Jak zrobić żółtą pastę curry w Thermomix?

Jak zrobić żółtą pastę curry w Thermomix?
banner

Żółta pasta curry w Thermomix

Kolejny przepis, który udowadnia, że w Thermomix można zrobić wszystko, a nawet pastę curry. Wymaga kilku mniej standardowych ilości składników, ale dzięki temu wydobywa się najlepszy smak, a przy tym pobudzi waszą wyobraźnię w kuchni.  Najczęściej spotykane w sklepach pasty curry to żółta, czerwona i zielona. Różnią się od siebie smakiem i ostrością. Dziś zrobimy razem żółtą pastę curry :) Jest najbardziej uniwersalna. Możemy ją użyć do klasycznego curry z mleczkiem kokosowym, możemy marynować mięso, tofu, dodać do zup, sosów. Niewielka ilość pasty, nadaje wspaniały aromat. 

Dodatkowo składniki zawarte w pascie curry to wspaniałe superfoods o niesamowitych właściwościach podnoszących odporność i z mnóstwem przeciwutleniaczy. Imbir skutecznie działa na przeziębienie, łagodzi ból gardła, działa przeciwzapalnie, poprawia krążenie, wspiera odchudzanie i poprawia trawienie. Czosnek to naturalny antybiotyk. Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne i efektywnie walczy z różnymi typami bakterii oraz wirusów, pozytywnie wpływa na układ trawienny i ma działąnie antyrakowe i wspomaga pracę mózgu. 

Papryczki chilli zawierają duże ilości witaminy C, A i B6, potas, mangan, magnez i żelazo. . Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według badań działa antybakteryjne, antynowotworowo, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo.

Kurkuma, imbir i papryczki chilli to produkty SIRTUINOWE. Ostatnio bardzo dużo piszecie na temat diety SIRT, więc ta pasta to wspaniałe uzupełnienie lub wzbogacenie swojej diety w produkty sirtuinowe :) A przy okazji uchyle rąbka tajemnicy - szykuję dla Was dietę Sirt - pierwsze dwa etapy :)

W naszych dietach na THERMOMIX znajdziecie mnóstwo przepisów podnoszących odporność i wspierających jelita. Nie używamy białego cukru, a większość diet jest bez glutenu i nabiału. Pełną ofertę znajdziesz poniżej:

DIETY NA THERMOMIX - TUTAJ

 

porcja10 min
porcja15

Składniki:

Czosnek (nie obrany) - 50 g
Cebula brązowa/ szalotka (obrana i pokrojona w ćwiartki) - 270 g
Imbir korzeń (obrany) - 30 g
Papryczka chilli (bez pestek) - 20 g
Goździki - 2 sztuki
Trawa cytrynowa - 1 laska
Limonka - sok z 1/2 sztuki
Cukier kokosowy - 30 g
Kurkuma - 1 łyżeczka
Kolendra (ziarna lub mielona) - 1/2 łyżeczki
Sos rybny - 30 g
Olej rzepakowy - 60 g
Woda - 30 g
Sól himalajska - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Najpierw obieramy czosnek w Thermomix. Do naczynia miksującego przekładamy nie obrane ząbki czosnku. Obieramy 15 s/ obr. wsteczne 4. Wyjmujemy skórki. 
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy 1 min/ obr. 9. Zgarniamy kopystką ze ścianek. 
  3. Dusimy 8 min/ Varoma/ obr. 1 bez miarki.
  4. Czekamy aż przestygnie, przekładamy do słoiczka. Trzymamy do tygodnia w lodówce lub mrozimy (najlepiej w mniejszych porcjach, tak aby można było użyć jednorazowo np. do curry).
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow