Pasta z zielonego groszku na Thermomix
To jedna z naszych propozycji na przepyszne śniadanie bez nabiału i jajek. Prosty przepis na Thermomix, który wykonasz w 20 minut i nie uwieżysz jaki jest pyszny. Groszek zielony to źródło witamin młodości i żelaza. Zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera również cenne minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Zawiera duże ilości białka i węglowodanów dlatego często stosowany jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Dlatego też polecamy nasz najnowszy przepis wprowadzić do swojego jadłospisu. Pasta smakuje idealnie z moim ulubionym chlebem orkiszowym, w towarzystwie jajka, jak również do obiadu jako pure.
Przepisy na Thermomix to nasza specjalność.
To może Cię zainteresować!
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę.
- Na górną i dolną przystawkę Varomy wsypujemy zielony mrożony groszek. Gotujemy na parze 15 min/ Varoma/ obr. 1
- Ściągamy Varomę, wylewamy wodę.
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Rozdrabniamy 3s/ obr. 5
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, dodajemy masło klarowane, dusimy 2 min/ 120C/ obr. wsteczne 1,5
- Dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy 30 s/ obr. 6.
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, miksujemy ponownie 15 s/ obr. 6. Możemy dodać do miksowania trochę masła dla lepszej konsystencji.