Dieta SIRTFOOD w praktyce

Babka wielkanocna - bezglutenowa

dataDesery, WIELKANOC
data18 marzec 2024
Babka wielkanocna - bezglutenowa
banner

Pyszna, wilgotna i puszysta babka wielkanocna - bezglutenowa. Wykonasz ją w 5 minut, a reszta to pieczenie :)

Zapach wypieków z nutą cytrusów wiosną zawsze kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi. Często ten czas to okres wyborów pomiędzy zdrowym odżywianiem, przerwą w diecie...niepotrzebnie! Nasze przepisy są zawsze zdrowszą alternatywą dla tych standardowych, w dodatku równie pyszną :)

Przepis na babkę wielkanocną jest BEZ GLUTENU. To ulga dla jelit i zbawienie dla alergików. Robi się ją po prostu ekspresowo! Jest cudownie puszysta i wilgotna.

Dlaczego warto sięgnąć po mąkę gryczaną?

  • Nie zawiera glutenu
  • Ma niski indeks glikemiczny
  • Zawiera białko i błonnik
  • Jest źródłem potasu, wapnia, cynku i żelaza


Niech te święta będą smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu! :)

porcja55 min
porcja10

Składniki:

Migdały blanszowane - 200g
Masło - 200g
Mąka gryczana jasna - 50g
Skrobia ziemniaczana - 25g
Jaja kurze - 4szt.
Syrop klonowy - 100g
Sok z cytryny - 20-30g
Starta skórka z cytryny - 1 łyżka
Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Foremkę do babki o średnicy 16 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką gryczaną. 
  3. Do naczynia miksującego przekładamy migdały blanszowane. Mielimy 10 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno i miksujemy 3 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
  4. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone w kostkę masło. Miksujemy 20 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno.
  5. Dodajemy mąkę gryczaną, zmielone migdały, skrobię ziemniaczaną, jajka, syrop klonowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia. Miksujemy 30 s/ obr. 5.
  6. Masę przekładamy do foremki na babkę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 min.
  7. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy babka jest gotowa i nie klei się do patyczka.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy do całkowitego wystygnięcia.
  9. Oprószamy waniliowym cukrem pudrem z ksylitolu.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2024-03-12 13:34:07
Można użyć :) łatwiej dostępne sa migdały czy płatki migdałowe, dlatego użyłam w przepisie, ale mąka jak najbardziej tak :)
komentarz
magdalena2024-03-12 12:46:23
Czy mozna uzyc mąki migdałowej, czy mielenie z calosci migdała ma tu konkretnie znaczenie ?:)
komentarz
Thermodieta2022-04-13 13:06:20
Witaj, nie próbowałam z innej mąki, ale możesz spróbować kukurydzianą :)
komentarz
Eliza2022-04-13 10:35:04
Dzień dobry, mam uczulenie na mąkę gryczaną, czy można ją zastąpić inną?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow