Gofry Thermomix - przepis na bezglutenowe gofry
Gofry Thermomix przepis
Gofry, goferki jak ja je kocham :) ten przepis to naprawdę cudo. Miękkie, chrupiące, puszyste gofry na Thermomix w całości wykonane z batatów, jajek i mąki bezglutenowej. W towarzystwie awokado, pomidorów i jajka to zdecydowanie moje ulubione połączenie. I odkąd mam parę pomysłów jak zrobić pyszne gofry na Thermomix, są one stałym śniadaniem w moim domu. Jest to świetna alternatywa dla pieczywa, zwłaszcza bezglutenowego. Możemy szybko przygotować taką fit kanapkę, nie czekając, aż chleb wyrośnie i upiecze się. Śniadanie w 15 minut gotowe.
Taki gofr pysznie smakuje również z guacamole. Przepis znajdziesz TUTAJ.
A przy okazji bezglutenowych wypieków na śniadanie mam jeszcze takie dwie propozycje :) Chlebek czosnkowo-rozmarynowy Paleo bez glutenu, bez nabiału i Owsiane muffinki z borówkami na Thermomix
Dlaczego warto jeść bataty?
- To bardzo dobre źródło węglowodanów, również w okresie treningowym.
- Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, dlatego mogą być alternatywą dla diabetyków.
- Są skarbnicą beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza.
- Zawierają witaminy: C, E, żelazo i fosfor.
- Podnoszą odporność.
- Mają właściwości przeciwzapalne.
- Są lekkostrawne, korzystnie wpływają na jelita i żołądek.
No to zabieramy się do robienia gofrów:)
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy obrane i pokrojone w kostkę bataty. Rozdrabniamy 6 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Rozdrabniamy ponownie 5 s/ obr. 5.
- Dodajemy jajka, mleko roślinne, olej kokosowy. Mieszamy 20 s/ obr. 2,5.
- Dodajemy mąkę ryżową i gryczaną, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy 1 min/ obr. 3.
- Rozgrzaną gofrownicę możemy delikatnie natłuścić pędzelkiem. Wylewamy ciasto na gofry. Pieczemy ok. 11-12 min w zależności od gofrownicy i jej mocy. Gofry mają być rumiane i lekko chrupiące na zewnątrz.
- W międzyczasie naczynie miksujące myjemy, wlewamy 500 ml wody, zamykamy, gotujemy wodę 4 min/ 100°C/ obr. 1.
- Na górnej przystawce Varoma wykładamy papier do pieczenia, tak aby boki wystawały poza Varomę. Wbijamy jaja. Zakładamy Varomę na naczynie miksujące, gotujemy na parze 5 min/ Varoma/ obr. 1. W zależności od wielkości jajek mogą być bardziej lu mniej ścięte. Jeżeli są zbyt płynne według Ciebie, gotuje dodatkową minutę lub zostaw pod przykrywką chwilę, aż zetną się bardziej.
- W międzyczasie kroimy awokado i pomidora w plasterki.
- Na gofra układamy awokado, pomidory, jajo sadzone. Doprawiamy solą pieprzem i chili. Można dodać domowy majonez lub polać wegańskim sosem serowym. Ja lubię jeszcze dodać ogórka kiszonego :)
SMACZNEGO.