Chleb czosnkowy Thermomix
Chleb czosnkowy Thermomix
Chleb czosnkowy zazwyczaj kojarzy nam się z białą, pszenną bagietką, wypełnioną masłem i czosnkiem ( często z proszku). Nie brzmi to zbyt zdrowo prawda? ALE nie musisz odmawiać sobie chleba czosnkowego, kiedy jesteś na diecie keto, bezglutenowej, czy bez nabiału. Wystarczy, że zrobisz mój przepis na chleb czosnkowy Thermomix.
Chleb czosnkowy dla osób na diecie Keto, Paleo, z niskim IG, Bezglutenowej - migdałowy, z siemieniem lnianym, czosnkiem i rozmarynem - bez glutenu, bez nabiału - przepis na Thermomix :) Taki chleb czosnkowy zrobiony w Thermomix jest mega prosty i szybki. Ten chleb czosnkowy dostarczy Ci mnóstwo wartości odżywczych, zdrowych tłuszczy a przy tym idealnie nadaje się na śniadanie, imprezę, czy przekąskę do pracy.
Jest też świetny dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi w tym Hashimoto.
Dieta Keto to jeden z tematów o które cały czas pytacie, także na pewno będzie więcej przepisów na Thermomix. W sklepie znajdziecie również dietę Keto - 14 dniowy jadłospis na Thermomix. A ten chlebek koniecznie spróbujcie, jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Thermomix sprawdza się idealnie przy wykonywaniu wszelkich wypieków, świetnie mieli ziarna i orzechy na mąkę i idealnie wyrabia ciasto.
WSKAZÓWKA:
- W przepisie możemy użyć gotową mąkę migdałową zamiast całych migdałów - chlebek wyjdzie jaśniejszy i delikatniejszy
- Rozmaryn może być świeży lub suszony
- Chlebek idealnie sprawdza się jako śniadanie, podwieczorek lub przekąska do szkoły czy pracy
- Idealnie smakuje z pastą z awokado i jajek
Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały i siemię lniane. Mielimy 10 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką ze ścianek, mielimy 6 s/ obr. 10.
- Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i resztę składników oprócz rozmarynu. Mieszamy 30 s/obr. 6.
- Dodajemy rozmaryn, mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
- Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut.
- Czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim zaczniemy kroić chlebek na kanapki.