Ekspresowy makaron z krewetkami

Ekspresowy makaron z krewetkami
banner

Ekspresowy makaron z krewetkami

Kto nie kocha obiadów w 15 minut? Ten zajmuję jeszcze mniej czasu! Gdyby tylko nie trzeba było czekać na ugotownie makaronu... ;) Kilka składników i awaryjny, ciepły posiłek gotowy! A jaki pyszny !!!

Na czarną godzinę zawsze trzymam krewetki w zamrażarce. Jeśli potrzebuję użyć ich szybko, zalewam je na chwilkę wrzątkiem i przepłukuje zimną wodą, obieram z pancerzyka, ogonki zostawiam :) 

Resztę składników zawsze mam w kuchni - pomidory, pietruszka , cebula, czosnek to podstawa mojej kuchni. Makaron jemy bardzo często - to najbardziej ekspresowy dodatek, pasuje do wszystkiego, więc nie może go zabraknąć w domu. 

Przepis możecie dowolnie modyfikować - warzywa, mięso, grzyby - do makaronu pasuje wszystko! 

Jeśli nie znacie jeszcze CHIŃSKIEGO MAKARONU koniecznie wypróbujcie! To równie błyskawiczny przepis na naszym blogu.

Po więcej ekpresowych przepisów zapraszam do naszych DAŃ W 15 MINUT.

porcja15 min
porcja2

Składniki:

Makaron bezglutenowy typu spaghetti - 100 g
Natka pietruszki - 15 g ( garść)
Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
Papryczka chilli - 1/2 sztuki
Czosnek - 10 g (2 ząbki)
Oliwa z oliwek - 10 g
Krewetki (oczyszczone) - 200 g
Pomidor malinowy - 200 g ( 1 duża sztuka)
Śmietanka wegańska (opcjonalnie) - 50 g
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Do naczynia miksującego wrzucamy pietruszkę. Siekamy 3s/obr.8. Odkładamy na bok do miseczki
  3. Cebulę pokrojoną w ćwiartki razem z papryczką chilli i czosnkiem siekamy  5s/obr.5.
  4. Zgarniamy kopystką na spód naczynia, wlewamy oliwę i dusimy 4 min/120/obr.wsteczne 0,5.
  5. Dodajemy krewetki i smażymy 5 min/120/ obr. wsteczne 0,5.
  6. W międzyczasie kroimy pomidora w półćwiartki.
  7. Do naczynia miksującego dodajemy pomidora, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, opcjonalnie śmietankę. 
  8. Dusimy 2min/120/obr. wsteczne 0,5.
  9. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy 1 min/120/obr.wsteczne 1.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2024-07-18 10:06:16
W punkcie 3. Dopisuje. Dziękuje za czujność i info i życzę smacznego :)
komentarz
Malwina2024-07-17 18:04:36
A gdzie informacja o czosnku? Co z nim zrobic?
komentarz
Thermodieta2022-02-04 16:07:31
Do tego typu makaronu używam kukurydziany albo kukurydziano-ryżowy i kupuję gdzie znajdę :) są ok, nie idealne :) super są makarony z czerwonego czy brązowego ryżu, są trochę droższe, ale pyszne. I w dobry jest również makaron z czerwonej soczewicy, znajdziesz go w podstawowych supermarketach :)
komentarz
Oliwia2022-02-04 07:54:39
Czy masz jakiś sprawdzony makaron bezglutenowy? Niestety jeszcze nie znalazłam swojego ideału ????????‍♀️
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow