Dieta SIRTFOOD w praktyce

Chrupiąca granola z bakaliami

Chrupiąca granola z bakaliami
banner

Bogata w bakalie granola to świetny sposób na pyszne śniadanie lub deser. Wypełniona po brzegi suszonymi owocami i orzechami, szybko doda Ci energi i zaspokoi ochotę na słodkości. Wystraczy miseczka jogurtu kokosowego, garść chrupiącej posypki i posiłek gotowy!

Zalety bakalii w diecie

  • Są świetnym zamiennikiem słodyczy. Doskonale sprawdzą się dla osób dbających o linię.
  • Stanowią źródło błonnika, który pomaga regulować pracę jelit i dobrze wpływa na proces odchudzania.
  • Są bogatym źródłem składników odżywczych w tym: zdrowych tłuszczów nienasyconych, antyoksydantów, kwasu foliowego, witaminy E, A, witamin z grupy B, magnezu i potasu. 
  • Wspomagają koncentrację i pamięć, są szczególnie polecane dla dzieci, uczniów, kobiet ciężarnych oraz seniorów.
  • Spożywanie orzechów obniża cholesterol, duża zawartość sodu obniża ciśnienie
  • Uzupełniają nieodbory wapnia w kościach

Uwaga

  • Nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę oraz insulinooporność, ze względu na wysoką zawartość cukru. 

Jak przechowywać bakalie?

Bakalie powinno się przechowywać się w suchych i ciemnych miejsach - szczelnie zamknięte. Orzechy nie dokładnie zamknięte, tracą cenne kwasy omega i jełczeją. Wilgotne bakalie np. śliwki, morele należy po otwarciu trzymać w lodówce, by dłużej zachowały swoją świeżość. 

Moje sposoby na szybkie przekąski z bakaliami

  1. Daktyle posmarowane masłem orzechowym, polecam daktyle (jak i inne suszone owoce) uwodnione, są bardziej wilgotne i smaczne.
  2. Granola dodana do jogurtu lub mleka roślinnego.
  3. Lody z mrożonych bananów i ziaren wanilii, posypane mieszanką bakalii, można dodać kilka kropel rumu dla aromatu - takie domowe lody o smaku malagi ;)


    Wskazówki:
    1. Granola po upieczeniu jest miękka, by zrobiła się chrupiąca, odłóż ją do całkowitego ostygnięcia.
    2. Granolę możesz podać z dowolnym jogurtem, smoothie, mlekiem. Pięknie wygląda też jako dekoracja w deserach w słoiczkach.
    3. Do posiłku warto dorzucić garść świeżych owoców :)
    4. Granolę możemy przechowywać kilka tygodni.

To może Cie zainteresować !

Jeśli lubisz czekoladowy smak granoli zapraszam Cię do naszej diety SIRT etap III - znajdziesz tam przepis na przepyszną wersję kakaowo-gryczaną.

Co to jest i na czym polega dieta SIRT? Wskakuj do wpisu o ZASADACH SIRTA. 

Jeżeli masz problem z układaniem menu, zacznij od naszych zdrowych i smacznych diet na Thermomix. Te 7-dniowe jadłospisy pokażą Wam, że zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, a przy okazji odkryjesz nowe smaki, przyprawy i dodatki, które mam nadzieje na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie i pomogą wykorzystać Twój Thermomix na 100%.

► DIETY ON LINE NA THERMOMIX - TUTAJ

► SZUKASZ SZYBKICH EFEKTÓW - zapraszam do nowego programu PŁASKI BRZUCH W 5 DNI 

porcja30 min
porcja500 g

Składniki:

Orzechy włoskie - 50 g
Orzechy laskowe (prażone) - 50g
Morele suszone - 50 g
Śliwki suszone - 50 g
Żurawina suszona - 50 g
Sezam jasny - 50 g
Płatki owsiane - 50 g
Płatki kukurydziane - 50 g
Miód (płynny) - 150 g

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik 170°C góra-dół.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy orzechy. Siekamy 5s/obr.4. Przekładamy je do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego wkładamy śliwki i morele. Siekamy 5s/obr.5.
  4. Do kielicha dodajemy wszystkie pozostałe składniki, łącznie z posiekanymi wcześniej orzechami.
  5. Mieszamy 15s/obr. wsteczne 3.
  6. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy granolę i pieczemy 30 minut.
  7. Granolę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (zrobi sie chrupiąca) i przekładamy do szczelnego, szklanego słoika.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow