z przedstawicielami bo to jest ogólnie zgłaszany problem i z moich obserwacji zazwyczaj chodzi o TM6. Ten przepis był robiony jeszcze na TM5 i wtedy mięso było całe :) osłona noża mogłaby pomóc, niestety nic więcej nie doradzę, sprawy techniczne to nnie moja działka :) mam nadzieje że smak wyszedł ok.
komentarz
Natalia2024-10-14 09:24:38
Witam, zrobiłam polędwiczkę według przepisu jednak całe mięso sie rozpadło były obroty wsteczne jednak mimo to mięso wygląda jak szarpane
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow