Najlepsza tajska zupa Tom Yum na Thermomix

Najlepsza tajska zupa Tom Yum na Thermomix
banner

Jak zrobić zupę Tom Yum w Thermomix?

Jest to bardzo proste. Sekretem zup azjatyckich są składniki i ich odpowiednia ilość. Ja uwielbiam intensywne smaki i ta zupa właśnie taka będzie: słodko-kwaśna, ostra, niesamowicie aromatyczna. Tą zupę lubię serwować dla gości, pięknie podana i udekorowana kolendrą i plasterkami limonki wygląda i smakuje wykwintnie :)

W 25 minut przygotujemy pyszny obiad, czy kolację. Jest to też stała potrawa w naszym cateringu dietetycznym FOOD HARMONY. Tajskie smaki to nasza specjalność! Na Thermodietę przenoszę część przepisów z naszej cateringowej kuchni, tak aby każdy mógł spróbować i samodzielnie je wykonać. Uwielbiam dzielić się z Wami pysznymi przepisami.

W zupie Tom Yum jak i w innych tajskich zupach jest kilka składników, które nie są najłatwiejsze do zdobycia, ale bez problemu znajdziecie je w lepiej zaopatrzonych lub dużych supermarketach na dziale ze zdrową żywnością. Warto tez poszukać w internecie, tutaj znajdziecie praktycznie wszystko: liście limonki kaffir, pastę Tom Yum i inne pasty używane w przepisach kuchni azjatyckiej.

Trawa cytrynowa jest sprzedawana w całości w laskach na dziale warzywnym w supermarketach, sklepach eko lub w sklepach azjatyckich – również już zamrożona. Ja kupuje zawsze świeżą i od razu robię zapasy. W domu kroję ją na kawałki i zamrażam. Mam ją zawsze!

Warto takie dodatki po prostu mieć w domu. Jak zobaczycie w poniższym przepisie wystarczy posiadać jeszcze w zapasie mleczko kokosowe i ulubione dodatki w postaci warzyw czy mięsa, ryb czy krewetek i taką zupę możemy przygotować zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota lub zaskoczą goście wizytą.

Danie bez glutenu, bez nabiału, może być również w opcji wege – spasuje każdemu :)

Podobają Ci się takie przepisy? Wskakuj na bloga po więcej inspiracji. Spróbuj mój popisowy makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem, czy rozgrzewający krem curry z dyni.jak-schudnac-z-thermomix

Jeżeli masz problem z układaniem menu, zacznij od naszych zdrowych i smacznych diet na Thermomix. Te 7-dniowe jadłospisy pokażą Wam, że zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, a przy okazji odkryjesz nowe smaki, przyprawy i dodatki, które mam nadzieje na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie i pomogą wykorzystać Twój Thermomix na 100%.

► DIETY ON LINE NA THERMOMIX - TUTAJ

Nie wiesz jak wykorzystać Thermomix i przy okazji zgubić kilka cm? Przeczytaj nowy wpis:

► JAK SCHUDNĄĆ Z THERMOMIX - moje sposoby na zdrowe odzywianie :)

Jeżeli chcesz kupić lub wymienić Thermomix na nowy model, napisz do nas, współpracujemy z kilkoma super przedstawicielami, którzy pokażą Wam jak zdrowo gotować z Thermomix :) >>> hello@thermodieta.pl

Wskazówki:

  1. Zupę możemy podawać z dowolnym makaronem ryżowym, z brązowego ryżu, sojowym etc.
  2. Możemy pominąć mleczko kokosowe i podać zupę w formie bulionu, tak jak na zdjęciu. Spróbuj obie wersje i zobacz którą wolisz :) Ja uwielbiam z mleczkiem kokosowym.
  3. Zupę możemy ugotować z kurczakiem i krewetkami, ale możemy również dodać kawałki ryby, czy tofu aby zrobić wersję wegetariańską.

 

 
porcja25 min
porcja4

Składniki:

Bulion lub woda - 1,5 l
Trawa cytrynowa - 2 laski
Liście limonki kaffir - 10 szt
Cebula czerwona - 120 g
Papryczka chilli - 1 szt
Makaron ryżowy - 150-200 g
Filet z piersi kurczaka (eko) - 180 g
Pieczarki - 150-200 g
Pomidorki koktajlowe - 120 g
Krewetki (najlepiej obrane) - 20 szt
Sos rybny - 120 g
Sok z limonki - 60 g
Cukier kokosowy - 1 łyżka (10 g)
Pasta Tom Yum - 1 łyżeczka (15 g)
Mleczko kokosowe - 200 g
Kolendra - 1 pęczek/ doniczka

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewamy 1,5 l bulionu lub wody. Zakładamy koszyczek.
  2. Trawę cytrynową kroimy na 3-4 kawałki, liście kaffir delikatnie szarpiemy, cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, papryczkę chilli kroimy w plasterki. Jeżeli nie chcemy aby zupa była bardzo ostra, z papryczki usuwamy pestki. Wszystko przekładamy do koszyczka, zamykamy, gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 1.
  3. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy makaron ryżowy i przygotowujemy dalej zgodnie z instrukcją na opakowania. Zazwyczaj zostawiamy na 3-5 min w goracej wodzie i odcedzamy.
  4. kurczaka kroimy na paski 2-3 cm długie, pieczarki przekrawamy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Pomidorki przekrawamy na połówki. Jeżeli są małe zostawiamy w całości.
  5. Kiedy bulion jest już ugotowany, wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki i odstawiamy na bok.
  6. Do bulionu dodajemy kurczaka, pieczarki, pomidorki, krewetki, sos rybny, sok z limonki, cukier kokosowy, pastę Tom Yum i mleczko kokosowe. Gotujemy 4 min/ 100°C/ obr. wsteczne 0,5.
  7. Do miseczek rozdzielamy makaron ryżowy, zalewamy bulionem z warzywami, kurczakiem i krewetkami. Ja zazwyczaj przelewam zupę do garnka i przy pomocy łyżki lub chochelki z dziurkami najpierw wyławiam z bulionu dodatki i rozdzielam do miseczek, później zalewam bulionem. Z koszyczka przekładamy kawałki cebuli i papryczek chilli do miseczek. Zupę podajemy posypana świeżą kolendrą.

SmacznegoJeżeli lubisz azjatyckie zupy, zobacz przepis na zupę Tom Kha i najpyszniejsze krewetki w imbirze i chilli z ryżem kokosowym :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow