Ekspresowy makaron z krewetkami
Ekspresowy makaron z krewetkami
Kto nie kocha obiadów w 15 minut? Ten zajmuję jeszcze mniej czasu! Gdyby tylko nie trzeba było czekać na ugotownie makaronu... ;) Kilka składników i awaryjny, ciepły posiłek gotowy! A jaki pyszny !!!
Na czarną godzinę zawsze trzymam krewetki w zamrażarce. Jeśli potrzebuję użyć ich szybko, zalewam je na chwilkę wrzątkiem i przepłukuje zimną wodą, obieram z pancerzyka, ogonki zostawiam :)
Resztę składników zawsze mam w kuchni - pomidory, pietruszka , cebula, czosnek to podstawa mojej kuchni. Makaron jemy bardzo często - to najbardziej ekspresowy dodatek, pasuje do wszystkiego, więc nie może go zabraknąć w domu.
Przepis możecie dowolnie modyfikować - warzywa, mięso, grzyby - do makaronu pasuje wszystko!
Jeśli nie znacie jeszcze CHIŃSKIEGO MAKARONU koniecznie wypróbujcie! To równie błyskawiczny przepis na naszym blogu.
Po więcej ekpresowych przepisów zapraszam do naszych DAŃ W 15 MINUT.
Składniki:
Przygotowanie
- Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego wrzucamy pietruszkę. Siekamy 3s/obr.8. Odkładamy na bok do miseczki
- Cebulę pokrojoną w ćwiartki razem z papryczką chilli i czosnkiem siekamy 5s/obr.5.
- Zgarniamy kopystką na spód naczynia, wlewamy oliwę i dusimy 4 min/120/obr.wsteczne 0,5.
- Dodajemy krewetki i smażymy 5 min/120/ obr. wsteczne 0,5.
- W międzyczasie kroimy pomidora w półćwiartki.
- Do naczynia miksującego dodajemy pomidora, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, opcjonalnie śmietankę.
- Dusimy 2min/120/obr. wsteczne 0,5.
- Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy 1 min/120/obr.wsteczne 1.