PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Polędwiczka w sosie ostrygowym

dataKolacje, Obiady, Dania w 15 min, Sirt
data21 czerwiec 2021
Polędwiczka w sosie ostrygowym

Polędwiczka w sosie ostrygowym z warzywami

Nasz kolejny HIT obiadowy. Polędwiczka w sosie ostrygowym z warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Kochamy to jak Thermomix ułatwia nam pracę w kuchni i oszczędza nasz czas!

Jak już zdążyliście napewno zauważyć uwielbiamy wschodnie smaki, azjatyckie sosy, chrupiące warzywa. Pojawiają się często w naszych przepisach na blogu i w dietach.

Kuchnia azjatycka nie dość, że jest ekspresowa to niesamowicie smaczna. Ale to nie jedyne jej zalety - przede wszystkim jest zdrowa! Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie wartości odżywczych warzyw, a ich konsystencja dodaje daniu wyrazistości i charaktetu. 

Metoda smażenia stir -fry polega na szybkim smażeniu potrawy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu składniki opiekają się z zewnątrz, a cały smak zostaje zamknięty w środku. Smażone warzywa utrzymują swoją chrupkość i kolor.
W Thermomixie też możemy uzyskać ten efekt dzięki smażeniu w 120 stopniach! Pokażę Wam jak to zrobić!

WSKAZÓWKA:

  1. Polędwiczkę możesz podać z ryżem basmati lub makaronem w stylu chińskim.
  2. Możesz użyć dowolnego mięsa, które szybko się smaży np. udziec z kurczaka. 
  3. Warzywa, które są w przepisie, są moją propozycją. Świetnie sprawdzi się też brokuł, pieczarki, papryka.

 

porcja15 min
porcja2

Składniki:

Czosnek - 3 ząbki
Imbir (korzeń) - 5 g
Papryczka chilli - 5 g
Olej rzepakowy - 10 g
Polędwiczka wieprzowa - 200 g
Sos sojowy - 15 g
Cebula (ćwiartki) - 100 g
Kalafior - 200 g
Groszek cukrowy - 150 g
Sos teriyaki lub miód - 10 g
Sos ostrygowy - 20 g
Czarny sezam - do posypania

Przygotowanie

  1. Do kielicha wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę i siekamy 5s/obr.6. Ściągamy kopystką na dno. Dolewamy olej, smażymy 3 min/120°C/obr.0,5.
  2. W międzyczasie kroimy w kostkę polędwiczkę. 
  3. Wrzucamy ją do kielicha i smażymy 3 min/ 120°C/ obr. wsteczne 0,5. 
  4. Dolewamy sos sojowy, cebulę w ćwiartkach  i smażymy 5 min/120°C/obr. wsteczne 0,5. 
  5. Myjemy kalafiora i groszek. Kalafiora rozdrabniamy na małe różyczki.
  6. Dorzucamy warzywa do kielicha, dodajemy sos teriyaki. Dusimy 4 min/120°C/obr. wsteczne 0,5. 
  7. Dokładamy sos ostrygowy i mieszamy 10s/120°C/obr. wsteczne 1. 
  8. Potrawę posypujemy czarnym sezamem.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow