Dieta SIRTFOOD w praktyce

Orkiszowa pizza na Thermomix

Orkiszowa pizza na Thermomix
banner

Ten przepis już od dawna czekał na publikację. Jest to prosty podstawowy przepis na pizzę na Thermomix wykonany z mąki orkiszowej. Pizza jest cieniutka, z chrupiącym spodem i pyszna. W dobie kiedy spędzamy sporo czasu w domu jest to świetny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny - przenosimy fast food do domu - tyle że w zdrowej wersji. Bo kto powiedział, że pizza musi być niezdrowa :)

W większości przepisów na tej stronie nie znajdziecie produktów zawierających gluten i nabiał, ponieważ po prostu ich nie spożywam. Związane jest to z moim zdrowiem, alergią pokarmową, chorobą Hashimoto, którą udało mi się wyleczyć właśnie na diecie i po prostu lepszym samopoczuciem. Ale orkisz jedzą moje dzieciaki (i ja przy okazji tej pizzy :) dlatego na pewno część takich przepisów pojawi się na blogu :) Zwłaszcza, że gotowanie dla dzieci to nie najłatwiejsza sprawa, wprowadzenie zdrowych nawyków również, także przybywam z pomocą, możecie zacząć od tej prostej pizzy, która podbiła kubki smakowe mojej rodziny :) zobacz rónież przepis na muffinki owsiane z borówkami. Moje kolejne pewniaki dla dziaciaków i nie tylko :)

Dlaczego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej?

Ponieważ białej mąki nie używam w mojej kuchni jak również w moim cateringu dietetycznym Food Harmony - to po pierwsze, a poza tym jest znacznie zdrowsza, orkisz to odmiana pszenicy, która nie została poddana modyfikacjom i ma więcej białka niż pszenica. Jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Białka orkiszu są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż białka pszenicy. To co jeszcze wyróżnia orkisz to rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku. Mam nadzieję, że przekonałam was do zamiany białej mąki pszennej na orkisz :)

Ten przepis jest przygotowany na jedną pizzę, która zajmuje większość blachy w piekarniku, ale dla mojej rodziny robię zazwyczaj dwie i wtedy można śmiało podwoić składniki. Dodatki możemy użyć dowolne, jakie lubicie. 

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.

 

WSKAZÓWKI:

  1. Jeżeli robimy podwójną ilość ciasta, w punkcie 2 wyrabiamy 4 min. Mąka orkiszowa wyrabia się trochę inaczej niż pszenna i im dłużej ją wyrabiamy tym ciasto będzie lepsze.
  2. Pamiętaj, żeby nie wyciągać blachy z piekarnika kiedy się nagrzewa, sprawi to że pizza będzie chrupiąca.
  3. Jeżeli nie mamy kaszki manny do posypania papieru do pieczenia, możemy zmielić suchą ciecierzycę na mąkę 10 s/ br. 10. - ja tak zazwyczaj robię. Grudki w kaszce czy mące z ciecierzycy sprawią że ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja18 min
porcja1 pizza

Składniki:

Składniki na ciasto do pizzy
Drożdże suche - 5 g (lub drożdże żywe - 10 g)
Woda 150 ml
Miód - 1 łyżeczka - 10 g
Mąka orkiszowa jasna - 250 g
Oliwa z oliwek - 10 g
Sól morska - 1/2 łyżeczki (3 g)
Składniki na sos pomidorowy
Pomidory z puszki - 1/2 puszki (200 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Oregano suszone - 1/2 łyżeczki
Bazylia suszone - 1/2 łyżeczki
Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz cayenne - opcjonalnie
Dodatki
Mozzarella kulka - 100-120 g
Dowolne warzywa - papryka, cukinia, szpinak, pieczarki, szparagi etc.
Bazylia świeża - do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wodę, drożdże i miód. Mieszamy 30 s/ obr. 2. 
  2. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto 3 min/ Interwał. Ciasto będzie się trochę kleić, ale tak ma być.
  3. W międzyczasie natłuszczamy oliwą miskę do której przekładamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą, odkładamy na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość. Przy użyciu żywych drożdży zazwyczaj wystarczy 1 godzina.
  4. W międzyczasie do naczynia miksującego przekładamy składniki na sos pomidorowy - pomidory odsączamy z zalewy, inaczej sos będzie zbyt wodnisty.  Miksujemy 5 s/ obr. 8. Przekładamy do miseczki.
  5. Do naczynia miksującego przekładamy odsączoną i osuszoną i osuszoną ręcznikiem papierowym mozzarellę pokrojoną w kawałki. Możemy nie myć naczynia z pomidorów. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  6. Warzywa i dodatki kroimy w kosteczkę/ plasterki w zależności czego używamy.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C i zostawiamy w środku blachę. Dzięki temu pizza będzie chrupiąca.
  8. Na dużej desce do krojenia wykładamy papier do pieczenia, posypujemy kaszką manną - to sprawi że pizza będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
  9. Z ciasta ugniatamy cienki duży placek z nieco grubszymi brzegami. Im ciasto cieńsze tym moim zdaniem lepsze :)
  10. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, układamy poszatkowane warzywa i dodatki, posypujemy mozzarellą.
  11. Pizzę przekładamy, a raczej zsuwamy z papierem do pieczenia na blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 13 minut w zależności od piekarnika. Pizza ma mieć zarumienione brzegi.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow