Darmowy e-book ► Świąteczne Słodkości na Thermomix 🎄

Ciasto marchewkowe na Thermomix - bezglutenowe

Ciasto marchewkowe na Thermomix - bezglutenowe

Ciasto marchewkowe na Thermomix to jedno z najczęściej wykonywanych przeze mnie ciast. Mam na nie kilka przepisów :) Ten dla każdego na diecie bez glutenu. Zdrowe ciacho, które możemy jeść bezkarnie:) Marchewki to wspaniałe źródło beta karotenu, mąka gryczana i owsiana to również bomba składników odżywczych, a samo ciasto marchewkowe posłodzimy erytrolem lub ksylitolem - zdrowym zamiennikiem cukru.

Do ciasta marchewkowego na Thermomix  możemy użyć dowolnych orzechów. Możemy również użyć samej mąki gryczanej lub zamienić na orkiszową. Ciasto możemy posypać domowym cukrem waniliowym z ksylitolu  lub też polać syropem klonowym od którego jestem uzależniona :) 

Jeżeli jesteście fanami ciast bezglutenowych przygotowałam też dla Was bezglutenowy migdałowy tort z truskawkami na Thermomix! Zobaczcie jak pięknie wygląda :) smakuje równie pysznie!

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja29 min
porcja10

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane. Miksujemy 10 s/ obr. 10. Mąkę przesypujemy do miseczki, odstawiamy na bok.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy orzechy, miksujemy 4 s/ obr. 8. Przesypujemy do osobnej miseczki.
  4. Do naczynia miksującego przekładamy obraną i pokrojoną w kawałki marchew, miksujemy 6 s/ obr. 6. Przekładamy do miseczki z orzechami.
  5. Zakładamy motylek, wbijamy jajka, dodajemy olej  i erytrol. Ubijamy 2 min/ obr. 3.
  6. Wyjmujemy motylek. Dodajemy marchew i orzechy, mieszamy 30 s/ obr. 3.
  7. Dodajemy mąkę gryczaną, owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy 30 s/ obr. 3.
  8. Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę.
  9. Pieczemy 25 - 30 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy, czekamy aż całkowicie przestygnie.

Przed podaniem możemy posypać Domowym cukrem waniliowym z ksylitolu :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2022-04-14 18:03:11
Witaj Gosia, nigdy nie próbowałam z cukrem kokosowym, proporcje musisz ustalić metodą prób i błędów, lecz polecam erytrytol w zamian :)
komentarz
Gosia2022-04-14 14:30:55
Czy ksylitol mogę zastąpić cukrem kokosowym , jeśli można to w jakich proporcjach?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow