Dieta SIRTFOOD w praktyce

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - Detoks jaglany na Thermomix

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - Detoks jaglany na Thermomix
banner

Kasza jaglana - skarbnica zdrowia

Pyszny i prosty obiad na Thermomix, który zapowiada nasz Detoks Jaglany - nową dietę na Thermomix, która ma za zadanie oczyścić i wzmocnić nasz organizm jak również podnieść odporność. Więcej informacji znajdziesz TUTAJ. O zaletach kaszy jaglanej każdy na pewno słyszał, dlatego warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu.

  • Jest skarbnicą witamin z grupy B, żelaza, miedzi, witaminy E i lecytyny
  • Ma mało skrobi a dużo przyswajalnego białka
  • Nie zawiera glutenu
  • Jest lekkostrawna
  • Ma właściwości antywirusowe
  • Ma działanie zasadotwórcze - odgrywa dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
  • Zawiera krzemionkę, wpływającą korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami to pyszny i prosty pomysł na bezglutenowy wegański obiad. Dla zdrowia można je podać w towarzystwie kiszonej kapusty :) Ja uwielbiam podawać ją z wegańskim sosem serowym od którego jestem całkowicie uzależniona :) A te smakołyki ze zdjęć poniżej to przepisy z detoksu jaglanego na Thermomix.

porcja60 min
porcja1

Składniki:

Kasza jaglana - 60 g
Pieczarki - 200 g
Cebula - 100 g
Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Oliwa z oliwek extra virgin - 10 g
Płatki drożdżowe - 1 łyżka (10 g)
Sól himalajska - 1/2 łyżeczki (3 g)
Oregano suszone - 1 szczypta
Pieprz - 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody, zakładamy koszyczek, wkładamy kaszę jaglaną. Gotujemy 12 min/ 100°C/ obr. 4. Wodę wylewamy, płuczemy naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy pieczarki, rozdrabniamy 3 s/ obr. 4. Przekładamy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Dodajemy oliwę, dusimy 2 min/ 120°C/ obr. 1,5.
  4. Dodajemy pieczarki, dusimy bez przykrywki 5 min/ 100°C/ obr. wsteczne 1,5.
  5. Dodajemy kaszę jaglaną, płatki drożdżowe, sól, oregano, pieprz. Mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
  6. Odstawiamy na 5-10 minut do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  7. Cukinię przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek.
  8. Cukinię faszerujemy i pieczemy na papierze do pieczenia ok. 35-40 minut. 

SMACZNEGO!

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow