Chrupiąca granola z bakaliami
Bogata w bakalie granola to świetny sposób na pyszne śniadanie lub deser. Wypełniona po brzegi suszonymi owocami i orzechami, szybko doda Ci energi i zaspokoi ochotę na słodkości. Wystraczy miseczka jogurtu kokosowego, garść chrupiącej posypki i posiłek gotowy!
Zalety bakalii w diecie
- Są świetnym zamiennikiem słodyczy. Doskonale sprawdzą się dla osób dbających o linię.
- Stanowią źródło błonnika, który pomaga regulować pracę jelit i dobrze wpływa na proces odchudzania.
- Są bogatym źródłem składników odżywczych w tym: zdrowych tłuszczów nienasyconych, antyoksydantów, kwasu foliowego, witaminy E, A, witamin z grupy B, magnezu i potasu.
- Wspomagają koncentrację i pamięć, są szczególnie polecane dla dzieci, uczniów, kobiet ciężarnych oraz seniorów.
- Spożywanie orzechów obniża cholesterol, duża zawartość sodu obniża ciśnienie
- Uzupełniają nieodbory wapnia w kościach
Uwaga
- Nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę oraz insulinooporność, ze względu na wysoką zawartość cukru.
Jak przechowywać bakalie?
Bakalie powinno się przechowywać się w suchych i ciemnych miejsach - szczelnie zamknięte. Orzechy nie dokładnie zamknięte, tracą cenne kwasy omega i jełczeją. Wilgotne bakalie np. śliwki, morele należy po otwarciu trzymać w lodówce, by dłużej zachowały swoją świeżość.
Moje sposoby na szybkie przekąski z bakaliami
- Daktyle posmarowane masłem orzechowym, polecam daktyle (jak i inne suszone owoce) uwodnione, są bardziej wilgotne i smaczne.
- Granola dodana do jogurtu lub mleka roślinnego.
- Lody z mrożonych bananów i ziaren wanilii, posypane mieszanką bakalii, można dodać kilka kropel rumu dla aromatu - takie domowe lody o smaku malagi ;)
Wskazówki:- Granola po upieczeniu jest miękka, by zrobiła się chrupiąca, odłóż ją do całkowitego ostygnięcia.
- Granolę możesz podać z dowolnym jogurtem, smoothie, mlekiem. Pięknie wygląda też jako dekoracja w deserach w słoiczkach.
- Do posiłku warto dorzucić garść świeżych owoców :)
- Granolę możemy przechowywać kilka tygodni.
To może Cie zainteresować !
Jeśli lubisz czekoladowy smak granoli zapraszam Cię do naszej diety SIRT etap III - znajdziesz tam przepis na przepyszną wersję kakaowo-gryczaną.
Co to jest i na czym polega dieta SIRT? Wskakuj do wpisu o ZASADACH SIRTA.
Jeżeli masz problem z układaniem menu, zacznij od naszych zdrowych i smacznych diet na Thermomix. Te 7-dniowe jadłospisy pokażą Wam, że zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, a przy okazji odkryjesz nowe smaki, przyprawy i dodatki, które mam nadzieje na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie i pomogą wykorzystać Twój Thermomix na 100%.
► DIETY ON LINE NA THERMOMIX - TUTAJ
► SZUKASZ SZYBKICH EFEKTÓW - zapraszam do nowego programu PŁASKI BRZUCH W 5 DNI
Składniki:
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik 170°C góra-dół.
- Do naczynia miksującego wkładamy orzechy. Siekamy 5s/obr.4. Przekładamy je do miseczki.
- Do naczynia miksującego wkładamy śliwki i morele. Siekamy 5s/obr.5.
- Do kielicha dodajemy wszystkie pozostałe składniki, łącznie z posiekanymi wcześniej orzechami.
- Mieszamy 15s/obr. wsteczne 3.
- Na blachę wyłożoną papierem wykładamy granolę i pieczemy 30 minut.
- Granolę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (zrobi sie chrupiąca) i przekładamy do szczelnego, szklanego słoika.