Ciasto marchewkowe na Thermomix - bezglutenowe
Ciasto marchewkowe na Thermomix to jedno z najczęściej wykonywanych przeze mnie ciast. Mam na nie kilka przepisów :) Ten dla każdego na diecie bez glutenu. Zdrowe ciacho, które możemy jeść bezkarnie:) Marchewki to wspaniałe źródło beta karotenu, mąka gryczana i owsiana to również bomba składników odżywczych, a samo ciasto marchewkowe posłodzimy erytrolem lub ksylitolem - zdrowym zamiennikiem cukru.
Do ciasta marchewkowego na Thermomix możemy użyć dowolnych orzechów. Możemy również użyć samej mąki gryczanej lub zamienić na orkiszową. Ciasto możemy posypać domowym cukrem waniliowym z ksylitolu lub też polać syropem klonowym od którego jestem uzależniona :)
Jeżeli jesteście fanami ciast bezglutenowych przygotowałam też dla Was bezglutenowy migdałowy tort z truskawkami na Thermomix! Zobaczcie jak pięknie wygląda :) smakuje równie pysznie!
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ


Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
- Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane. Miksujemy 10 s/ obr. 10. Mąkę przesypujemy do miseczki, odstawiamy na bok.
- Do naczynia miksującego przekładamy orzechy, miksujemy 4 s/ obr. 8. Przesypujemy do osobnej miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną i pokrojoną w kawałki marchew, miksujemy 6 s/ obr. 6. Przekładamy do miseczki z orzechami.
- Zakładamy motylek, wbijamy jajka, dodajemy olej i erytrol. Ubijamy 2 min/ obr. 3.
- Wyjmujemy motylek. Dodajemy marchew i orzechy, mieszamy 30 s/ obr. 3.
- Dodajemy mąkę gryczaną, owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy 30 s/ obr. 3.
- Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę.
- Pieczemy 25 - 30 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy, czekamy aż całkowicie przestygnie.
Przed podaniem możemy posypać Domowym cukrem waniliowym z ksylitolu :)