DETOX JAGLANY ► nowa wersja diety już dostępna!

Lava cake, czyli fondant czekoladowy w Thermomix

dataDesery, Bezglutenowe
data09 luty 2024
Lava cake, czyli fondant czekoladowy w Thermomix

Lava cake, czyli fondant czekoladowy to przepyszny i prosty deser. Moja wersja sufletu czekoladowego jest wyjątkowa. Dlaczego? Nie zawiera glutenu i cukru :) Mimo braku tych składników, deser jest obłędny. Przepis przygotowałam na 2 porcje - świetnie sprawdzi się w Walentynki - i zajmie Ci tylko 15 minut!

Czym zastąpiłam mąkę i cukier? Co jeszcze wrzuciłam do mojego lava cake?

  • Migdały są zdrowym źródłem tłuszczów, białka i błonnika. Ich delikatny smak sprawdzi się jako składnik bezglutenowego deseru i zastąpi mąkę pszenną.
  • Ksylitol -to świeny substytut cukru, który nadaje słodycz bez zwiększania poziomu cukru we krwi. To doskonała alternatywa dla osób z ograniczeniami w spożyciu cukru.
  • Jaja to kluczowy składnik wiążący całą masę w jednolitą, puszystą konsystencję.
  • Sól wzbogaca smak deseru, wzmacniając nuty czekolady i migdałów.|
  • Czekolada to perełka tego deseru. Wybierz dobrej jakości czekoladę o wysokiej zawartości kakao, aby uzyskać intensywny smak.
  • Masło dodaje kremowej konsystencji nadając mu pożądany aksamitny smak. Posmarowanie kokilek masłem zapobiegnie przywieraniu fondanta.
  • Truskawki nadają świeżości i owocowego akcentu. Ich cierpko-słodki smak doskonale komponuje się z bogactwem czekoladowego smaku i wyrównuje słodycz deseru.
  • Sproszkowane kakao jest idealne do delikatnego, kakaowo-czekoladowego wykończenia deseru, nadając mu elegancji i dodatkowej warstwy aromatu.


    Korzystanie z wartościowych składników jest doskonałym sposobem na zdrowe i smaczne przepisy. Przetestuj przepis na lava cake w Thermomix i ciesz się smakiem ekspresowego deseru. Smacznego!

Lava Cake - przepis:

porcja15 min
porcja2

Składniki:

Migdały ( blanszowane lub płatki) - 30 g
Jajka - 2 szt
Ksylitol - 30 g
Sól - szczypta
Czekolada - 100 g
Masło - 50 g
Truskawki - do podania
Kakao - do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra-dół.
  2. Do naczynia miksującego wsypujemy migdały i mielimy je 10s/obr.10. Odkładamy do miseczki.
  3. Naczynie opłukujemy i osuszamy dokładnie ściereczką.
  4. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Żółtka odkładamy do osobnej miseczki. Białka umieszczamy w naczyniu miksującym.
  5. Do białek dodajemy ksylitol i szczyptę soli. Zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3,5.
  6. Ubite białka odkładamy do czystej miseczki.
  7. Do naczynia miksującego wkładamy 80 g czekolady. Siekamy 10s/obr.8. Ściągamy na dno kopystką.
  8. Dodajmy masło i rozpuszczamy 3 min/80 stopni/ obr.0,5. Ściągamy na dno kopystką.
  9. Dodajemy zmielone migdały i żółtka i mieszamy 10s/obr.3.
  10. Dodajemy pianę z białek i mieszamy 10s/obr. wsteczne 3. Jeśli białka zostaną na nożach mieszamy dodatkowo kopystką.
  11. Masę przelewamy do dokładnie wysmarowanych masłem kokilek. Do każdej dodatkowo wkładamy po jednej kostce czekolady, którą nam została. Pieczemy 8 minut. 
  12. Po upieczeniu odkładamy na parę minut. Myjemy truskawki i kroimy dowolnie.
  13. Na talerzyk wykładamy suflet - „do góry nogami”, stukając o boki i dno kokilki. ( można zostawić też w kokilce)
  14. Posypujemy kakao i ozdabiamy truskawkami. Jemy w na ciepło w miłym towarzystwie.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow