Dieta SIRTFOOD w praktyce

Domowe paluszki rybne na Thermomix - Fish Fingers bez glutenu

Domowe paluszki rybne na Thermomix - Fish Fingers bez glutenu
banner

Pomysł na obiad bez glutenu - dla dzieci dla dorosłych

Obiady bezglutenowe mogą być wyzwaniem, ale nie dla nas. W tym temacie specjalizujemy się od dawna i mamy dziś dla was pyszną propozycję paluszków z dorsza w bezglutenowej panierce, którą przygotujesz w mig w Thermomix. Domowy zdrowy fast food który kochają wszystkie dzieciaki. Zamiast dorsza możemy użyć innej ryby lub filecików z kurczaka lub indyka. Paierka nadaje się również do obtoczenia sznycelków. Na blogu znajdziecie również pyszną KETO PANIERKĘ wykonaną w całości z ziaren i orzechów.

Przepisy na Thermomix to nasza specjalność.

Znajdziesz tutaj  DIETĘ FIT NA THERMOMIX - idealny start dla każdego kto chce zdrowo odżywiać się na codzień.

JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS DO TEJ DIETY znajdziesz TUTAJ

Dla fanów zdrowych słodkości też coś mamy. ZDROWE DESERY NA THERMOMIX.

Znajdziecie tu pomysły na muffinki, gofry,  fit ciasta, zdrowe zamienniki sklepowych słodyczy, przepis na najlepszą domową nutellę, ferrero rocher, ciasta, puddingi i kulki mocy. Palce lizać - a wszystko bez glutenu, nabiału i cukru, dla alergików, dla fanów zdrowej kuchni na Thermomix.

WSKAZÓWKA:

  1. Polecam kupować ekologiczne płatki kukurydziane, nie zawierają cukru i zbędnych niezdrowych dodatków.
  2. Panierkę można przygotować od razu w większej ilości i przechowywać w suchyn słoiku.
  3. Panierka idealnie nadaje się do obtoczenia ryb, kurczaka, indyka, sznycelków czy nawet warzyw.

 

porcja15 min
porcja2

Składniki:

Płatki kukurydziane (eko) - 50 g
Siemię lniane - 1 łyżeczka (5 g)
Przyprawa curry lub gyros - 1 łyżeczka (5 g)
Sól himalajska - 1/2 łyżeczki (3 g)
Polędwica z dorsza - 250 g
Mąka gryczana - do obtoczenia ryby
Jaja kurze - 1/2 sztuki
Olej rzepakowy - do smażenia

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy płatki kukurydziane, siemię lniane, sól, przyprawy. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Przekładamy na talerz.
  2. Do naczynia miksującego wbijamy jajka. Mieszamy 10 s/ obr. 5. Wylewamy do miseczki.
  3. Polędwicę z dorsza kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Na kolejny talerz wysypujemy mąkę gryczaną.
  5. Polędwiczki z dorsza obtaczamy najpierw w mące gryczanej, następnie w jajku i na koniec w panierce kukurydzianej.
  6. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  7. Jeżeli zostanie reszta panierki, przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy do miesiąca.

Zobacz również kolejny przepis na obiad bezglutenowy na Thermomix gotowy w 15 minut: Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2020-10-09 17:06:56
Super że do nas trafiłaś :) znajdziesz tu sporo fajnych inspiracji na dania bez glutenu i nabiału :) dla dzieciaków tez jest osobna zakładka :) i bedzie na pewno więcej :)
komentarz
Paula2020-10-08 15:09:54
Cześć ???? jeszcze nic nie gotowałam z Waszych przepisów, bo dopiero wczoraj wieczorem przypadkiem na nią wpadłam, ale juz wiem, że będę próbować! ???? Termomix mam od niedawna i po euforii pierwszych dni przyszły wątpliwości: czy aby faktycznie jest zdrowiej jeśli wszędzie pełno pszennego pieczywa i nabiału?! (Dodam, że w domu jest mały alergik, więc nabiał i gluten jest na cenzurowanym.) Na szczęście są takie strony i takie blogi jak Wasz ????, które pokazują "jasną stronę" TM. ???? Dzięki!
komentarz
Magda2020-09-03 06:19:02
Dziękujemy bardzo za tak miłe słowa i zapraszamy do testowania przepisów i dzielenia się opiniami :)
komentarz
Ejo, Joanka2020-08-13 15:37:46
Przepisy nieziemskie, już mi pachnie takie jedzonko. Mniam, pozdrawiam serdecznie☺️
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow