Tom Kha - tradycyjna zupa tajska na Thermomix
Tom Kha w wersji wegetariańskiej lub jak wolicie z krewetkami
Tajska kuchnia to zdecydowanie nasza ulubiona, a zupa Tom Kha jest jednym z faworytów. Delikatna, limonkowa z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie. To też nasz pomysł na pyszny i prosty obiad na Thermomix - jak zwykle bez glutenu i nabiału :) Spróujcie koniecznie.
W tym przepisie używamy pasty Tom Kha, to ona nadaje limonkowy smak całej zupy. Pastę kupicie w większości supermarketów na dziale ze zdrową żywnością i w większości eko sklepów. Lubię mieć w swojej kuchni takie dodatki, ponieważ zawsze można z nich przygotować szybką potrawę. Mając jeszcze zapas mleczka kokosowego możemy przygotować szybką zupę z dodatkami które mamy w domu.Ten przepis zdecydowanie można modyfikować pod swoje preferencje, zupę możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami, samymi warzywami, rybą.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w naszych dietach na Thermomix. JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS DO DIETY FIT NA THERMOMIX znajdziesz TUTAJ.
Wskazówka:
- Zupa smakuje pysznie z krewetkami, można je również dodać do gotowania w punkcie 4. przepisu.
- Do zupy pasuje również świetnie makaron ryżowy.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek i obrany imbir w kawałkach, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
- Dodajemy mleczko kokosowe, wodę i sos rybny. Gotujemy 10 min/ 95°C/ obr. 1.
- W międzyczasie cukinię, paprykę i tofu kroimy w większą kostkę. Marchew kroimy w plasterki, pieczarki na połówki.
- Do naczynia miksującego dodajemy warzywa, tofu, pastę Tom Kha. Gotujemy 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
- Podajemy posypane świeżą kolendrą.
Jeżeli lubisz azjatyckie smaki koniecznie spróbuje pyszny makaron chiński z marynowanym imbirem i limokowego kurczaka z batatami i ryżem :)