Placki ziemniaczane Thermomix z warzywami i kaszą gryczaną - szybki obiad z resztek :)
Kochani patrząc co się dzieje w ostatnich dniach, postanowiłyśmy dodawać na blog proste przepisy z podstawowych składników, które każdy z Was ma na pewno w domu. Te placki ziemniaczane to taki właśnie obiad z resztek - a przy tym uwierzcie nam, wyszły przepyszne. Jest to też dobry przepis dla alergików - bez glutenu i bez nabiału. Do przygotowania placków ziemniaczanych na Thermomix potrzebujecie ziemniaki i dowolne warzywa najlepiej korzeniowe, ale można również dodać brokuł, por, seler itp.
Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.
WSKAZÓWKA:
- Aby placuszki wyszły pyszne należy użyć 500 g ziemniaków i 330 g dowolnych innych warzyw, najlepiej korzeniowych, ale również pasuje brokuł, por, cebula dymka, szczypiorek itp. Testujcie z tego co macie w lodówce.
- Kaszę gryczaną możemy zamienić na dowolną mąkę lub płatki owsiane.
Składniki:
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE Placków ziemniaczanych THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego przekładamy kaszę gryczaną i siemię lniane. Miksujemy 10 s/ obr. 10.
- Dodajemy wszystkie warzywa obrane i pokrojone na kawałki oraz resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy 12 s/ obr. 6.
- Na patelni z rozgrzanym olejem łyżką formujemy placuszki o średnicy 4-5 cm i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Śmietnikowy obiad gotowy :)
Placuszki smakują również dzieciakom, a można je podawać solo, z dowolnymi warzywami, jogurtem, majonezem czy naszym ulubionym WEGAŃSKIM SOSEM SEROWYM.