Jak zrobić żółtą pastę curry w Thermomix?
Żółta pasta curry w Thermomix
Kolejny przepis, który udowadnia, że w Thermomix można zrobić wszystko, a nawet pastę curry. Wymaga kilku mniej standardowych ilości składników, ale dzięki temu wydobywa się najlepszy smak, a przy tym pobudzi waszą wyobraźnię w kuchni. Najczęściej spotykane w sklepach pasty curry to żółta, czerwona i zielona. Różnią się od siebie smakiem i ostrością. Dziś zrobimy razem żółtą pastę curry :) Jest najbardziej uniwersalna. Możemy ją użyć do klasycznego curry z mleczkiem kokosowym, możemy marynować mięso, tofu, dodać do zup, sosów. Niewielka ilość pasty, nadaje wspaniały aromat.
Dodatkowo składniki zawarte w pascie curry to wspaniałe superfoods o niesamowitych właściwościach podnoszących odporność i z mnóstwem przeciwutleniaczy. Imbir skutecznie działa na przeziębienie, łagodzi ból gardła, działa przeciwzapalnie, poprawia krążenie, wspiera odchudzanie i poprawia trawienie. Czosnek to naturalny antybiotyk. Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne i efektywnie walczy z różnymi typami bakterii oraz wirusów, pozytywnie wpływa na układ trawienny i ma działąnie antyrakowe i wspomaga pracę mózgu.
Papryczki chilli zawierają duże ilości witaminy C, A i B6, potas, mangan, magnez i żelazo. . Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według badań działa antybakteryjne, antynowotworowo, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo.
Kurkuma, imbir i papryczki chilli to produkty SIRTUINOWE. Ostatnio bardzo dużo piszecie na temat diety SIRT, więc ta pasta to wspaniałe uzupełnienie lub wzbogacenie swojej diety w produkty sirtuinowe :) A przy okazji uchyle rąbka tajemnicy - szykuję dla Was dietę Sirt - pierwsze dwa etapy :)
W naszych dietach na THERMOMIX znajdziecie mnóstwo przepisów podnoszących odporność i wspierających jelita. Nie używamy białego cukru, a większość diet jest bez glutenu i nabiału. Pełną ofertę znajdziesz poniżej:
DIETY NA THERMOMIX - TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Najpierw obieramy czosnek w Thermomix. Do naczynia miksującego przekładamy nie obrane ząbki czosnku. Obieramy 15 s/ obr. wsteczne 4. Wyjmujemy skórki.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy 1 min/ obr. 9. Zgarniamy kopystką ze ścianek.
- Dusimy 8 min/ Varoma/ obr. 1 bez miarki.
- Czekamy aż przestygnie, przekładamy do słoiczka. Trzymamy do tygodnia w lodówce lub mrozimy (najlepiej w mniejszych porcjach, tak aby można było użyć jednorazowo np. do curry).