Jednodniowy darmowy jadłospis - post warzywno-owocowy na Thermomix
W końcu pojawił się post warzywno-owocowy na Thermomix. Z waszych informacji i zapytań to dieta którą mnóstwo z Was była zainteresowana i otrzymaliśmy najwiećej próśb o przygotowanie takiego przykładnowego jadłospisu. Dieta jest już w naszym sklepie :) Testowałam dla Was wiele przepisów i wybrałam te, które najbardziej mi smakowały, a przy tym były łatwe w przygotowaniu w Thermomix lub z jego częściowym użycie. Efekty są znakomite. Mnóstwo energii, lepsze sampopczucie, lepszy sen, piękna cera, brak celulitu;) i przy okazji kilka kg w dół. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą TUTAJ.
Jak wygląda post warzywno-owocowy na THERMOMIX?
- Nasze diety są to diety on line do których po zakupie otrzymujesz nieograniczony dostęp na Swoim koncie po zalogowaniu na naszej stronie.
- Po zakupie otrzymujesz dostęp do diety on line, listę zakupów, planner i menu do pobrania oraz do druku.
- 7 dniowy plan posiłków warzywno-owocowych
- Kaloryczność 500-600 kcal/ dzień
- 4 posiłki dziennie, czasem dwudaniowe plus zakwas buraczany i napoje
- Część z nich powtarza się na 2 dni dla ułatwienia organizacji i zaoszczędzenia czasu
- Pyszne i proste przepisy na Thermomix
- W większości przepisy są całkowicie przystosowane na Thermomix, ale w diecie też okazjonalnie używamy piekarnika, garnków, deski do krojeniu, miski do mieszania etc.
Sprawdź poniżej nasz przykładowy jednodniowy jadłospis. W razie pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.
Zapraszamy również do dołączenia do naszej grupy na Facebooku – Thermodieta- diety na Thermomix W grupie moc! :)
START DNIA: Filiżanka zakwasu buraczanego + herbata z rumianku z cytryną.
ŚNIADANIE: Surówka z pomidorów papryki, ogórka kiszonego i kurkumy
Wskazówka:
- Zakwas buraczany możemy wzbogacić ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
Czas przygotowania: 1 min
Kcal: 135 | B: 1,7 g | T: 0,6 g | W: 23,7 g
Składniki (1 porcja):
- Pomidor – 130 g
- Papryka czerwona – 150 g
- Ogórek małosolny –150 g
- Cytryna – 1/4 sztuki (20 g)
- Kurkuma - 1/2 łyżeczki
- Sól ziołowa – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego przekładamy warzywa pokrojone na kawałki, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy przyprawy. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5.
II ŚNIADANIE: Lemoniada z grejpfruta i mięty
Czas przygotowania: 1 min
Kcal: 99 | B: 1,7 g | T: 0,6 g | W: 21,7 g
Składniki na lemoniadę (1 porcja):
- Grejpfrut czerwony (obrany) – 250 g
- Mięta świeża – 3-4 listki
- Limonka – 1/2 sztuki (25 g)
- Kostki lodu – 7-8 sztuk
Przygotowanie:
- Grejpfruta filetujemy (obieramy przy pomocy noża usuwając białe części - one nadają goryczy).
- Przekładamy do naczynia miksującego.
- Dodajemy kostki lodu, miętę i sok wyciśnięty z limonki. Miksujemy 20 s/ obr. 10.
- Przelewamy do szklanki, możemy dodać kilka kostek lodu.
OBIAD: Carpaccio z buraka z pieprzem cytrynowym i musem z selera
Czas przygotowania: 30 min
Kcal: 128 | B: 4,8 g | T: 1,1 g | W: 24,9 g
Składniki (1 porcja):
- Buraki (obrane) – 150 g
- Seler (obrany) – 60 g
- Gałka muszkatołowa – 2-3 szczypty
- Jabłko – 85 g
- Kiełki (lucerny/ brokuła) – 1 łyżka
- Cytryna – 1/4 sztuki – 20 g
- Pieprz cytrynowy – 2-3 szczypty
Przygotowanie:
- Burak kroimy na cienkie plasterki, seler w drobną kostkę.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę. W dolnej części umieszczamy buraki w plastrach, w górnej seler. Gotujemy na parze 25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Ściągamy Varomę, Wylewamy wodę.
- Do naczynia miksującego przekładamy seler, miksujemy 3 s/ obr. 6. Dodajemy 50 ml wody, gałkę muszkatołową i sól. Miksujemy ponownie 2-3 s/ obr. 10. Ponieważ ilość selera jest mała, powtarzamy czynność 4-5 razy aż do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody.
- Buraki układamy na talerzu, jabłko kroimy w plasterki i przekładamy na zmianę z burakiem. Posypujemy kiełkami, skrapiamy cytryną .
- Obok wykładamy mus z selera. Całość przyprawiamy pieprzem cytrynowym.
KOLACJA: Prosty krem brokułowo-cebulowy + kanapeczki z kalarepy
Wskazówka:
- Drugą połowę zupy wykorzystujemy jutro na obiad.
- Kanapeczki z kalarepy są świetną i szybką przekąską, która idealnie nadaje się w momentach kryzysowych diety. Możemy je śmiało dodać do jadłospisu w kolejnych dniach, kiedy poczujecie głód.
Czas przygotowania: 22 min
Kcal: 140 | B: 11,5 g | T: 1,8 g | W: 19,7 g
Składniki na krem brokułowo-cebulowy (2 porcje) :
- Cebula – 250 g
- Brokuł – 370 g
- Woda – 600 g
- Sól himalajska – 1 łyżeczka (5 g)
- Czosnek – 1 ząbek – 5 g
- Natka pietruszki – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
- Dodajemy różyczki brokułu, wodę i sól himalajską. Gotujemy 20 min/ 100°C/ obr. 1.
- Dodajemy ząbek czosnku. Miksujemy 30 s/ obr. 10.
- Podajemy posypane natką pietruszki.
Składniki na kanapeczki z kalarepy (1 porcja):
- Kalarepa – 120 g
- Pomidor – 80 g
- Kiełki (lucerny/brokuła) – 1 łyżka (10 g)
- Sól himalajska lub sól czarna – do smaku
Przygotowanie:
- Kalarepę obieramy i kroimy na 0,5 cm plastry.
- Na plaster kalarepy kładziemy plaster pomidora, posypujemy kiełkami i solą.
Podsumowanie dnia:
Energia [kcal] |
Białko [g] |
Tłuszcz [g] |
Węglowodany ogółem [g] |
502 |
25,0 |
4,8 g |
90,0 |
WAŻNE: Dieta ma charakter jedynie informacyjny i nie może być traktowana jako porada medyczna ani zastępować konsultacji lekarskiej. Potrzeby żywieniowe poszczególnych osób są różne i zależą od wieku, płci, zdrowia i dotychczasowego stylu odżywiania. Dieta nie uwzględnia indywidualnych predyspozycji, problemów zdrowotnych, zapotrzebowania czy nietolerancji pokarmowych. Pamiętajcie więc o konieczności monitorowania badań i opiece lekarza.
Pełny 7-dniowy jadłospis postu warzywno-owocowego znajdziesz w naszym sklepie TUTAJ.
Smacznego!
Magda i Kasia :)
Jeżlei nie masz czasu gotować post warzywno-owocowy możesz zamówić w naszym Cateringu Dietetycznym Food Harmony. Zestaw świeżych i gotowych posiłków warzywno-owocowych dojedzie prosto pod Twoje drzwi :)